MOTION 150606

OPEN OPRIT 4 NOORD
15th JUNE   2006
ANTWERPEN  BERCHEM

 

ANSWER 537  060706

 

 

kris peeters

vlaams minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur

 

 

ANTWOORD

Op vraag nr. 537 van 6 juli 2006

Van BART DE WEVER

 

1.             De conclusies i.v.m. de minder hinder maatregelen voor de heraanleg van de Ring rond Antwerpen werden gebundeld in het verslag “Evaluatie Minder Hinder bij Werken R1”, opgemaakt en voorgelegd in december 2005 door de projectleiding R1 in samenwerking met het Agentschap Infrastructuur, BAM, het Vlaams Verkeerscentrum, VVM De Lijn, de NMBS en THV Minder Hinder. De beoordeling van de maatregelen ten behoeve van het wegverkeer gebeurde globaal voor het Ring-Singel-concept, waarbij geen onderscheid werd gemaakt voor de verschillende maatregelen, waaronder de afsluiting van de lokale op- en afritten. Alleszins werd vastgesteld dat het voormelde concept goed heeft gewerkt. De doelstellingen met betrekking tot het verkeersverloop werden bereikt, zodat de verkeerssituatie van en naar Antwerpen tijdens de werken aanvaardbaar bleef. De verkeersafwikkeling op de Ring zelf verliep vlotter dan in de periode vóór de werken en de klassieke congestiepunten waren zelfs grotendeels filevrij. De scheiding tussen doorgaand en bestemmingsverkeer heeft dus duidelijk een gunstig effect gehad op de doorstroming.

                          

2.             De beslissing om de oprit Berchem gedeeltelijk te sluiten werd destijds nog vóór de werken aan de Ring op een reguliere wijze genomen (o.m. voorgelegd aan Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid) in het kader van een beleidsoptie van de doorstroming van het openbaar vervoer. Tijdens de werken aan de Ring werd de oprit (zoals alle andere) volledig gesloten, maar na afloop van de werken werd de gedeeltelijke toegang weer hersteld. Voor de opbraak van de tijdelijke bruggen en meer bepaald die van de Grote Steenweg, werd het verkeer op de Singel richting noord tijdelijk onderbroken en omgeleid via de bewuste oprit en de Ring in noordelijke richting. In overleg met de diverse partijen (de stad Antwerpen, De Lijn, BAM, het Agentschap Infrastructuur) werd beslist om gedurende die beperkte periode de oprit terug volledig open te stellen met op vraag van De Lijn, de expliciete belofte om de voorafgaande situatie te herstellen na de opbraak van de tijdelijke bruggen.

 

3.             De situatie ter hoogte van de Grote Steenweg is inderdaad uniek omwille van het feit dat, vooraleer de oprit gedeeltelijk werd afgesloten, het kruispunt regelmatig blokkeerde tijdens de avondspits door zogenaamde “gridlocking” (linksaf vanaf Singel blokkeert linksaf komende van R1, blokkeert rechtdoor vanuit Grote Steenweg Zuid, blokkeert linksaf vanaf Singel ….). Tijdens een file op de ring bleek de oprit ook een belangrijke stroom sluikverkeer vanuit de E19 aan te trekken (via Singel of via R11/Elisabethlaan).

 

4.             Door de Kenniscel Verkeersmodellen van mijn departement, wordt thans een studie uitgevoerd die onderzoekt welke maatregelen nog nodig zouden zijn om de oprit te Berchem open te houden, dit met een goede doorstroming voor het openbaar vervoer als randvoorwaarde.

 

5.      De communicatie was de verantwoordelijkheid van BAM.

 

De communicatiestrategie was geënt op drie doelstellingen:

-      een draagvlak creëren met de langetermijnvisie van de Groene Singel: de

       functie van de Singel na de heraanleg van de Ring is veranderd en dat

       maakt de ‘tijdelijke’ bruggen overbodig. Door de heraanleg van de

       kruispunten wordt de veiligheid voor de zachte weggebruiker verhoogd.

       Bovendien voorziet het Masterplan in een leefbaardere Singel als groene

       stadsboulevard, terwijl het drukke verkeer een plaats krijgt in de zijbermen

       van de Ring;

-      een gedragswijziging van de weggebruikers stimuleren om de hinder

       tijdens de afbraak te verminderen: de Singel is niet langer een alternatief

       voor de Ring. Lokaal zal er ernstige hinder zijn. De boodschap wordt t.o.v.

       de werken aan de Ring omgedraaid: wie rond Antwerpen moet zijn,

       opteert voor de Ring;

-      het geheel van de Singel benadrukken, ook bij elke specifieke ingreep

       langsheen de Singel.

