HTML Free Code
 Home
O Radio klubu
Aktivnosti Radio kluba
ARG
  Propozicije
  Rezultati
  Aktivnosti
PPS
Slike
Slike iz arhiva 
In memoriam
Kontakt
Knjiga gostiju
E71EZC Forum
E71EZC na BHCC
 
..........Smetovi,video, dronom...

 

Find more about Weather in Zenica, BA
Click for weather forecastsm3cer09.gif

free counters

HTML Free Code
 
U nedelju 22.maja 2016.godine naša Arg ekipa ucestvovala je na takmicenju ARG Stjepan Polje 2016. Takmicari su se plasirali u svojim kategorijama : Marko Bonic 4, Edber Tahmišcija 5, Mensur Hodžic 6, i Enes Šaric 7 mjesto. Nekoliko slika je u našoj galeriji..
73
Sedamdeset godina radioamaterske aktivnosti
obilježava I naš radio klub. Tim povodom naš Kuljic Milan E73KM je pripremio
video prezentaciju nekoliko QSL karata koje su korištene u klubu I koje su koristili clanovi kluba. Korištena je muzicka podloga – Himna radio amatera. Takodje, obnovljena je prezentacija slika iz sedamdesetogodišnjeg perioda.
73 best dx de e77ab
U Goraždu uvijek bude lijepo. Tako je bilo I ove godine, u organizaciji radio kluba “Drina” održano je arg takmicenje “Open Gorazde 2016”. Ucestvovalo je 10 klubova. Iz našeg kluba ucestvovala su petorica takmicara koji su imali slijedeci plasman:
kategorija M15 Bajramovic Emrah 1, Bonic Marko 2;
kategorija M60 Tahmišcija Edber 1, Šaric Enes 3, Hodžic Mensur 4;
U klubskom poretku osvojili smo trece mjesto.
Klubski plasman: 1. Stjepan Polje 2. Kreka Tuzla 3. Zenica 4. Kakanj
Vrijedni fotografi su napravili nekoliko slika koje su u našoj galeriji..
73 ,VS
"ZE-FOXORING 2016"

U nedjelju, 17.04.2016. godine, radio amateri grada „Zenice“ su na Smetovima organizovali 6. takmicenje u amaterskoj radio orijentaciji (ARO) pod imenom „ZE-FOXORING 2016“. To je veoma atraktivna sportska disciplina u kojoj takmicari pored poznavanja topografije, citanja karata i snalaženja u prirodi moraju koristiti poseban prijemnik da bi otkrili položaj skrivenih radio stanica, kojih je na našem takmicenju bilo ukupno deset.
Takmicenje se održava povodom 12. aprila Dana oslobodenja grada „Zenice“,a primjenjuju se propozicije za foxoring 1. regiona Internacionalne amaterske radio unije (IARU). Ove godine prijavljeno je 71 takmicara/ki i 45 gostiju iz devet radio klubova, a ono što nas posebno raduje jeste cinjenica da se broj takmicara i gostiju iz godine u godinu povecava..
Prvo mjesto u klubskoj konkurenciji zauzeo je radio klub iz Kaknja .
Po završenom takmicenju nastavljeno je druženje i razmjena iskustava do kasnog poslije podneva.
Zahvaljujemo se svim takmicarkama i takmicarima kao i cijenjenim gostima koji su svojim ucešcem i dolaskom dali priznanje organizatorima za uloženi trud u organizaciji ovog zahtjevnog i veoma složenog takmicenja. Rezultate možete pogledati na ovom linku , propozicije su u .pdf formatu , a slike su u našoj galeriji.

više detalja...

73
Krenula nas ova godina.
Pocetak 2016. godine je i više nego odlican!
Januar i februar su bili ispunjeni brojnim aktivnostima , pa smo baš radoznali da saznamo šta nas to ceka do kraja godine!
- CQ WPX RTTY je raden iz PPS-e na Smetovima. Operatori su bili Kuljic Milan E73KM, Drino Harun E71HRD, Alem Rakovic E70RA.Novi uredaj(TS480SAT) radi odlicno sa napravljenim modemom za digitalne komunikacije .
( Enes Šaric E75ES Je obišao takmicare i cestitao na odradenim vezama). više detalja....
73 ,VS

Docekali smo!
Dan 18.januar 2016. godine ce ostati zapamcen kao DAN kada su operatori radio kluba, nakon više od trideset godina napokon uspjeli doci do modernog, lijepog i nadasve kvalitetnog uredjaja snage 100 W, sa svim KT opsezima ukljucujuci i 50 MHz .
Kenwood TS480SAT primopredajnik je konacno stigao u naš klub!
Radost je neopisiva, a slike ne mogu docarati sve emocije. Nije se moglo sacekati ni sekunde da uredjaj proradi pa je odmah održana i prva radio veza sa ovim transceiverom.
Ljepota!
Podešavanje antene automatsko, filtera masa, procesora takodje. Odvojena komandna ploca, ugradjen elektronac i još ..... Minijaturan, a sve ne može ljepše da izgleda.

Tog carobnog dana prisutni su bili Mensur Hodžic E74M, Hadžiselimovic Jasmin E74HJ, Kuljic Milan E73KM, Tahmišcija Edber E75DTE, Bajramovic Emrah, Sejmen Faris, Sacak Ismir,Bonic Marko E79MB, Drino Harun E71HRD, Alem Rakovic E70RA, Slavoljub Vasic E77AB .
Best DX .
73 ,

Clanovi našeg kluba su 28.12.2015.godine u prostorijama kluba organizovali skromni ispracaj Stare godine. Veselimo se dolasku Nove godine i nadamo boljem statusu za radioamatere. Nekoliko slika je u našoj galeriji..
73 ,

Radio klub „Zenica“ je organizovao tradicionalno radioamatersko druženje „Plavo veče“ dana 07.12.2015.godine u restoranu „Tapas“ . Uz tihu muziku, ugodno druženje i veselo raspoloženje sjetili smo se raznih dogadjaja iz radioamaterskog života.
Slike je objavila www.ekskluziva.ba, a nekoliko je u našem albumu.
73 ,

Zbog izbjegavanja bilo kakvog rizika, demontiran je BIM za 21 MHz na Smetovima.
S obzirom da je bim za 21 MHZ zahvaljujući „nekim“ operatorima koji su u želji da osvoje što veći broj poena u takmičenju vezali bum antene i tako „glumili“ rotator (koji je bio u kvaru) te savili bum morali smo provjeriti stanje, prije zime.Tokom zime izvršit će se rekonstrukcija i popravka . Glavni organizator je Milan Kuljić E73KM a u akciji su učestvovali Mario Bonić E77MM I Slavoljub Vasić E77AB.
Veliku pomoć smo imali od rukovaoca dizalice iz Albe. .
Akcija je protekla bez problema po lijepom, sunčanom danu. Slike smo postavili u naš album.

73 ,


Herceg Ibrahim
03.novembra.2015.godine navršava se sedam godina od smrti našeg člana i dugogodišnjeg domaćina radio kluba “Zenica”, Herceg Ibrahima.


Vrijeme prolazi ali uspomene ostaju.

Članovi radio kluba "Zenica"Delegacija iz našeg kluba, u kojoj su bili Enes E75ES, Sejo E76Z i Edber E75DTE (kasnije se pridružio i Emrah)posjetila je najmlađeg odnosno najmlađu članicu, malu Unu. Ako niste znali to je kćerka Maje E75YL i Ade E74CC. Posjeta je upriličena kod dide Mikija E77AB. Razgovor se vodio većim dijelom o lijepim događajima iz ARG-e, a napravljeno je i nekoliko slika.
Želimo Uni da krene maminim stopama.
73, 88


Ove godine JOTA-JOTI održana je 17 i 18.10.2015. godine . Operatori našeg kluba Jaganjac Semir, E74JS, Harun Drino,E71HRD i Alem Raković,E79RA,su omogućili održavanje veza na radioatalasima iz Doma na Smetovima. Uspostavljeno je više radio veza sa JOTA učesnicima .
Dvadeset izviđača iz našeg grada je učestvovalo sa svojim aktivnostima na radio talasima.
Više detalja i slike su na facebook stranici izviđača grada Zenice.

