Links
Super-Multi-Tester

- Tranzistoare bipolare NPN/PNP cu identificarea terminalelor, factor de amplificare "hfe" si caderea de tensiune pe jonctiune:


- Tranzistoare MOSFET canal N sau P la care identifica terminalele, tensiunea directa pe D-S, capacitatea D-S, si prezenta diodei de protectie D-S. 
Cablajul imprimat este conceput pentru varianta de soft V1.01 care nu avea cristal de Quartz extern, asa ca a fost nevoie sa adaptez un Quartz de 8MHz si condensatoarele aferente. Deasemenea si circuitul stabilizator de 2,5V tip LT1009.

Firmware V1.08k
pt. Atmega 168P
De-a lungul timpului softul a evoluat spectaculos si a fost adaptat la diferite tipuri de micro-controlere. La ora actuala se poate oricare dintre tipurile de uC: Atmega8, 168, 328. Softul pentru Atmega8 nu masoara ESR-ul si nici inductantele, in rest celelalte tipuri sunt capabile de teste complete pe orice componenta. Varianta construita de mine are la baza Atmega168P, pentru care am pus softul in sectiunea download.
Caseta in care am construit acest SMT provine de la o sursa de laptop defecta pe care am adaptat-o corespunzator.
- Thyristori si Triace cu identificarea terminalelor
- Diode cu identificarea terminalelor, capacitatii, caderea de tensiune pe jonctiune si curentul in polarizare inversa
- Condensatoare fixe cu identificarea terminalelor, capacitatii, si rezistenta echivalenta serie (ESR)
- Condensatoare electrolitice cu identificarea terminalelor, capacitatii, rezistenta echivalenta serie (ESR) si pierderile de curent tranzitoriu prin condensator in procente
- Bobine cu identificarea terminalelor, inductanta, rezistenta echivalenta in circuit
Procedura de testare este simpla:

1) La pornire (apasarea butonului de test) aparatul afiseaza tensiunea bateriei de alimentare precum si tensiunea de cca.5V de alimentare a microprocesorului. Apoi...
3) Daca la bornele de test nu se gaseste nici o componenta sau se gaseste o componenta defecta sau necunoscuta, aparatul afiseaza:
Acest tester l-am gasit pe un site german, si mi s-a parut un aparat usor de abordat pentru un radioamator. Mai mult, facilitatile sale m-au impresionat atat de mult incat l-am postat si pe forumul electronistilor, Elforum, unde a creat o adevarata miscare de masa, atat ca si constructie in sine, cat si ca evolutie software si facilitati de testare. Intr-un cuvant este un aparat "excelent" pentru atelierul fiecaruia.
Dar, sa vedem mai intai ce stie sa testeze acest aparat minune:

2) Indicatia bateriei se face si cu mesajul "WEAK" sau "OK" dupa care urmeaza indicatia "Testing", care dureaza cateva secunde

 
Copyright © 2008-2013 YO6PIR

HOME    YP6HMR      ABOUT ME       PROJECTS        QSL CARD         AWARDS         CONTACT