 

De concrete output omvatte:

-      16 persberichten tussen 23 maart en 29 juni 2006;

-      een 40-tal interviews;

-      wekelijkse hinderflashes in het mobiliteitsjournaal op ATV (elke

       dinsdagavond, met heruitzending op vrijdagavond en zondagochtend);

-      tv-spot op ATV gedurende 5 dagen, gespreid over de verschillende fases

       van de afbraak;

-      advertenties op 31 maart en 1 april in Het Laatste Nieuws, Gazet van

       Antwerpen, Het Nieuwsblad, het Volk, De Standaard, De Tijd, De

       Morgen;

-      4 zitdagen van de werfcommunicator (districtshuizen Berchem en

       Borgerhout);

-      4 bewonersbrieven per kruispunt:  

o       info over het globale verhaal van de afbraak;

o       aankondiging van de werken per kruispunt;

o       aankondiging van het wegtakelen van de brug zelf;

o        aankondiging einde van de werken per kruispunt.

 

DECISION  120906

 

 

 

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER KRIS PEETERS

VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR

12 september 2006

 

Oprit Berchem: resultaten onderzoek

 

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft recent laten onderzoeken of de oprit Berchem op de R1 opnieuw zou kunnen geopend worden. Dit onderzoek wijst nu uit dat dit inderdaad mogelijk is, waarbij aan de voorwaarde van het behoud van de optimale doorstroming voor het openbaar vervoer op dit kruispunt kan voldaan worden.

Minister Peeters zal nu verder overleg plegen met De Lijn en de stad Antwerpen om te bekijken of de oprit in Berchem kan worden open gesteld in afwachting van de definitieve herinrichting van de Singel en de Ring.

 

Twee jaar geleden werd, tijdens de werken aan de R1, de oprit op de R1 op de Grotesteenweg in Berchem afgesloten als één van de minder hindermaatregelen. Bedoeling was om doorgaand en lokaal verkeer te scheiden, waardoor een aantal opritten op de Ring, waaronder die van Berchem, gesloten kon worden. De ring functioneerde tijdens de werken als drager van het doorgaand verkeer, terwijl de Singel met de noodbruggen het lokaal bestemmingsverkeer opving.

 

Het afsluiten van de oprit kadert bovendien in de analoge visie van het masterplan Antwerpen op de scheiding van het doorgaand en lokaal verkeer. Doorgaand verkeer maakt in de strategie van het masterplan gebruik van de Ring; lokaal verkeer van de nieuw aan te leggen Singel langs de Ring. De huidige Singel zal binnen het masterplan worden ingericht in functie van leefbaarheid en verkeersveiligheid.

 

Omdat er zich ter hoogte van de oprit Berchem een aantal capaciteitsproblemen voordeden, die de doorstroming van het openbaar vervoer negatief beïnvloedden, werd op vraag van de stad Antwerpen en de Lijn beslist om de oprit Berchem ook na de werken aan de R1 gesloten te houden.

 

Omwille van het wegnemen van de noodbruggen op de Singel dit voorjaar werd de oprit opnieuw tijdelijk opengesteld. Toen in juni de oprit opnieuw werd gesloten, ontving de minister echter talloze klachten van buurtbewoners, een petitie van het bedrijvenforum Groot-Berchem (BGB) en werd er binnen de Districtsraad van Berchem een motie goedgekeurd met de vraag om de oprit van Berchem opnieuw open te houden. In een overleg met een vertegenwoordiging van het bedrijvenforum en de districtsraad zegde de minister toe te zullen onderzoeken of een heropening van de oprit overwogen kon worden in afwachting van de definitieve herinrichting van Ring en Singel volgens het masterplan. Belangrijke randvoorwaarde om dit voor de minister bespreekbaar te maken, was het behoud van de optimale doorstroming voor het openbaar vervoer op dit kruispunt.

 

Daarop werd in een samenwerking met de Lijn en het IVA Infrastructuur een studie uitgewerkt, die gedetailleerde modelstudies omvat van de te nemen maatregelen om enerzijds het verkeer op het kruispunt ter hoogte van de op- en afritten en het kruispunt met de Singel vlot te houden, en anderzijds de doorstroming van het openbaar vervoer niet nadelig te beïnvloeden.