73“U ponedeljak 05.10.2015.godine u prostorijama našeg kluba održan je ispit za radioamaterske operatore.
Ispitu su pristupili Ismir Sačak ,polagao za CEPT2,a Marko Bonić,E79MB, Harun Drino,E71HRD i Alem Raković,E70RA,su dopunili svoje znanje savladavši Morzeovu abecedu-telegrafiju. Kandidati za „telegrafistu „(CW) pripremali su se , pohađali kurs, skoro šest mjeseci zbog specifičnosti učenja Morzeove abecede.
Svi kandidati uspješno su položili testove sa malim brojem grešaka.
Kurs telegrafije vodili su Kuljić Milan E73KM i Bonić Mario E77MM uz malu pomoć Hodžić Mensur-a ,E74M, Korugić Vejsila – Keme,E74HS i Vasić Slavoljuba-Miki E77AB.
U našoj galeriji možete pogledati nekoliko slika .
Čestitamo mladim operatorima i telegrafistima, želimo puno uspjeha u budućem radu.
73, best dxDva lijepa linka predložio je da pogledamo Kuljić Milan E73KM. Jedan je :
ARRL Amateur Radio Technician Class Training Course
https://www.youtube.com/watch?v=CPyidvTGJ9Y
a drugi iz istorije radioamaterskog pokreta :
http://www.croatianhistory.net/gif/science/tkalcevic/mladen_torbarina.pdf
Vrijedi pogledati!
Vy 73,Maglovit i vlažan 27.septembar 2015.godine obilježio je naš jedanaesti, jesenji, UKT KUP (11. JAUK).
Sa zadovoljstvom možemo reći da je u takmičenju učestvovalo šest klubova sa osamnaest takmičara i trideset gostiju. Rezultati su u .doc formatu, a slike možete pogledati u našoj galeriji.
Iz našeg kluba takmičili su se: Bonić Marko E79MB i Hodžić Mensur E74M osvojili su prva mjesta.
Organizaciju takmičenja vodio je Tahmiščija Edber E75DTE, a učestvovali su Šarić Enes E72ES,Alem Raković E70RA (AOP), Drino Harun E71HRD (AOP), Bonić Mario E77MM (Start), Bonić Mateo (Start), Hadžiselimović Jasmin E74HJ (cilj),Ibrahim Avdić E71AB (posada-sudija na terenu),Vasić Slavoljub E77AB (start),Hrvoje Hrgić-Grga(ishrana),Bajramović Emrah.
O gostima su brinuli Makivić Lila E72MN i Luka E74W , Sejo Sejmen E76Z i Karić Goran .
Zahvaljujemo se takmičarima i gostima za učešće u takmičenju. Nadamo se da su zadovoljni organizacijom takmičenja .
73 i do viđenja kod idućeg takmičenja !Amir Jaganjac E75O, ex YU4VXS, YU3OR, YU4OR, T95O
Danas 13.08.2015.godine prošle su dvije godine dana od smrti našeg člana, Jaganjac Amira. Volio je radioamaterski rad ali i druženja, donosio je dobro raspoloženje, a uvijek je bio spreman pomoći i dati savjet . Vrijeme prolazi ali uspomene ostaju.

Članovi radio kluba "Zenica"


Ekipa u sastavu: Babović Kenan E71NOX, Gušić Haris E72GH, Paštrović Filip E72PF, Bonić Marko E79MB, Raković Alem E70RA, u ranim jutarnjim satima zaputila se na Smetove radi učešća u takmičenju EU HF Contest 2015. U svim akcijama uvijek neko mora da zakasni ili da prespava – ove godine ta čast da prespava polazak osvojio je Paštrović Filip E72PF. Nakon dolaska na Smetove ekipa instalirala opremu i spremno čekala početak takmičenja. Odrađeno je stotinjak veza radi provjere stanice. Kad je krenulo takmičenje ekipa se vrlo fino snašla i počele su se nizati veze. Ukupno je odrađeno 188 veza – cijelo vrijeme takmičenja jedino je na 14 MHz bilo aktivnosti dok su drugi bandovi bili zatvoreni. Na nižim bandovima nismo radili jer nismo imali adekvatne antene. Nedelja je bio dan za odmaranje i za održavanje veza. U kasnim popodnevnim satima ekipa se vratila sa Smetova. Sličice su u našem albumu.
73 de e73km

Zahuktalo se ovo, vruće. ljeto 2015.to.
U Gračanici na arg takmičenju su bili: Marko Bonić, Emrah Bajramović, Enes Šarić, Edber Tahmiščija, Mensur Hodžić i Samir Džambegović. A u Stjepan Polju bila je ista ekipa samo bez Mensura Hodžića.
Slike i rezultate možete pogledati na našoj facebook stranici.

Svaka akcija koju radio kluba organizuje ili učestvuju u organizaciji shvata se veoma ozbiljno. Tako je u četvrtak 11.juna 2015 godine održan završni sastanak i provjera pripreme tehničke ekipe za organizaciju Šarg-a na Igmanu. Ništa se ne prepušta slučaju. Tehmička oprema , ljudstvo , transport i ostali detalji do sitnica se provjeravaju i pripremaju.
Isto tako i kursevi telegrafije i konstruktorstva odvijaju se po planu. Sličice su u našem albumu.
73 de e77ab

Navršilo se petnaest godina od smrti Viktor Šestana T95MZG, našeg člana .
Lijep tekst koji je prenio zenicablog, o Viktoru, možete pročitati na portalu :

http://www.zenicablog.com/
Bili smo u Goraždu 10.05.2015.g. i uzeli učešće na ARG takmičenju „Goražde Open 2015“. U ekipi radio kluba „Zenica“ su bili: Šarić Enes, Hodžić Mensur, Tahmiščija Edber,Barašin Prerag,Džambegović Samir ,Bajramović Emrah, Bonić Marko i Hrgić Hrvoje-Grga. Rezultate pogledajte na ovom linku ili
facebooku


73

Balkanski šampionat u ARG ove godine održava se u Hrvatskoj, više detalja na : http://www.bardf2015.com/
bilo bi lijepo učestvovati!

73

U Zenici je 18. Aprila.2015.g. oformljeno kantonalno koordinacijsko tijelo za radioamaterske komunikacije u vanrednim prilikama, pod nazivom “RADIO MREŽA ZA OPASNOST Zeničko-dobojskog kantona (RMZO ZDK)”. Uz učešće klubova iz Kaknja, Zavidovića i Zenice za Predsjednika RADIO MREŽE ZA OPASNOST Zeničko-dobojskog kantona (RMZO ZDK) jednoglasno je izabran Alen Ruvić (E71AR).

73

U toku aprila mjeseca 2015.g.radio klub je raspisao poziv za upis novih članova. Najviše interesa je bilo za konstruktore-elektroničare 6, te za radioamatere operatore 5 polaznika. Kursevi su počeli sa radom početkom maja mjeseca.

Dobro nam došli, 73


„ZE-FOXORING 2015“ - 12.04.2015.


Kao i pet prethodnih godina, na Smetovima je i ove godine 12. aprila organizovano 5. ARO takmičenje „ZE-FOXORING 2015“. Takmičenje je održano povodom 12. aprila dana oslobođenja Zenice, a primijenjene su Propozicije za foxoring 1. regiona IARU, uz određena odstupanja.

Na ovogodišnjem "ZE Foxoringu" su učestvovala 57 takmičara iz 10 radio klubova. Ekipno je najbolja bila ekipa iz radio kluba Kakanj E73EKK i ovom prilikom im,još jednom,čestitamo!

Dio članova radio kluba Zenica je bio uključen u organizaciju samog takmičenja, dok je par članova učestvovalo kao takmičari. Takmičari iz E71EZC su bili: Harun Drino - E71HRD, Marko Bonić - E79MB, Mensur Hodžić - E74M, Enes Šarić - E72ES.

