9A2U / 9A1CEU
RADIO-CLUB "OZALJ"

Home


 (radna verzija, komentari slika i druge dopune slijede....)

"ECRA" EUROPSKI CENTAR RADIOAMATERA VELA LUKA

9A1V - PRVA VELIKA POBJEDA 

9A1V SVJETSKI POBJEDNIK IOTA NATJECANJA 

 

Ne tako davno, od ideje do realizacije prve faze osnivanja, ECRA je već na samom početku opravdao očekivanja utemeljitelja. Na pristupačnoj lokaciji u blizini Vela Luke počinje se formirati EUROPSKI CENTAR RADIOAMATERA, danas registriran kao klub istog imena, okuplja članstvo iz raznih dijelova Hrvatske, te inozemstva.

 

IOTA03_031.jpg (46911 bytes) IOTA03_030.jpg (38247 bytes) IOTA03_035.jpg (22338 bytes) IOTA03_032.jpg (30475 bytes) IOTA03_033.jpg (86558 bytes)

Osnivači i članovi Hrvatske DXPedicijske Grupe (9A-DXP-G) u svojim su temeljnim načelima zapisali da je cilj osnivanja ove Grupe rad u DX i contest expedicijama, aktiviranje hrvatskih otoka, rad sa egzotičnih mjesta poput naših i inozemnih svjetionika, planinskih vrhova, povećanje aktivnosti hrvatskih radioamatera uopće, te svih aktivnosti koje doprinose boljitku radioamaterizma i povećanju zanimanja za radioamaterizam uopće.

Vođeni takvim željama počeli smo sa aktivnijim sudjelovanjem u MS expedicijama, UKV natjecateljskim expedicijama, te ljetnim KV expedicijama s ciljem sudjelovanja u IOTA natjecanju. Svake godine sve aktivnije sudjelujući u IOTA natjecanju, nakon osvajanja 1. mjesta u svijetu u kategoriji DX-expedicija koje rade snagom do 100W, (rabili smo znak 9A0DX),  2002. godine smo kao ekipa 9A8RR pobijedili i u najprestižnijoj kategoriji ovog natjecanja: "više operatora - expedicija na otok". Podsjetimo da smo tom prilikom postigli i rezultat od blizu 16 milijuna bodova.

Plan za 2003. godinu započeo je posljednjim minutama IOTA natjecanja 2002. kada je već i na licima naših prijatelja iz Slovačke osmjeh ukazivao na to da su vrlo zadovoljni našim zajedničkim radom. Tako smo se načelno dogovorili da i 2003. sudjelujemo u približno istom sastavu. Pobjednička se ekipa ne mijenja, čak se još malo pojačala s naše strane dok su OM-boysi došli ovaj put u isključivo natjecateljskom sastavu.

IOTA03_001.JPG (74869 bytes) IOTA03_002.jpg (105960 bytes) IOTA03_003.jpg (67525 bytes) IOTA03_007.jpg (83262 bytes) IOTA03_017.jpg (73518 bytes)

Vodeći računa o tome da Sunce nije više onakvo kao godinu prije, pripremili smo i prigodnu taktiku rada, te odabrali nešto drugačiji set-up postaje, naravno iz kruga onog što nam je bilo dostupno i vodeći računa o vlastitim mogućnostima. Jedan od svakako najtežih ograničavajućih čimbenika nam je neimanje priključka el. energije na lokaciji, te se sva energija dovodi iz agregata. Osim poteškoća koje donosi transport tih strojeva sa kontinenta, tu je i povećanje cijene koštanja, mogućnost da neki od agregata otkaže poslušnost i sve ostalo što Murphyjevi zakoni podrazumijevaju za takve slučajeve. Snage obično nema dovoljno, pa tako i ovaj puta, no rabimo ono što imamo. U ECRA još uvijek nedostaje adekvatan prostor u gradu za skladištenje opreme !

Pokušaj koji smo izveli 2002. da se neka antena postavi nešto prije natjecanja, pa da nas čeka spremna, ovaj put nismo imali ni u primislima, jer se na ovoj lokaciji to ne isplati. Do sada je "potrošila" nekoliko beamova, par quadova, ukv-yagi antena, te gotovo sve što je ikad postavljeno i ostavljeno na stupovima. Uzročnik je vjetar o čijoj jačini valjda nije potrebno trošiti riječi. Tako smo sve donijeli u tjednu prije natjecanja, kad smo i došli na lokaciju.  Kako nismo planirali nikakav drugi smještaj, uglavnom smo cijelo vrijeme provodili na lokaciji, s odmorom u doba najjačeg sunca, kupanjem i prehranjivanjem na plaži ili u hladu, prema osobnim afinitetima. Svakodnevni radovi započinju u 5 sati ujutro, sastavljanjem antena, podizanjem stupova, razmjeravanjem kablova itd.