 

Door aanpassing van de infrastructuur en de regeling op het kruispunt N1-oprit R1 is het mogelijk het aanbod van de stroomopwaartse kruispunten (Singel, kruispunt N1/afrit R1) volledig te verwerken. Hierdoor worden opstoppingen op dit stuk van de N1 vermeden.

 

Volgende infrastructurele maatregelen zijn daarbij nodig:

 

-          Inrichting oprit R1 op 2 rijstroken (is reeds grotendeels uitgevoerd)

-          Inrichting kruispunt N1/oprit R1 met 2 linksafslaande rijstroken komende van de Singel

o      Deze ingreep impliceert het opgeven van de vrije busbaan op het deeltraject Singel tot dit kruispunt. Vermits het verkeer in het sas tot het voorgaande kruispunt telkens in één cyclus wordt verwerkt is de noodzaak tot vrije busbaan hier ook niet meer aanwezig.

-          Inrichting Elisabethlaan: 1 rijstrook rechtsaf + rechtdoor, 1 rijstrook linksaf + rechtdoor, 1 rijstrook linksaf

o  De openstelling van de oprit komende van de Elisabethlaan genereert meer verkeer in de Elisabethlaan. De simulatie gaat uit van de feitelijke situatie waarbij voertuigen voor de opstelstroken in 2 rijen aanschuiven. De weg is niet als dusdanig gemarkeerd vanwege te smal. Wanneer de weg zodanig wordt ingericht dat het aanschuiven op 2 rijen onmogelijk wordt dan onstaat er een file in de Elisabethlaan.

o  Deze situatie is te verhelpen ofwel door reorganisatie van de aansluiting met de Grote Steenweg door het verkeer te spreiden over Elisabethlaan en Koninklijke baan (eventueel uitstroom Elisabethlaan beperken tot bussen), ofwel verbreden van de Elisabethlaan vanaf de Koninklijke laan, ofwel beperken van het aanbod aan personenwagens door de Middelheimlaan te knippen aan de UA.

-         Aanpassing lichtencyclus

 

Daarnaast dienen in verder overleg met de Lijn eerst nog een aantal kleinere vragen te worden beantwoord, en zal na de eventuele opening van de opritten de verkeerssituatie in de omgeving tevens van nabij opgevolgd dienen te worden.

 

Bovenstaande voorgestelde maatregelen kunnen worden uitgevoerd binnen de lopende contracten van het IVA Infrastructuur en worden geraamd op ongeveer 50.000 euro.

 

“Ik zal nu omtrent de resultaten van de studie verder overleg plegen met De Lijn en de Stad Antwerpen om te bekijken of de oprit in Berchem kan worden open gesteld in afwachting van de definitieve herinrichting van de Singel en de Ring. Dit alles kan enkel op uitdrukkelijke voorwaarde dat er een optimale doorstroming voor het openbaar vervoer gegarandeerd blijft”, besluit minister Peeters.

 

PRESS ANNOUNCEMENT 221206

 

22 december 2006

Oprit Berchem richting Noord gaat Open
Persmededeling College Stad Antwerpen

Geachte Ondernemer,           

Langs
deze weg willen wij U fijne feestdagen toewensen en tevens bedanken voor de samenwerking in de loop van het jaar 2006.       

Wij mochten zonet de hierna volgende persmedeling ontvangen inzake de heropening van oprit 4, een zaak waarvoor we "tegen beter weten in" Samen Met U hebben geijverd :

Oprit 4 Ring Grotesteenweg volledig open na heraanleg kruispunten Elisabethlaan en Koninklijkelaan

(SW A 14 nr. 15733)

 

Het College Stad Antwerpen stemt in met het voorstel van de Vlaamse Overheid om het kruispunt van de Grotesteenweg met de Elisabethlaan aan te passen, mits bepaalde voorwaarden worden vervuld. Hierdoor krijgen automobilisten opnieuw de mogelijkheid om het kruispunt over te steken en de Ring richting Nederland op te rijden. Het Stadsbestuur vraagt de Districtsraden van Antwerpen en Berchem de nodige aanpassingen aan de Middelheimlaan en de Koninklijkelaan uit te voeren en te financieren. 