Glavni sudija je bio Mirza Spahić - E78ZE, tehniku je postavljao Čaplja Muhamed , sudije na startu su bili Mario Bonić i Mateo Bonić,Jasko Hadžiselimović i Slavoljub Vasić su pomagali, dok je sudija na cilju bio Mirza Spahić zajedno sa Zlatkom Šarićem - E74ZSZ, AOP je odradio Alem Raković - E70RA sa Kuljić Milanom, a Grga se potrudio da takmičare na kraju takmičenja dočeka topli čaj.

Rezultate pogledajte na ovom linku, a par sličica sa takmičenja možete vidjeti u našoj galeriji kojoj ćemo u narednih par dana dodati još slika...Povodom 12. aprila, dana Oslobođenja Zenice, članovi našeg radio kluba su daleke 1987. godine prvi put emitovali signal lokalne televizije . Pored radio kluba „Zenica“, u realizaciji programa učestvovali su, radio klubovi iz Šapca i Beograda, te kino i video klubovi iz Zenice i Radio Zenica. Nije bilo lako obezbijediti sve uslove za emitovanje , dozvole, sredstva, tehniku, ljudstvo ali uspjeli smo.
Prezentovani su događaji u vezi sa danom Oslobođenja Zenice, a veliki dio programa bio je informativno – zabavnog karaktera. Nastojalo se zabilježiti sve što je bilo aktuelno i zanimljivo u Zenici. Ukupno je emitovano oko 98 sati programa, prikazana su čak 24 filma, od kojih su neki bili najnoviji hitovi svjetske filmske industrije tog vremena. Pored toga, u programu su emitovani i najnoviji muzički spotovi.

Jednu od emisija,u kojoj su gostovali članovi radio kluba,možete pogledati ovde .
Podatci su preuzeti sa web sajta E73KM

S ponosom se sjećamo tih dana.

E77ABČimburijada, 21.3.2015


PPS RK Zenica E71EZC je povodom 21.marta i Čimburijade instalirao svoj tabor na Kamberovića polju (tenda, šator, KT-UKT antenski sistem antena sa akumulatorskim napajanjem).
Tabor je instaliran od već uvježbane mlade ekipe PPS-a (Ruvić Alen E71AR , Raković Alem E70RA, Bonić Marko i Drino Harun) do zore te su provedene planirane aktivnosti:
- CQ rad na 80m, 40m, 20m (antene vertikal multiband i dipol sa autotunerom) - call E71EZC/portable
- Rad preko R3, R2a, R7, R te simpleksi i echolink
- Tradicionalno se pravio čimbur uz prilog ćevapi i kobasice
- u 12h simbolično nizvodno puštena Yagi antena urađena od bio razgradivih materijala.

Detaljniji izvještaj će biti objavljen uskoro, a do tada slike pogledajte u našoj galeriji.Emisija TV "Zenica" o našem klubu


06. marta 2015.g. RTV "Zenica" je snimala reportažu o radio klubu "Zenica" koja je emitovana u emisiji "Zeničke priče" 10. marta.


Emisiju možete pogledati ovdje.

Bilten skeda E7


Postovani prijatelji
Obavještavam vas da je u toku 3.tradicionalnog skeda na E7 listi,1.Marta 2015.g, bilo Aktivno 34 linka ,kao i 6 eholink nodova iz drugih zemalja i to YU1ANM YU1DZS A7CNF YU7SKK DF6KP S4O6DU E7 Lista eholink nodova E73SJ-L -Mobilni link E73SJ E71EEE-L E71EZC-R E71AVW-L E71ASM-L E71ETF-L E74KS-L E74KS E74NL E74NL-L RE72EBD E75CC E7700 E72MIS E72NTV E72RSJ E72SDR E75BCE 75CAR E75MM E77ASB E78ES E75AAH E75JN E75PHD E75JN
U prošlogodišnjem skedu bilo je 30 nodova na E7 listi.Ove godine primjetan je pad aktivnosti preko repetitora koji su ulinkovani na EL-nodove.Zbog interesa za sked Klubovi E71 EEE-E71CBC-E71ETF su naizmjenično vodili sked koji je trajao 2h i 30 min.
Zahvaljujemo se svima koji su učestovali i dali podršku održavanju skeda.
73 E71AR
Radio klub E74CMN


21.02.2015. Delegacija radio kluba Zenica prisustvovala redovnoj izbornoj Skupštini i otvorenju renoviranih, poplavljenih, prostorija radio Kluba E74CMN. Pored redovnih tema sa dnevnog reda nezaobilazna je bila tema ne(saradnja) sa kantonalnim CZ,sa izuzetkom RK Stjepan Polje gdje imaju izuzetno moderan i ravijen RMZO na kantonalnom nivou u koordinaciji sa CZ TK.Neformalni zaključak je bio da se pristupi razradi projekta Asocijacije Radio Klubova ZDK i kantonalnog tijela za organizaciju radioamaterkog RMZO ZDK,73 E71AR
U našoj galeriji nalazi se nekoliko slika.
73 de E71ARS K U P Š T I N A


Održana je redovna izborna skupština radio kluba „ Zenica“, u subotu 14.02.2015. god. sa početkom u 12.00 sati, u dvorani 3 Multiplex Ekrana Zenica.
Izabrani su članovi Upravnog odbora, prihvaćeni izvještaji o radu, finansijama kao i izvještaj nadzornog odbora. Gospodin Hodžić Mensur, E74M, proglašen je počasnim članom našeg kluba.
Uručene su zahvalnice i pohvale učesnicima simulacijsko-pokazne vježbe, koja je nedavno održana a čiji je cilj bio uspostavljanje komunikacije između područja zahvaćenih katastrofom.
Takodje, pohvaljen je dio učesnika akcije, koji je imao najzahtjevniji zadatak kod remonta „antenskog sistema„ na objektu Smet (igla).Odluka i imena su u pdf-u.
Zahvaljujemo se svim članovima kluba, kao i gostima koji su svojim dolaskom i diskusijama dali doprinos uspješnom radu Skupštine.
U našoj galeriji nalazi se nekoliko slika.
73SKUPŠTINA


U subotu 14.02.2015. god. sa početkom u 12.00 sati, u dvorani 3 Multiplex Ekrana Zenica,
Trg Alije Izetbegovića 86.
održat će se Skupština našeg kluba.

Prijedlog Dnevnog reda:
- Svečani dio skupštine;
- Izbor radnih tijela Skupštine;
- Izvještaj o radu za protekli period;
- Finansijski izvještaj za 2014. godinu;
- Izvještaj Nadzornog odbora;
- Izbor tijela Kluba;
- Razno.
Predsjednik Radio kluba:
Enes Šarić E72ES s.r.
RMZO vježba E71EZC


Sastanak učesnika i prezentacija toka VJEŽBE RMZO E71EZC ZENICA koja će se održati 10.01.2015.održana je u četvrtak 08.01.2015.g. Sastanak je vodio i prezentaciju održao Alen Ruvić E71AR. Pored Alena, video prezentaciju su pripremali Alem Raković E70RA i Kenan Babović E71NOX.

Pripremljene materijale možete pogledati klikom na link za video prezentaciju, plan vježbe kao i slike.

Svi od učesnici su dobili konkretne zadatke i uputstva.

Vježba je održana kako je i planirano u subotu 10.01.2015 godine sa početkom u ranim jutarnjim satima a završena oko 16 sati istoga dana. Ocijenjeno je da je vežba iako u otežanim uslovima u potpunosti uspjela. Čestitke svim učesnicima. U povodu odžane RMZO vježbe članovi radio kluba Šarić Enes, Babović Kenan i Raković Alem su gostovali u emisiji radio Zenice „popodne sa Vama“ (zahvaljujemo se urednicima TV Zenice a posebna zahvalnost i pohvala gospodinu Ibrahimu Avdiću, E71AB). Emisiju će biti moguće pogledati u narednom periodu, Slike su u našoj galeriji.

