SWR-PWR meter Ver.11.lite 2019
Am conceput un nou soft pentru acest aparat, pe care l-am denumit SWR11.lite care se poate utiliza cu vechiul hardware incepand cu versiunea SWR11.0318. Update-ul se refera doar la afisare si concentreaza toate informatiile pe un singur ecran:

  • Valoarea SWR
  • Puterea in [W]
  • Bargraf analogic cu cele doua semnale DIR-REF
HOME    YP6HMR      ABOUT ME       PROJECTS        QSL CARD         AWARDS         CONTACT
Bargraf Ver.1
Partea frumoasa este ca se utilizeaza acelasi LCD cu 2x16 caractere si bargraful este afisat pe randul de jos sub forma unor "piscoturi" caracterele fiind creeate in soft.
Am mai conceput un bargraf pentru acest model de SWR11.lite sub forma unor liniute verticale. Si acesta din urma este frumos si se poate utiliza dupa preferinte. Softul nou se poate descarca din arhiva clubului fiind disponibile ambele versiuni bargraf.
Un filmulet cu functionarea aparatului
SWR-PWR meter Ver.11.0318

Acest mic aparat pentru masurarea puterii de radiofrecventa si a SWR-ului are multe variante imbunatatite de-alungul timpului.  Alte detalii de constructie se pot vedea in link-ul: http://qsl.net/yo6pir/swr10.html
Am conceput o varianta imbunatatita care se detaseaza de celelalte variante, prin faptul ca masoara puterea de radiofrecventa cu o precizie surprinzatoare si o liniaritate deosebita pe intreg spectrul de frecvente masurate. Acest lucru se datoreaza folosirii unui amplificator-detector logaritmic din seria AD7805. Iata noua schema a cuplorului de antena care are in componenta sa si detectorul logaritmic:
Schema SWR.11
Cuplor antena
Partea de afisare si masurare a ramas aproape neschimbata doar softul a trebuit sa-l modific si sa implementez noua formula de calcul a puterii. In schimb cuplorul de radiofrecventa este neschimbat. Tipul acesta de cuplor ofera o echilibrare aproape perfecta intre cele doua semnale DIR-REF si nu necesita ajustare. Singura problema o ridica torurile, care trebuie sa fie de calitate si sa suporte puterile masurate.
In componenta noului cuplor este un tor de ferita mai mare si unul mai mic. Torul mare de tip FT82-43 este folosit pentru a citi tensiunea de radiofrecventa care se va lua in considerare la calcularea puterii. Acest tor trebuie sa reziste la puterea maxima masurata cu acest aparat. Daca puterile masurate nu depasesc 200W atunci se pot folosi doua toruri identice de tip FT50-43 ca cele folosite de mine.
O conditie esentiala este ca sa aiba acelasi numar de spire. Eu am folosit un numar de 26 spire. Practic se poate folosi un numar mai mare in functie de puterea maxima si poate ajunge pana la 50 spire CuEm 0,8 
Cu acest model de SWR-PWR meter am obtinut in testele efectuate o precizie de masurare sub 1% fata de calcule clasice ceea ce m-a incurajat sa cred ca este un device deosebit care imi va fi util in activitatea de radioamator. Ceea ce este mai bun in aceasta varianta este ca imi afiseaza si valoarea puterii in “dBm”. Asta datorita faptului ca se utilizeaza detectorul logaritmic AD8307 si implementarea in soft a functiei logaritmice de calcul a puterii.
Totusi, de corectitudinea calibrarii aparatului, depinde citirea corecta a valorilor masurate ulterior cu acesta. CALIBRAREA este o procedura simpla si depinde esential de niste parametrii pe care trebuie sa-i implementam in memoria aparatului, inainte de utilizarea sa.

  • TENSIUNEA DE REFERINTA a micro-procesorului utilizat
  • AMPLITUDINEA SEMNALULUI de RF LA PUTEREA DE 1Watt
  • AMPLITUDINEA SEMNALULUI de RF LA PUTEREA DE 10Watt

Tensiunea de referinta este masurata cu ajutorul unui DVM pe terminalul 21 al circuitului integrat. Aceasta tensiune este in jurul valorii de 2,56V.
Amplitudinea semnalului RF la puterea de 1Watt se masoara cu aparatul cuplat la un transceiver care poate sa regleze puterea debitata pe iesire in mod continuu, la un semnal CW sau FM, pe o sarcina ne-inductiva de 50 Ohmi. Daca nu avem la indemana un power-meru profesional, sau nu cunoastem exact valoarea puterii debitate de transceiver pe sarcina de 50 Ohmi, atunci putem citi tensiunea efectiva pe sarcina, cu ajutorul unei sonde de detectie cu dioda si un DVM cu impedanta de intrare de minim 4,7 MOhmi:
Pentru o putere echivalenta de 1Watt trebuie sa masuram pe sarcina o tensiune de 7,07V
Amplitudinea semnalului RF la puterea de 10Watt se masoara in mod similar dar tensiunea masurata cu sonda trebuie sa fie de aprox. 22,4V

CALIBRAREA APARATULUI
Copyright © YO6PIR-2019


Pentru a intra in meniul de calibrare al aparatului se opreste aparatul, se tine apasat butonul SET apoi se porneste din nou. Pe ecran apare mesajul:
Se ia degetul de pe buton. Va apare pe ecran valoarea tensiunii de referinta. In acest meniu trebuie corectata valoarea la valoarea masurata anterior pe pinul 21 al integratului.
Pentru corectia valorii se apasa succesiv butonul sau se tine apasat, pentru a corecta valoarea in sus sau in jos in functie de optiune. Sensul de corectie este simbolizat cu o sageata orientata sus/jos. Pentru memorarea valorii se elibereaza butonul 3 sec.
Meniul urmator se refera la masurarea amplitudinii semnalului de RF cu puterea de 1W. Se transmite un semnal CW sau FM si se masoara cu sonda de RF cu dioda, o tensiune de 7,07V. In momentul acela se apasa butonul SET pentru memorare.
Meniul urmator se refera la masurarea amplitudinii semnalului de RF cu puterea de 10W. Se transmite un semnal CW sau FM si se masoara cu sonda de RF cu dioda, o tensiune de 22,4V. In momentul atingerii valorii exacte se apasa butonul SET pentru memorare.
In acest moment aparatul este calibrat si masoara corect. De corectitudinea calibrarii depind  toate masuratorile ulterioare de tensiune, putere, temperatura, etc. Aparatul se restarteaza automat.
Sunt disponibile trei meniuri de masurare diferite in functie de apasarea butonului SET.                           
Meniul SWR-PWR meter
Meniul DIR-REF in care se pot vizualiza semnalele analogice sub forma de bargraf si valoarea RAW a acestora.

Meniul POWER meter in care se poate vizualiza puterea de radiofrecventa exprimata in Watt sau dBm, si bargraf analogic al semnalului DIR.
Daca se tine apasat butonul SET mai mult de 5 sec apare pe afisaj versiunea de software inscrisa in microprocesor.
NOTA:
Softul de programare al acestui aparat se poate descarca de aici: SWR11 Firmware