 

De Provinciale Commissie Verkeersveiligheid (PCV) besloot in augustus 2002 om de oprit van de Grotesteenweg in Berchem af te sluiten voor het verkeer dat uit de richting kwam van Berchem kerk en van de Elisabethlaan (N173). Deze maatregel was bedoeld om het sluipverkeer naar de oprit tegen te gaan. Bij filevorming op de Ring en aan het einde van de E19, maakten automobilisten gebruik van de afrit Wilrijk om via de Prins Boudewijnlaan en de Elisabethlaan naar de oprit van de Grotesteenweg te rijden. Het verkeer op de A12 vond een sluiproute via de Jan Van Rijswijcklaan, Populierenlaan, Varenlaan, Eglantierlaan, Middelheimlaan, Koninklijkelaan en de Elisabethlaan. Beide sluiproutes komen samen aan het kruispunt van de Grotesteenweg en de Elisabethlaan. Dit kruispunt werd vaak overbelast: auto’s bleven op het kruispunt staan. De doorgang voor het verkeer in andere richtingen werd geblokkeerd en ook de doorstroming van het openbaar vervoer was problematisch.

 

Tijdens de afbraak van de noodbrug op het kruispunt van de Grotesteenweg met de Singel werd de oprit van de Ring (R1) richting Nederland tijdelijk opengesteld. Tijdens deze tijdelijke openstelling werden geen grote problemen vastgesteld met betrekking tot sluipverkeer en de doorstroming van het openbaar vervoer.

 

De districtsraad van Berchem nam in juni 2006 een motie aan met de vraag om oprit 4 aan de Grotesteenweg te Berchem naar de Antwerpse Ring richting Noord definitief en volledig open te stellen …

Het initiatief ging uit van Berchemse Bedrijven (!) en Bewoners !        

De motie werd ingediend door Nathalie Imre (CD&V) :           
http://www.stemnathalie.be/


De aangenomen motie werd verzonden naar het College Stad Antwerpen en naar:

de Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris Peeters (CD&V) :

http://www.krispeeters.be/

 

Onder meer naar aanleiding van de aangenomen motie, hebben verkeersdeskundigen van de betrokken partners (Stad Antwerpen, Vlaamse Overheid, De Lijn) de heropenings-mogelijkheden onderzocht.      

In de Provinciale Verkeers Commissie (PVC) werd begin december 2006 een reeks van maatregelen voorgesteld, die een heropening van de oprit mogelijk moet maken.

 

Om de problemen bij een openstelling van de oprit op te vangen is door middel van computer-simulaties een aantal varianten onderzocht. Daaruit bleek dat de variant met de minste ingrepen het meest bijdraagt tot de doelstellingen.

 

De voorbereiding van de werken kan begin januari 2007 starten. Vanaf half februari 2007 wordt het kruispunt van de Grotesteenweg met de Elisabethlaan heraangelegd door de Vlaamse Overheid. Stad Antwerpen zal ongeveer gelijktijdig het kruispunt met de Koninklijkelaan heraanleggen en de proefopstelling aan de Middelheimlaan inrichten. Indien de weersomstandigheden niet te veel roet in het eten gooien, kan het kruispunt Grotesteenweg medio maart 2007 worden opengesteld. De oprit  wordt opengesteld indien alle voorgestelde maatregelen daadwerkelijk zijn gerealiseerd, te weten:

 

·       Op de Grotesteenweg richting Mortsel krijgt linksafslaand verkeer naar de oprit
      
2 voorsorteerstroken;

·    De busbaan tussen de Elisabethlaan en de Singel richting Mortsel wordt
      
afgeschaft. Dit heeft geen impact op de reistijd van de bus omdat al het verkeer
      
in één cyclus wordt verwerkt;

·    Het busverkeer in de richting van het centrum krijgt een bussluis op de
      
Elisabethlaan en de Koninklijkelaan;

·    Het overige verkeer op de Koninklijkelaan moet de doorsteek naar de zijrijbaan
      
nemen en kan op de Grotesteenweg enkel richting Mortsel afdraaien;

·    Vanuit de Koninklijkelaan worden beveiligde fietsoversteken en zebrapaden
     
voorzien die de Grotesteenweg kruisen. Deze oversteken vormen de verbinding
     
tussen het ringfietspad en de fietspaden in de Koninklijkelaan. De oversteek aan
      de kant van Mortsel geeft eveneens toegang tot beide perrons van de tramhalte
      
Koninklijkelaan;

·    Op de middenberm krijgen voetgangers meer plaats door de rijstroken richting
      
centrum te versmallen;

·    De reeds afgesloten fietsoversteek bij de oprit van de Grotesteenweg verdwijnt
      definitief;

·    De fietspaden langs de Grotesteenweg worden dubbelrichtingsfietspaden;

·    Op het stuk tussen de Koninklijkelaan en de Grotesteenweg krijgt de
      
Elisabethlaan twee rijstroken. Deze aanpassing kan gebeuren zonder
      
infrastructurele ingrepen;

·    De oprit wordt verbreed tot 2 rijstroken;

·    Aan het kruispunt van de Lindendreef en de Middelheimlaan komt een
      proefopstelling met betonblokken om het doorgaand verkeer te ontmoedigen;

·    De verkeerslichten worden aangepast aan de nieuwe toestand.