Zahvaljujemo se medijima koji su objavili vijest o održanoj vježbi i pokazali nam da još uvijek ima interesa šta to rade radioamateri.


E71EZCPolaganje


U ponedjeljak 15.decembra 2014.godine, u našem radio klubu, održani su ispiti za Cept 2 kategoriju operatora. Komisija u sastavu Hodžić Mensur E74M, Šarić Enes E72ES i Bonić Mario E77MM temeljito je ispitala kandidate a uslove za dozvolu su ispunili: Emir Čolić,Harun Drino, Šefik Mujezinović, Muhammed Čaplja i Kemal Bašić.
Čestitamo novim operatorima i želimo puno uspjeha u radu.

Nekoliko slika možete pogledati u našoj galeriji.

Prilog pripremio Raković Alem E70RA„Plavo veče“


„Plavo veče“ za članovi kluba održano je 21.decembra 2014. godine u restoranu „Tapas“. Lijepo veče uz druženje i skromnu tombolu. Kao i urnebesno zabavno takmičenje u brzom jedenju šampite i to bez viljuške a nagradu od jednog kilograma ćevapa su u slast podijelili, po ocjeni komisije, Raković Alem i Mujezinović Šefik.

Slike možete pogledati u galeriji.Herceg Ibrahim


03.novembra.2014.godine navršava se šest godina od smrti našeg člana i dugogodišnjeg domaćina radio kluba “Zenica”, Herceg Ibrahima.
Uvijek je bio veseo i raspoložen, nikad se nije žalio a svakog je razumio.

Vrijeme prolazi ali uspomene ostaju.

Članovi radio kluba "Zenica"27.10.2014: Sastanak ponedjeljkom


Ponedeljak 27.10.2014 godine kao i svaki ponedeljak do sada, sastanak Upravnog odbora ili sastanak članova radio kluba i neobavezna tema.
Ovaj put tema je bila veoma interesantna. Radilo se o razgovoru operatora o „moćnoj“ Baofeng UV-5R duobanderici i njenim mogućnostima.

Bilo je veoma interesantno, urađeno je nekoliko slika koje možete pogledati u našoj galeriji.26.10.2014: Dan radio kluba „Zenica“


U nedelju 26.10.2014 godine održana je svečanost povodom Dana radio kluba „Zenica“.
Sastanak je održan na Smetovima u objektu radio kluba.

Raspoloženi članovi kluba proveli su cijeli dan u razgovorima , šalama ali i radu u PPS-u.Svi učesnici su se potpisali u knjigu posjete a svojim tekstom , naš prijatelj,Džemaludin Ramić je uveličao proslavu .Citiramo:

„ Vrijeme u kojem ljudi dokažu svu punoću svoje ljudskosti, U momentu kada je jedna manje ili više važna godišnjica , sastati se . Kažu tu smo zbog nas i vremena i uprkos vremenu. Mi jesmo i slavimo !
Šta?!
To što smo zajedno !!! „
Džemaludin Ramić

Bilo je veoma lijepo, slike su u našoj galeriji.Jubilarni 10. JAUK „Zenica 2014“


U subotu 27. septembra 2014. godine, održan je JUBILARNI 10. JESENJI ARG UKT KUP „ZENICA 2014“.
Takmičenje je održano na lokalitetu Smetova oko 10 km od Zenice, na nadmorskoj visini od 800 do 1000 m.

Bez obzira na tmurno subotnje jutro, ekipa radio kluba Zenica je sa radošću dočekala takmičare i goste koji su se već od ranih jutarnjih sati počeli okupljati na Smetovima.

Glavni sudija Edber Tahmiščija E75DTE se pobrinuo da staza bude postavljena na vrijeme i da takmičenje prođe što je bolje moguće. Predrag Barašin i Harun su bili posade na predajnicima, dok je Slavoljub Vasić E77AB sa Filipom Paštrovićem E72PF bio sudija na startu, a Maja Omerbegović E75YL i Korugić Vejsil - Kemo su bili sudije na cilju. Alem Raković E70RA i Filip E72PF su odradili AOP.

Sejad Sejmen E76Z je dočekivao goste koji su čitav dan pristizali na Smetove, a u međuvremenu je i HQ ekipa održala svoj sastanak na Smetovima.

Dok su takmičari polako stizali na cilj, Alen Ruvić E71AR i Hrvoje Hrgić - Grga su obavili potrebne radnje da bi ručak i topli čaj dočekali takmičare i goste. Magla je otišla sa Smetova, te omogućila svima da uživaju u jednom lijepom sunčanom jesenjem danu.

Od početka do kraja takmičenja, Ibrahim Avdić E71AB je sa kamerom nastojao uhvatiti što više zanimljivih kadrova sa Smetova, te je sa kolegama napravio zanimljiv izvjetaj sa Smetova koji je prikazan u večernjim vijestima na Radio televiziji Zenica. Reportažu sa Smetova možete pogledati u 5:33 minuti RTVZE vijesti od 27.9.2014.

Na ovogodišnjem, jubilarnom 10. JAUKu učestvovalo je 28 takmičara, a najbolji u ekipnoj konkurenciji su bili takmičari iz radio kluba Drina Goražde E71EEE, te im ovom prilikom još jednom srdačno čestitamo. Takmičarska ekipa radio kluba Zenica je bila u sastavu Enes Šarić E72ES, Marko Bonić E77MM, Semir Baždalić i Mirza Spahić E78ZE, i ekipno je zauzela treće mjesto.


Slike sa takmičenja pogledajte u našoj galeriji, dok rezultate možete preuzeti ovdje.

Zahvaljujemo se svim takmičarima i gostima koji su svojim dolaskom na Smetove uveličali jubilarni 10. Jesenji ARG UKT kup, i nadamo se da su uživali u druženju i prirodi Smetova.Maja E75YL

Amir Jaganjac E75O, ex YU4VXS, YU3OR, YU4OR, T95O
Danas 13.08.2014.godine navršava se godina dana od smrti našeg člana, Jaganjac Amira. Volio je radioamaterski rad ali i druženja, donosio je dobro raspoloženje, a uvijek je bio spreman pomoći i dati savjet . Vrijeme prolazi ali uspomene ostaju.

Članovi radio kluba "Zenica"UKV takmičenje - Smetovi, 19-20.7.2014


Već duži period mlađi članovi kluba dogovaraju se da odu na Smetove (klubsku kontest lokaciju). Odluka je pala da se za 3. vikend ide na Smetove, jer tada ima dva-tri takmičenja na UKV-u, RTTY na KT-u i na 50 MHz. Dana 18.07.2014 Kuljić Milan E73KM i Alem Raković E70RA, su se sa opremom zaputili na Smetove da pripreme sve što je potrebno za sutrašnje dizanje antene za 144MHz i 50 MHz. U subotu došao je ostatak ekipe: Filip Paštrović E72PF, Marko Bonić E79MB, Haris Gušić E72GH i Emir Čolić stigli su oko 8 sati i odmah smo se bacili na posao. Svi su imali svoja zaduženja, Milan i Alem su se popeli na stub da postave YAGI antenu za 2 m i DeltaLoop za 50 MHz. Uporedo sa nama Hodžić Mensur E74M, postavlja i testira žičane antene za KT i GP za 50 MHz. Rezultati su odlični. U toku dana u posjetu nam je došao i Ruvić Alen E71AR, a nešto kasnije i Gušić Remzija stari član radio kluba, i ovom prilikom donio nam je vino da na kraju takmičenja proslavimo uspješan rad, pošto je ovo momcima prvo takmičenje, ali ne i zadnje.