IOTA03_006.jpg (71219 bytes) IOTA03_026.jpg (30944 bytes) IOTA03_020.jpg (25122 bytes) IOTA03_024.jpg (28741 bytes) IOTA03_014.jpg (75903 bytes)

Koliko god je quad zgodan za rad u uvjetima kakve smo očekivali na opsezima, toliko je nezgodan za montažu. Većina bi rađe postavila par beamova umjesto quada, međutim, planirana taktika uključivala je rad sa quad antenom, te smo na njeno sastavljanje i postavljanje morali utrošiti određeno vrijeme. Bez raznih problema nije išlo ni ovaj put. Poprilično udaljen stup sa monoband-beamovima napajao se nastavljanjem dijelova koaksijalnih kabela RG-213 koji nisu najbolje podnosili žarko sunce i temperature koje su tom prilikom vladale, tako da je svaki prelazak automobila preko kabla bio novo iskustvo. Zamjena tog dijela kabla, mjerenje, te kombiniranje kud s kojim komadom kabla, što za ovu antenu, što za onu.... kabla nikako dosta. Sve i jedan spojni konektor za nastavljanje kabla koji nisu bili od teflona izdržali su tek jedno kratko vrijeme, a nakon toga su se pretvorili u komadić plastike stopljene u komadiću metala. Posebno se ovo odnosi na 10m opseg, gdje smo više puta mijenjali dijelove kabla i prijelaze. Osim tih poteškoća javio se i problem s rotatorom. Nakon višesatnog spajanja kabla, te raznih testiranja ustanovili smo da je netko previdio postavke Ohmovog zakona, pa je tako za napajanje rotatora nabavljen kabel čiji su presjeci vodiča bili vrlo premali da bi na skoro 100m kabla dali na drugom kraju bilo kakav napon. Sreća je što smo to ispitivali pri spuštenom stupu, tako da nismo imali dodatnih problema oko ponavljanja radova dizanja i spuštanja stupa. Kako je koji problem izlazio na vidjelo, tako je planirano njegovo rješavanje za drugi dan, obično se moralo malo u trgovinu po nedostajuće komponente sustava. Tako smo jednom otišli po dipol za 40m. Vjerojatno ako bi netko danas došao u Vela Luku u trgovinu elektromaterijala, prodavačica bi znala da prodaju i antene, što do tada nije znala ! (provjereno). Dobar dan, držite li dipole za 40m? – Ne? – dobro, onda nam skrojite jedan. Jači ili slabiji? Paaa, može slabiji, 2.5 kvadrata licna molim....

IOTA03_018.jpg (68678 bytes) IOTA03_019.jpg (39905 bytes) IOTA03_009.jpg (68624 bytes) IOTA03_015.jpg (53885 bytes) IOTA03_038.jpg (34756 bytes)

Na našu sreću, trud uložen u organizirano vođenje rada u natjecanju, pokazao je ponovo sve svoje prednosti. Neke se iskustvene metode rada u ovom tipu natjecanja moraju poštivati, a to znači da uvijek netko pazi na kojem je opsegu optimalno raditi sa stanovišta broja bodova, kamo se okreće antena, koji operator radi za postajom, kojom vrstom rada raditi itd. Isto vrijedi i za traženje množitelja, čiji je broj u ovom natjecanju presudan za krajnji rezultat.

Organizirani pristup i disciplina u natjecanju često puta pobjeđuju suparnikove tisuće kilograma opreme, operatora i puste kilovate iz odašiljača. Na ovom smo planu pokušali učiniti najviše što se moglo, te od mogućnosti u datoj situaciji izvući najviše što se može. Iskusan voditelj rada, sa odgovarajućim iskustvom u stanju je procijeniti situaciju, te donijeti odluku koja na kraju natjecanja rezultira isključivo na jedan način; najviše bodova od onog što se može ! Rad naše ekipe pokazao je drugi puta uzastopno da se na takav način može ostvariti dobar plasman, ne glede što konkurenti imaju puno veće snage, što su možda u komfornijim uvjetima, te raspolažu drugim resursima koje naša ekipa nema.

Vrlo dobri uvjeti prostiranja valova, iako na priličnoj visini iznad površine mora, dostajali su i ovaj puta, te se lokacija pokazala izuzetno povoljnom. Nedostaci su što nema već unaprijed postavljene infrastrukture (samo jedan montažni stup koji je fixno postavljen, nema struje, vode....), a prednost je što je do civilizacije tek 6 km uske, ali asfaltirane ceste. Možda se nekom nedostatak struje ne čini velikim nedostatkom, ali hrana koja se kupi za doručak, ako se ne pojede, može se odmah baciti, ili spremiti pa baciti kasnije. (HI). Temperature su bile takve da se rad nakon 9 sati ujutro više nebi nikom isplatio, a hrana se kvarila skoro trenutno. Srećom apoteka by 9A4RV, spriječila je moguće tegobe preventivnim djelovanjem (3 x 1 prije svakog jela!).