 

De effecten van de maatregelen worden opgevolgd door een regelmatige monitoring. Er wordt een beperkte werkgroep gevormd met medewerkers van de stad en de verkeerspolitie om de maatregelen op te volgen en te evalueren om indien nodig bij te sturen. Aangezien de aanleg en heraanleg van openbaar domein decentrale bevoegdheden zijn, vraagt het college aan de districtsbesturen van Antwerpen en Berchem de nodige maatregelen te nemen om de heraanleg mogelijk te maken.


Met vriendelijke groeten,

 

Bruno Vanvolsem
Voorzitter BGB vzw

Bedrijvenforum Groot-Berchem

http://www.bgb.be/

 

START WORK 150107

 

15 januari 2007

De werken aan de oprit zijn vandaag begonnen...

Geachte ondernemer,


De werken aan de E19 - oprit 4, Berchem richting Noorden zijn vandaag begonnen :     

Op maandag 15 januari starten de werkzaamheden aan de kruispunten  van de N1-Grotesteenweg in Berchem met de Elisabethlaan en de  Koninklijkelaan voor de heropening van de oprit naar de R1-Ring  Antwerpen. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, zullen de  werkzaamheden op 15 februari voltooid zijn.           

Gedurende de hele periode wordt de verbinding Grotesteenweg Koninklijkelaan volledig onderbroken. Ook de afslagstrook op de  Grotesteenweg vanuit Mortsel in de richting van de Koninklijkelaan  wordt afgesloten.    

In de periode van 15 januari tot en met 26 januari wordt op de  Grotesteenweg in de richting van Antwerpen, de busbaan ter hoogte  van de Koninklijkelaan dagelijks van 9 uur tot 15.30 uur  onderbroken.        

In de tegenovergestelde richting wordt gedurende dezelfde periode  de busbaan vanaf de Elisabethlaan tot voorbij de Koninklijkelaan  afgesloten.           

Van 29 januari tot en met 15 februari wordt gewerkt aan beide zijden van de middenberm op de Grotesteenweg. Tijdens die periode  wordt de linkerrijstrook afgesloten. Het verkeer zal tijdelijk  gebruik moeten maken van de busstroken.

Ook aan de aansluiting van de N1 met de oprit naar de Ring zal  worden gewerkt. Het verkeer zal daar maar gedurende drie dagen  hinder van ondervinden: van 29 januari tot en met 31 januari zal de  oprit volledig gesloten worden, waarbij het verkeer in de richting  van de Ring zal worden omgeleid via de Singel naar de oprit  Borgerhout.

Tijdens de hele duur van de werkzaamheden wordt het nodige gedaan  om de veiligheid van fietsers en voetgangers te garanderen, ondanks  de beperkte beschikbare ruimte.        

Aansluitend op de werkzaamheden zullen tussen 15 februari en 28  februari aanpassingen worden uitgevoerd aan het fietspad in de  richting van Antwerpen tussen de oprit naar de Ring en de Singel  zodat het in dubbele richting kan worden gebruikt. Tijdens die  periode zal de afslagstrook naast het fietspad worden afgesloten.        

De oprit naar de Ring zal pas volledig opengesteld worden, ook  voor verkeer dat uit de richting van de Singel en van de  Elisabethlaan komt, nadat beide kruispunten volledig zijn aangepast  en nadat de driekleurige verkeerslichten operationeel zijn.     


Met vriendelijke groeten,          

Bruno Vanvolsem        
Voorzitter BGB vzw

 

ANNOUNCEMENT 160107

 

TO BE OPENED :  23-02-2007

 

OPEN OPRIT 4 NOORD
ANNOUNCEMENT 16th JANUARY   2007
ANTWERPEN  BERCHEM

 

OPENING   23-02-2007

 

OPEN OPRIT 4 NOORD
23rd FEBRUARY   2007
ANTWERPEN 
BERCHEM