Poslije postavljanja antena uslijedio je mali odmor i ručak (eeehh što se najedoh pašteta i sira), nakon toga uslijedilo je kratko upoznavanje sa programom za RTTY i pristupilo se uspostavljanju veza. 21 MHz i 28 MHz band je bio zatvoren tako da smo najvise radili na 14 MHz. Momci su se oduševili kad smo radili CE, VK, VE, PZ, A6, još drugih egzotičnih zemalja. Ekipa je napravila plan i za noćnu dežuru, ali kad je otkucala ponoć svi su polijegali od umora, tako da nismo ustajali do 7 ujutro.

U 09.00 je počelo takmičenje na 2 m. Yagica koja nije bila za 2 m vec za veću frekvenciju dala je sve od sebe, tako da je sa FT480R i 10W odlično išlo. Nismo nešto puno uradili veza ali za prvo takmičenje na UKV-u i ovo je odlično. Uporedo je rađeno i takmičenje na 50 MHz. Propagacije su bile veoma loše tako da je urađenjo svega 5-6 veza.

Oko 14.00 završeno je sa takmičenjem i pristupilo se sređivanju opreme. Nakon toga napravljen je mali radni sastanak, gdje se sumirao rad i rezultat u toku takmičenja. I na kraju, za uspješno urađeno takmičenje nazdravili smo sa vinom i dogovorili se da ponovo izađemo na Smetove i da odradimo koje takmičenje.

A slike iz naše galerije će vam dočarati atmosferu koja je za vikend vladala u i oko PPS na Smetovima.

E73KM

Otvoreni Šampionat BiH u ARG na 144MHz/3.5MHz - Brčko 2014


Ovogodišnji ŠARG ARAuBiH je održan u Distriktu Brčko 21. i 22. 06. 2014. godine. u mjestu Bosanska Bijela.
Prvi dan ŠARG-a protekao je u takmičenju na 2m (UKT). Učestvovalo je 42 takmičara iz 6 klubova, drugi dan na 80m (KT) učestvovalo je 77 takmičara iz 10 klubova. Ekipni pobjednik je RK Stjepan Polje E73ESP.
Za obradu podataka korišten je sportIdent hrvatskog saveza. Rezervni komplet predajnika je obezbjedio Radio klub Zenica.
Takmičenje je proteklo bez većih problema. Kontrola goniometara je pokazala da je većina u lošem stanju, koje bi trebalo otkloniti u narednom periodu.

Na oba opsega, iz RK Zenica su učestv ovali i ostvarili solidan rezultat takmičari Hodžić Mensur E74M i Šarić Enes E72ES. Par sličica sa ovog takmičenja pogledajte u galeriji dok rezultate možete vidjeti na stranici Asocijacije Radio Amatera u BiH

08.06.2014: ARG takmičenje u Donjem Kaknju


Članovi radio kluba Kakanj su 08.06.2014 godine organizovali KT ARG takmičenje "Kakanj open". Na takmičenju koje je organizovano u Donjem Kaknju učestvovala je i ekipa radio kluba Zenica.
Bez obzira na to što su ekipu činila samo 3 člana našeg kluba (Maja E75YL, Enes E72ES i Bažda) ekipno smo osvojili 3. mjesto.
Par sličica sa ovog takmičenja pogledajte u galeriji

25.5.2014: ARG takmičenje u Stjepan Polju


Tročlana ekipa radio kluba Zenica u sastavu Mensur E74M, Enes E72ES i Bažda nas je predstavljala na ARG takmičenju u Stjepan Polju.
Enes i Bažda su osvojili po 2. mjestu u kategorijama M50 i M60, dok je Mensur bio 4. u kategoriji M60.
Par sličica sa ovog takmičenja pogledajte u galeriji

REPETITOR R1 na LISCU(1300m) E79VZE


REPETITOR R1 na LISCU(1300m) E79VZE je ponovo u fuknciji i nakon tri odlaska i doštimavanja rezultat je odličan.

Repetitor na Liscu je doniran od folk pjevača Hake Šljivara koji živi u Švajcarskoj: Motorola GR500 programiran na 13W sa veoma kratkim delay odzivom. Zahvaljujući E71EZC na ispravljaču i UPS-u, repetitor radi bez problema i bez struje čak i nekoliko sati. Rad sa ručnim stanicama čak i sa 0,5W iz Zenice je prolaz petica i u svakom dijelu Zenice imamo optičku vidljivost sa Liscom. Osjetljivost RX-a možemo duplo poboljšati ali QRM prave amateri koji ulaze na R1 u Gradačcu sa velikm snagama i to će RAK riješiti u narednom periodu. Tajmer za kontinuirani razgovor je 2 min. nakon toga RPT se gasi 2 min. radi hlađenja i ponovno se aktivira.

Puno pozdrava od ekipe koja je radila na R1: E71AR,E74D,E71AB, kao i ekipi koja je bila na QAP i pomogli u štimanju RTP-A E70RA,E74HA,E71NOX,E74CMN,E75SB

A par sličica pogledajte u našoj galerijiARG Goražde - 4.5.2014
U nedjelju, 4.5.2014, ekipa iz radio kluba Zenica je učestvovala na ARG takmičenju koje je organizovao radio klub Drina Goražde.


Par sličica pogledajte u našoj galeriji
a rezultate možete pogledati na web stranici ARAuBiH


ARO 2014 - Rezultati


Na osnovu odluke Upravnog odbora radio kluba "Zenica" održano je 4. ARO takmičenje „ZE-FOXORING 2014“ u nedjelju 13.04.2014. godine na Smetovima. Takmičenje se održalo povodom 12. aprila dana oslobođenja Zenice, a primjenjene su Propozicije za foxoring Prvog regiona IARU. Učešće je uzelo oko 150 učesnika. Takmičilo se 104 takmičara i postignuti su zavidni rezultati.

Veliki broj mladih takmičara je pokazatelj da ova vrsta radioamaterskog takmičenja ima interes te da će u budućnosti naći svoje učesnike. Istovremeno, Asocijacija radioamatera u BIH je održala okrugli sto o daljem radu i razvoju radioamaterskog pokreta u BiH, detalje možete pogledati na stranici ARAuBIH.

Za kompletnu organizaciju starao se Tahmiščija Edber E75DTE, obradu takmičara i rezultate radio je Kuljić Milan E73KM zajedno sa Raković Alemom E70RA. Rezultate možete preuzeti na ovdje.

Startanje takmičara odradili su Vasić Slavoljub E77AB, Zilić Amer i Gušić Haris, dok je na cilju takmičare dočekivao Spahić Mirza E78ZE sa Šarić Zlatkom E74ZSZ i Bajramović Emrahom.

Za kuhanje čaja za takmičare pobrinuo se Grga a za točenje čaja se brinuo Barašin Predrag.

Stazu su postavljali Edber Tahmiščija E75DTE, Mirza Spahić E78ZE, Zlatko Šarić E74ZSZ, Babović Kenan E71NOX, Paštrović Filip.
Maja Omerbegović E75YL je napravila nekoliko fotografija koje možete pogledati u galeriji (više slika će biti dostupno u narednih par dana).

Zahvaljujemo se takmičarima i gostima što su svojim dolaskom podržali naše napore da i ove godine održimo takmičenje.
Vidimo se na slijedećem takmičenju!
Čimburijada - doček proljeća 2014


Kao i svake godine članovi radio kuba su svečano dočekali početak proljeća, pridružili se čimburijadi. Lijep dan omogućio nam je da sjedimo ispred kuba i uživamo.

Za sjećanje postavili smo nekoliko fotografija u našoj galeriji.

Izvještajna skupština


U ponedeljak 03,03,2014,godine u prostorijama radio kluba održana je Izvještajna Skupština.
Usvojeni su izvještaji o radu sekcija, blagajne kao i kompletnog kluba. Prihvaćeni su planovi rada sekcija za naredni period.
Nekoliko fotografija napravljenih u toku rada Skupštine možete pogledati u našoj galeriji fotografija.


Plaketa


Da se zadrži sjećanje na preminulog Jaganjac Amir-a E75O, BHCC je donirao plaketu koja će „igrom slučaja“ krasiti zid Radio kluba Zenica, E71EZC, kojeg je E75O s drugima operatorima dugo godina gradio.