Prateći rezultate od godine prije, te zapažajući rad u tekućoj godini, pri tome obazirući se i na tekuće stanje konkurentskih postaja na opsegu, rad je proticao puno rasterećenije no godinu prije. Prilike nisu dopuštale tako velik broj veza, osim ako vam je to jedini cilj, a nama je cilj bio rezltat, dok se broj veza puno ne računa u takav skor, te se puno pažnje posvetilo radu oko množitelja, ali i tu se da još štošta poboljšati. Posebno u 24 satnom natjecanju, može se držati visok tempo u cijela 24 sata, nema popravka, kalkuliranja «sutra ćemo» isl. no naši su operatori radili zaista u relaksirajućem režimu, nije bilo velikih presinga, dobro je bio raspoređen rad operatora, tako da su pojedini u trenucima dosade pekli ribu, kremenadle, trošili razna osvježavajuća sredstva i zabavljali se radeći u ovom natjecanju. U takvom radu svaki je operator sjedajući raditi na postaji davao sve od sebe, uvijek svjež i odmoran, te prije rada obaviješten o tome kakve su prilike i što može očekivati u radu. 

IOTA03_022.jpg (36049 bytes) IOTA03_016.jpg (41918 bytes) IOTA03_039.jpg (38896 bytes) IOTA03_021.jpg (37050 bytes) IOTA03_010.jpg (68257 bytes)

Privodeći natjecanje kraju, uglavnom smo zadovoljni ukupnim učinkom, uz dosta experimentalnih tehnika rada uspjeli prijeći gotovo u potpunosti na sasvim nove tehnike rada uporabom računalne tehnike, primjenjujući gotovo sve što nam je stupanj razvoja dozvoljavao. Dozvolili smo si i razne pokuse, vjerujući u naše ukupno znanje i tehniku. Tako smo uz pomoć softwerskih stručnjaka spoznali sve dobre i loše strane komercijalne i home-made tehnike, prenapuhanost tehničkih karakteristika uređaja široke potrošnje, te glavne dobre strane domaće amaterske tehnike, koja se uglavnom pokazala puuuuno solidnijom od one koju možemo kupiti u trgovini.

 

Na kraju, svi smo se veselili što je oformljavanje ECRA prošlo tako uspješno, što se svi nadamo da će s ove lokacije biti dosta aktivnosti, te da će infrastruktura na samoj lokaciji biti poboljšana. Pomoć na ovom planu prije svega očekujemo od lokalnih luških vlasti te od Hrvatskog Radioamaterskog Saveza, kao i od zainteresiranih radioamatera pojedinačno. 

IOTA03_034.jpg (38318 bytes) IOTA03_023.jpg (39314 bytes) IOTA03_037.jpg (35068 bytes) IOTA03_025.jpg (30039 bytes) IOTA03_036.jpg (38036 bytes)

Pobjedničku ekipu činili su:
Laci - OM2VL, Rasto - OM3BH, Jožo - OM3GI, Števo - OM3RG, Tibor - OM3RM, Julo - OM7JG,
Željko - 9A2R, Zvonko - 9A3LG, Dado - 9A3NY, Mate - 9A3PA, Davor - 9A3ZA, Tihomir - 9A4GL,
Romildo - 9A4RV, Vedran - 9A4VV, Mika - 9A7KNB, Braco - 9A7R.

 

Prije natjecanja sve se oštrilo na pobjedu, posebno su bili istaknuti oni koje redovito pobjeđujemo. Ipak, oni najtiši bili su najbollji. Čestitamo Vlatku (9A9R), koji je sa svojom ekipom (9A0R) drugi u Hrvatskoj i drugi u svijetu, 9A7T/p koji su prvi u svijetu u «low power». Ponovo su u «MS» kategoriji najbolje postaje iz Hrvatske. Lani prve tri, ovaj put prve dvije i «low power» pobjednik !  Zbog nekih problema, ekipa 9A0A nastupila je ove godine u kategoriji «jedan operator». 

Svima koji su nam se javili u natjecanju zahvaljujemo, a svima koji su pomogli u ostvarivanju druge uzastopne svjetske pobjede preporučamo se za sve oblike suradnje. 

Informacije o «Europskom Centru Radioamatera» (ECRA) Vela Luka mogu se dobiti na e-mail: [email protected] ili
[email protected]   

IOTA03_005.jpg (45279 bytes) IOTA03_004.jpg (79116 bytes) IOTA03_012.jpg (30922 bytes) IOTA03_008.jpg (69391 bytes)

 

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli da naš projekt uspije, a posebno načelniku općine gosp. Tonku Gruiću i općinskom poglavarstvu Vele Luke bez čije bi financijske potpore bilo puno teže organizirati rad našeg kluba. Također zahvaljujemo Hrvatskom telekomu d.d. koji nam je donirao majice za sve članove ove expedicije., kao i pokojnom Biletu, 9A2CP, koji je za svog života učinio sve da radioamaterizam u Vela Luci bude prisutan već 40 godina. Uspomeni na njegov rad posvetili smo rad i rezultat ovog natjecanja.

   Home