Izvještajna Skupština


Obavještavamo članove radio kluba da će u ponedeljak 03.03.2014.godine u prostorijama radio kluba biti odražana izvještajna Skupština sa početkom u 19,30 sati
Upravni odbor

LoTW - ARRLOV servis - 9A2TN Koki


Logbook of the World, je spremište dnevnika veza radiomatera iz cijelog svijeta na računalu ARRL-a sa svrhom elektronskog potvrđivanja veza za jednostavnije, brže i jeftinije osvajanje diploma iz programa ARRL-a. - Link

E73KM23.12.2013:: Nova godina 2014


Članovi radio kluba Zenica su se okupili u prostorijama kluba da bi ispratili staru godinu i dočekali Novu 2014.

Svim prijateljima želimo sretnu i uspješnu 2014. godinu uz puno DX veza, lijepih ARG takmičenja i radioamaterskih druženja!

Par ličica pogledajte u našoj galerijiE77AB21.11.2013:: Rezultati europskog HF šampionata 2013


Na stranici SCC-a su objavljeni rezultati 2013 EUHFC. BHCC je donator "E75O Memorijal" plakete, koja je dodjeljena Vladimiru RW1A, inače aktuelnom WRTC sampionu, za pobjedu u CW/SSB kategoriji. Iskrene čestitke Vladimiru i svim drugim EU šampionima po kategrijama.

Tužno sjećanje na Amira E75O koji će uvijek nedostajati našoj zajednici.

Menadžmentu EUHFC, na čelu sa Robertom S57AW, zahvaljujemo za napore i uspjeh da ovaj šampionat već godinama održavaju na tako visokom nivou.

Ovogodišnji je donio mnoge takmičarske rekorde. http://bhcc.ba/news/123E73KM09.11.2013:: Postavljanje X7 antene


Osvanuo je i taj dan. Ekipa Radio kluba "Zenica", nakon remonta i priprema za dizanje špica, krenula je u subotu na Smetove. I ovaj put nas je vrijeme poslužilo. Kad smo došli slijedio je kratki dogovor i prionuli smo na izvršenje zadatka. Prvo smo morali dignuti špic od stuba. Kad smo ga postavili ispostavilo se da smo ga trebali još 2cm istokariti (iako smo mjere sa starog špica prekopirali). To smo odradili na licu mjesta brusilicom i prilikom sljedećeg postavljanja sve je leglo na svoje mjesto. Prikopčali rotator i pustili ga u rad. Sve je odlično funkcionisalo. Sad je trebalo antenu X7 staviti na svoje mjesto, ali baš tad pođe puhati jugoistočni vjetar koji nam je zadavao male probleme. Napokon smo ga postavili na njegovo mjesto. Nakon silaska uslijedio je mali test, odradilo se par veza i novopoloženi operator Raković Alem odradio je svoju prvu vezu.

Na kraju nam ostaje još rotator za antenu 21 MHz, gdje čekamo da nam dođe košuljica za kuglagere koja je pukla na dva dijela.

U akciji učestvovali: Babić Slobodan, Bonić Mario E77MM, Bonić Zdravko, Kuljić Milan E73KM, Maglić Haris E77TK, Raković Alem, Šarić Enes E72ES, Tomić Dragan TOZA, Vasić Slavoljub E77AB.

Par sličica možete pogledati u našoj galeriji


E73KM
04.11.2013:: Remont antenske igle na Smetovima


Pošto su konstatovani kvarovi na igli od antenskom sistema pristupilo se izradi tj. nabavci novih dijelova. Zamijenili smo noseću cijev koja je pukla po šavu oko 25 cm. U samoj cijevi bilo je dosta vode i mulja. Ipak nakon 30 godina moralo se nakupiti svega. Kuglični ležajevi, nešto je u njima zapinjalo, pa smo ipak odlučili za nabavku novih i to sa uspjehom jer smo ih našli u Zenici. Za 09.11. planirali smo sve to da vratimo na mjesto ako nas vrijeme posluži.

Par sličica možete pogledati u našoj galerijiE73KM25.10.2013:: Remont antenskog sistema na Smetovima


Članovi radio kluba “Zenica” E71EZC, iskorištavaju ovo lijepo vrijeme za dovršavanje radova oko radioamaterskog doma na Smetovima. Dan je bio prekrasan i tokom dana nije bilo ni daška vjetra. Ovo vrijeme smo iskoristili za skidanje igle na antenskom stubu koja je u unutrašnjosti cijevi pukla, a ujedno ćemo i sanirati kuglagere koji okreću i ujedno nose čitav sistem. Skidanje cijevi odradio je Klub ekstremnih sportova “Scorpio” uz pomoć članova Radio kluba “Zenica”. U ovoj akciji učestovali su Maglić Haris E77TK, Bonić Mario E77MM, Šarić Enes E72ES, Bonić Zdravko, Kuljić Milan E73KM. Nadam se da će nas poslužiti vrijeme kada budemo vračali cijev na svoje mjesto. Ujedno smo i skinuli rotator od bim-a za 21 MHz koji ćemo takođe reparirati i vratiti nazad.

Par sličica možete pogledati u našoj galerijiE73KM
12.10.2013:: RADOVI NA SMETOVIMAOsvanuo je tmuran i maglovit dan. Nije bilo vjetra. Samo da nepada danas kiša, svi su to govorili.

Ekipa radio kluba “Zenica” u sklopu aktivnosti oko renoviranja objekta na Smetovima, oko 10.00 uputila se na objekat. Na samom vrhu dočekalo nas je sunce i plavo nebo. Odmah smo prionuli na posao. Firma koja je renovirala krov napravila je kanalicu za kablove. Bilo je potrebno spustiti i uvući kablove u PPS tj. povezati antene na svoja mjesta. Za sada nam ostaje problem oko rotatora za X7 i bim-a za 21 MHz koji trenutno nije u funkciji.

U oviru ove akcije izvršeno je i testiranje polaznika za CEPT1, koji su 3 mjeseca pohađali kurs. U akciji učestvovali: Hodžić Mensur E74M, Vasić Slavoljub E77AB, Bonić Mario E77MM, Šarić Enes E72ES, Kuljić Milan E73KM, Maglić Haris E77TK, Bonić Zdravko – Za CEPT1 polagali su Raković Alem, Babović Kenan, Bonić Marko, Maglić Timur, Edvin, ujedno dok su išćekivali rezultate pomagali su ovoj ekipi oko poslova u vezi antena i PPS-a. Polaznicima kursa u ponedeljak je saopšteno da su svi polozili. Ostaje na radio klubu da dalje radi sa njima. U toku je i izrada modema za digitalne veze gdje ce se polaznici upoznati i sa ovom vrstom rada.

Par sličica možete pogledati u našoj galeriji


E77AB9. JESENJI ARG UKT KUP „ZENICA 2013“Već više od dva mjeseca Radio klub “Zenica” E71EZC, priprema se za Jesenji ARG UKT KUP. Većina članova dala je od sebe maksimum.

Izrada karata povjerena je Tahmiščiji Edberu E75DTE, Spahić Mirza E78ZE i Šarić Zlatko E74ZSZ, preuzeli su na sebe veliki dio posla da spreme kompletnu opremu za ovo takmičenje (predajnici, antene, baterije i sl.) uz veliku pomoć Vasić Slavoljuba MIKI E77AB. Raspored stanica kao i svake godine uradio je Sejmen Sejad E76Z, a stanice po mokrom i klizavom terenu uz velike napore da se sve postavi na vrijeme Spahić Mirza E78ZE i Šarić Zlatko E74ZSZ. Automatska Obrada Podataka kao i svake godine Kuljić Milan E73KM i Raković Alem. Na startu vrijedno su radili Vasić Slavoljub MIKI E77AB i Bonić Mario E77MM, a obradu podataka na cilju vršio je Adžijaj Mustafa MUKI E71M i Babović Kenan. I na kraju trebalo je nahraniti ovu ekipu zajedno sa takmičarima i gostima koju je Hrgić Hrvoje GRGA, odlično odradio. Zeničku ARG ekipu sačinjavali su: Omerbegović (Vasić) Maja E75YL, Hodžić Mensur E74M, Tahmiščija Edber E75DTE, Šarić Enes E72ES, Baždalić Semir, koju su odradili odličan posao na takmičenju tj. ekipno su osvojili 3. mjesto.

Na takmičenju bilo je prisutno 8 klubova (E71EBS Srebrenik, E71EEE Goražde, E71EZC Zenica, E73EKK Kakanj, E73ESP Stjepan Polje, E74CMN Zavidovići, E71GJK Banovići, E77CFG Brčko) sa 38 takmičara i oko 30 gostiju.

Ovo lijepo druženje malo je pokvarila jesenja kišica, ali kad je došla podjela diploma, medalja i pehara, sve poteškoće su zaboravljene. Razdragana cika takmičara zbog osvojenih priznanja rastjerala je privremeno kišu sa Smetova.

Do sljedećeg takmičenja, lijep pozdrav svim ekipama, od članova Radio klkuba Zenica “E71EZC”

Izvještaj sa takmičenja zajedno sa rezultatima možete preuzeti ovdje.

A slike možete pogledati u našoj galeriji

21.9.2013: Druženje članova radio klubaČlanovi radio kluba Zenica su se okupili na Smetovima da zajedno obilježe Dan radio kluba.
Mladi, stariji kao i počasni članovi,svi zajedno su uživali u jesenjim zrakama sunca. Jedni su vrijeme iskoristili da malo prošetaju i udahnu svježi zrak gledajući Zenicu koja je ostala u magli i smogu, dok su drugi išli u potragu za gljivama i ostalim šumskim plodovima.
Par slicica možete pogledati u našoj glariji.


E77AB

17.8.2013: ARG takmičenje: Zavidovići open 2013bili smo u Zavidovićima,učestovali na ARG takmičenju "Zavidovići Open" lijep dan, takmičenje odlično organizovano a iz našeg kluba su kao takmičari učestvovali Emrah, Marko, Mirza, Sandi i Bazda, dok su im Mario, Zdravko, Mateo, Grga i Enes bili podrška.
Par slicica možete pogledati u našoj glariji.
Amir Jaganjac E75O, ex YU4VXS, YU3OR, YU4OR, T95O
In Memoriam Amir Jaganjac E75O - by BHCCRadovi na Smetovima


Drugi projekat (uporedo sa prvim) je ankerisanje postojećeg stuba visine 15 metara sa antenom za 21 MHz. Iskopati temelj za ankere I betonirati ga. Zatim zamjena strujnog kabla za rotator i zamjena aluminijske ploce koja drži antenu.
Dok je jedna ekipa pripremala
armaturu za beton - Šarić Enes E72ES
Vasić Slavoljub MIKI E77AB


Drugi dio ekipe se pripremao za kopanje rupa I betoniranje

Bonić Zdravko, Bonić Marko, Hrgić Hrvoje GRGA, Tahmiščija EdberE75DTE, Bonić Mario E77MM, Bajramović Emrah Bonić Mario E77MM, Tahmiščijs Edber E75DTE, Hrgić Hrvoje GRGA, Kuljić Milan E73KM
Bonić Marko

Iako je bio najmlađi bio je I najvredniji dio ekipe – kopao rupe, prevlacio beton, kamenje I sve ostalo što je trebalo i nije ni jednog momenta zakukao kao što su kukale starije generacije, kako ih bole leđa, noge, ruke I sl.

Milan Kuljić - Kulja, E73KM
 

Kurs robotike


Sredinom 7 mjeseca u Radio klubu “Zenica” pokrenut je kurs iz robotike, gdje su se polaznici prvi put sreli sa robotikom. Nabavljena su dva sklopa za robotiku koje su polaznici uspješno sklopili i programirali ih. Kurs je osmislio i realizovao Bonić Mario E77MM.
Bonić Marko, Alen Raković, Kenan Babović Bonić Mario E77MM,
Bonić Marko, Alen Raković, Kenan Babović


Milan Kuljić - Kulja, E73KM
 

PPS


U sklopu kursa iz robotike održano je I informativno predavanje o radioamaterizmu gdje je polaznicima objašnjena uloga radioamatera u BiH i svijetu. Objašnjeni su načini uspostave radioamaterske veze, prostiranje talasa, ham-spirit, kodeks, etika I sl. Ovim smo pokusali da zainteresujemo polaznika da bi na jesen pristupili kursu za operatiku. Info kurs vodio je Kuljić Milan E73KM.
Banjac Miron, Alen Raković, Bonić Marko


Milan Kuljić - Kulja, E73KM
 

Oldtajmeri


Ako ste očekivali aute oldtajmere, prevarili ste se. U ovom članku nisu auta upitanje već dio oldtajmera radio kluba “Zenica” E71EZC, koji su se okupili u klubu da bi podržali i pojačali aktivnosti koje se dešavaju u 7 i 8 mjesecu.
Avdagić Enver ENO, Hrgić Hrvoje GRGA, Hodžić Mensur E74M, Bonić Mario E77MM, Bonić Zdravko, Tahmiščija Edber E75DTE


Milan Kuljić - Kulja, E73KM

 

Renoviranje krova


Radio amateri radio kluba “Zenica” E71EZC, ove godine planirali su nekoliko projekata na kontest lokaciji Smetovi. Prvi projekat je da se promijeni postojeci krov jer je isti dotrajao (star oko 30 godina). U dogovoru sa izviđačima pristupilo se realizaciji projekta početkom 8. mjeseca.Milan Kuljić - Kulja, E73KM13/14 juli 2013: HQ 2013


Dana 13. i 14. jula 2013. godine u vremenu od 12:00 do 12:00 utc, održano je dvadeseto učešče HQ ekipe iz BiH u jednom od najvećih svjetskih takmičenja u radio-amaterizmu, IARU HF šampionatu. Shodno dogovoru, sa lokacije Smetovi je rađeno na opsegu od 15m SSB i učestvovala su tri operatora i to Maglić Haris E77TK, Nešad-Nešo Osmanović E74NR iz Zavidovića te Nermin Nadžaković E74D. Na osnovu prvih pregleda ostvaren je veoma dobar rezultat od blizu 1100 veza te preko 260 hiljada poena, za što je bila zaslužna borba za svaku vezu i množitelj koji je na bandu radio.Odziv drugih učesnika u takmičenju je bio solidan, što znači da je mogao biti i bolji.

Otvaranje prema Japanu u oba dana je bilo solidno tako da je urađeno dosta stanica iz Japana i Azije a nešto slabije nego inače je bilo otvaranje prema Sjevernoj i Južnoj Americi. Takođe urađeno je samo par stanica iz Australije te jedna iz Pacifika. Ključnu ulogu je odigrala 5 elementna monoband antena koja se pokazala kao izuzetna. Koristili smo posuđeno pojačalo AL-1500 od Amira E75O te smo cijelim tokom kontesta emitovali snagu od oko 1kW što nam je dalo jak i čist signal na bandu, s obzirom da je na clusterima primjećeno dosta pritužbi na veoma loš signal pojedinih učesnika, koji su emitovali sporedne emisije po cijelom bandu, što na ružan način u svijetu predstavlja nekog operatora a pogotovo ako je u pitanju neki državni tim. S obzirom na ukupno loše stanje među operatorima, klubovima i asocijacijama smatram da je postignut veoma dobar rezultat uz nadu da će se isti i u budućnosti popraviti. 73 TU.

Slike i BHHQ rezultat možete pogledati na stranici ARABIH.

Nermin Nadžaković E74D
Radio klub "Zenica" prima nove članove, organizuje kurseve iz oblasti
- robotike,
- amaterke radiogoniometrije (traženje skrivenih predajnika - lisica)
- te radio operatora (uspostavljanje veza putem radiostanice koristeci nove tehnike i racunare.

Za Više detalja o robotima pogledajte linkove:
- arduino
- robotshop

Više detalja o traženju skrivenih predajnika:
- Film o ARG-u je napravio Hrvatski Radio-amaterski Savez (HRS)
- Balkansko prvenstvo u amaterskoj radio goniometriji 6BARDF organizator radio klub "Zenica" - slike

više detalja o radiooperatorima:

- Promotivni film koji govori o tome šta je radio-amaterizam. Savez radio amatera Velike Britanije (RSGB).
-
Izvidjači i radioamateri. .

Dobro došli
09. juni 2013::ARG TAKMIČENJE "Kakanj open 2013"


Bili smo na ARG takmičenju "Kakanj open" koje je organizovano na kakanjskom izletištu Ponijeri. Učestvovali smo sa samo četiri takmičara: Mirza E78ZE, Zlatko E74ZSZ, Maja E75YL i Bažda. Vođa ekipe je bio Enes E72ES.
Iako smo bili malobrojna ekipa, u poretku klubova smo osvojili zavidno 3. mjesto. Bodove za klub su donijeli: Zlatko koji je bio 1. u M21, Maja 1. u Ž21, Mirza 2. u M19 i Bažda 5. u M50.

Rezultate možete pogledati na web stranici radio kluba Kakanj, a par sličica sa takmičenja pogledajte u našoj galeriji.

Sve pohvale za organizaciju takmičenja, i vidimo se na iducem takmicenju!

Svako jutro ranoranioci radioamateri održavaju vezu a povremeno se i vide na lijepim sastancima.


Druženje radioamatera ranoranilaca u Ilijašu)
19. maj 2013::ARG TAKMIČENJE U STJEPAN POLJU


Ove nedjelje, naš klub je učesvovao na još jednom u nizu takmičenja, ovaj put u Stjepan Polju.
Na ovom takmičenju nas je predstavljao smanjen tim, i to Mirza E78ZE, Edber E75DTE, Emrah, Bažda i Sandi.
Emrah je bio treći u M15, što je veoma značajan napredak ovog mladog radio amatera. Mirza je bio 4., a Sandi 5. u M19. Bažda je bio 6. u M50, a Edber 2. u M60.

Sve pohvale za organizaciju klubu E71ESP, i vidimo se na iducem takmicenju!


Sandi L.11. maj 2013:: Bili smo na ARG "GORAŽDE OPEN 2013"


ARG sezona se uveliko zahuktala, 6.aprila je otvorena prvim ovogodišnjim takmičenjem koje je održano u Tuzli, zatim smo se posvetili organizaciji Ze-foxoringa a prošli vikend, 11. aprila 2013 godine, smo učestvovali na ARG takmičenju u Goraždu.
Ekipu iz E71EZC su činili: Mirza E78ZE, Zlatko E74ZSZ, Enes E72ES, Edber E75DTE, Maja E75YL, Emrah, Sandi i Bažda.

Emrah je bio 6. u M15, Mirza 9. a Sandi 13 u M19, Maja 1. u Ž21, Zlatko 5. u M21, Bažda 3. a Enes 7 u M50, dok je Edber bio 2. u M60.
Ekipno smo zauzeli 3. mjesto! Par sličica pogledajte u našoj galeriji.28.4.2013:: PREGLED STUBA NA SMETOVIMA


Milan E73KM, Enes E72ES i Miki E77AB su 28.4.2013. izršili izviđanje stanja stuba i antenske opreme na objektu na Smetovima.

Par sličica pogledajte u našoj galeriji.

13. aprila 2013:: ZE-FOXORING 2013!


13. aprila 2013 godine radio klub Zenica jer već treći put zaredom organizovao takmičenje u amaterskoj radio orijentaciji (ARO). Za razliku od prethodnih godina, ove godine zaiteresovanost ARG takmičara za učešće na ARO takmičenju je dosta veća jer je ovo dosta atraktivna disciplina za mlade koji žele da se nauče orijentaciji i kretanju u prirodi.

Učestvovali su radio klubovi iz 9 gradova sa 82 takmičara. Iz radio kluba, kao takmičari, su učestvovali: Bažda, Enes E72ES, Sandi, Emrah i Maja E75YL.

Upravni odbor radio kluba Zenica je odlučio da ove godine da šansu mladim zainteresovanim članovima kluba, Mirzi i Zlatku, da organizuju takmičenje u ARO. Mirza E78ZE je bio glavni sudija, Zlatko E74ZSZ je bio zadužen za tehniku dok za organizaciju starta i sam start bili zaduženi Zdravko, Mario Bonić E77MM, Zlatko E74ZSZ, Barašin Predrag i Miki E77AB. Za organizaciju cilja bili su zaduženi Mirza E78ZE i Edber E75DTE. Obradu podataka je radio Kulja E73KM. Grga se potrudio da takmičare na cilju dočeka topao čaj.

Utisci gostiju i takmičara pokazali su da je povjerenje koje je UO radio kluba dao mladim članovima RK Zenica bilo opravdano.

Par sličica pogledajte u našoj galeriji.

REZULTATI.06.04.2013:: ARG TUZLA OPEN 2013.


Bili smo na prvom ovogodišnjem ARG takmičenju. Radi se o već tradicionalnom ARG takmičenju "Tuzla open" koje organizuje radio klub Tuzla E71AVW.

Ekipu radio kluba Zenica su činili: Emrah, Maja, Sandi, Mirza, Mensur, Edber i Bažda. Emrahu i Sandiju je ovo bilo prvo ARG takmičenje. U poretku radio klubova, ekipno smo osvojili 4. mjesto.
Par sličica pogledajte u našoj galeriji.30.03.2013:: Otvorena je sezona lova na lisice!


U radio klubu Zenica počeli su treninzi, pa je tako prošli vikend na terenima Kamberovića polja u samom centru grada održan trening sa cIljem određivanja pozicije predajnika iz tri stajne tačke (trianguliranje).

Treningu su prisustvovali Mirza, Sendi, Emrah i Maja, a Edber i Miki su sakrili predajnike.
Par sličica pogledajte u našoj galeriji.Ove godine 3.otvoreno ARO takmičenje "ZE-FOXORING 2013" u organizaciji radio kluba "Zenica" održat će se 13.04.2013.godine a prema programu i propozicijama u prilogu. (Nekoliko interesantnih promjema u propozicijama - pogledajte)

Očekujemo Vaše prijave na vrijeme i nadamo se lijepom druženju.Interesantni linkovi

Dva zanimljiva linka:

Film o ARG-u je napravio Hrvatski Radio-amaterski Savez (HRS)

Promotivni film koji govori o tome šta je radio-amaterizam. Savez radio amatera Velike Britanije (RSGB).Vise vijesti iz radio kluba Zenica pogledajte na linku.Last updated:
Share on Facebook

Posjetite našu Facebook stranicu


Svi prijedlozi, kritike i sugestije vezano za izgled ovog site-a su dobrodošle!
Kontakt


LoTW - ARRLOV servis - 9A2TN Koki


Logbook of the World, je spremište dnevnika veza radiomatera iz cijelog svijeta na računalu ARRL-a sa svrhom elektronskog potvrđivanja veza za jednostavnije, brže i jeftinije osvajanje diploma iz programa ARRL-a. - LinkPut a Pin on the Map UPISITE SE U KNJIGU GOSTIJU I OZNACITE ODAKLE SE JAVLJATE...
Free Guestmaps by Bravenet.comWeb stranice clanova: / Lule / E71M / E77AB / E73KW / E73KM / E75YL / ...
Solar X-rays:

Status
Geomagnetic Field:
Status

Podaci od: n3kl.org

DXrobot Propagation Monitor:

VHF Aurora:
Status

144 MHz Es in EU:
Status

Podaci preuzeti od The DXRobot
KT propagacije:© E71EZC. Sva prava zadržana. Stranica je optimizovana za IE v7.0.5730.11 i rezoluciju 1024x768px.