Psignaal

 

 

( PEP ) dBm

 

( PEP ) mW



Usignaal

 

RX 050 Ohm

 

RX 600 Ohm

 




Dit script berekent S Meter waarden, onder zekere voorwaarden ook van EZB signalen, en spanningen over 50 Ohm impedanties in
µV mV of V waarbij het bereik automatisch gekozen wordt ((-,O))


1 - Geef in het betreffende ontvangen ( PEP ) signaalvermogen in dBm ( eerste vakje ) of mW ( tweede vakje ). Bij het PEP signaalvermogen wordt uitgegaan van de PEP power van een transmitter.

Bijvoorbeeld : een EZB transmitter zendt een enkele zijband uit, de PEP power is 80 mW en de ontvangen signaalpower is 92 dB verzwakt

Een PEP power van 80 mW komt overeen met 19 dBm. Aan de ontvangstzijde is het signaal 92 dB verzwakt, de signaalpower is dus -73 dBm.

2 - ( A ) Je vindt een waarde in mWatt ( dBm ingave, default waarde -73 dBm ).
     ( B ) Je vind een waarde in dBm ( mWatt ingave, geen default waarde ). Het betreft het aantal dB dat het vermogen boven of onder 1 mWatt ligt. Dit volgens 10logPz ( in dBmW, meestal geschreven als dBm, als er geen andere grootheden meespelen ), Pz=P1/P2 in Z Ohm, waarin de impedantie Z vaak 600 Ohm is ( Z of Zk=600 Ohm ). Echter, voor een S Meter in een VHF UHF systeem is het volgens afspraak 50 ohm, niet 600 ohm. Het JS rekent uiteraard met 50 Ohm. Ter illustratie van het verschil wordt er ook een spanning in 600 Ohm weer geven. Het betreft nu dus een fictieve S Meter. Voor S9 geldt hier niet meer P = 0.5 pW zie ook onder 4 - ( D ).
     ( C ) Je vindt de S Meter waarden, de S punten. Hierbij geldt : elk volgend S punt ligt 6 dB boven het voorgaande. Vanaf S9 volgen er nog zes stapjes van elk 10 dB. Om het ingewikkeld te maken zijn bij deze 10 dB stapjes ook nog de dBmV waarden bijgevoegd.

Bovenstaand voorbeeld :

50.06µV S9+20dB -26dBmV

0.17mV
S9+30dB -16dBmV ( fictieve S Meter )

Merk op dat bij kleine veranderingen van de inputwaarden ( binnen respectievelijk 6 of 10 dB ) de results ( de spanningen ) mee veranderen, maar niet de achtervoegsels ( blauw in de bovenstaande regels ). Deze veranderen logischerwijze alleen op de overgangen, bij het passeren van de betreffende niveau's, gevormd door de S punten. Volgens de internationale afspraken betreffende S Meters. Dus voor de actuele toestand niet vanaf het blauwe deel terugrekenen naar spanning.

Opmerking : indien er meer grootheden tegelijkertijd meespelen, bijvoorbeeld vermogen en spanning, worden de waarden in dB, hier dus dBmW en dBmV, uiteraard volledig weergegeven om verwarring te voorkomen.

Back to the Calculation

3 - Gebruik ( indien nodig ) de Reset Systeem knop voor een volgende bewerking. Je ziet dan in het bovenste vakje de mededeling -073 default & sysreset verschijnen. Je kan ook alle info in een invoervakje laten verdwijnen door op het andere vakje te klikken.

4 - Het voorspellen en berekenen van spanningen en S punten voor een ontvangen EZB signaal is een complexe zaak. Veel factoren spelen mee. Indien het u interesseert kunt u onderstaande eens lezen.

Om toch een berekening te kunnen maken en een en ander te kunnen vergelijken geldt hier ( afspraak ) :

     ( A ) Het betreft EZB PEP power. Er wordt een zijband uitgezonden ( SSB SC Single Side Band with Suppressed Carrier : EZB met onderdrukte draaggolf ).
     ( B ) Er is sprake van 100 % modulatie ( volle uitsturing ) met een LF signaal ( sinus ). Er geldt nu Pgem = Ppiek ( bij modulatie met twee sinus LF signalen, dubbeltoonmodulatie, geldt er Pgem = 0.5 Ppiek, waarbij de amplituden van de twee sinusvormige LF signalen gelijk moeten zijn ). Uitgaande van bovenstaande wordt het nu erg gemakkelijk om vast te stellen welke de uitgezonden PEP power bedraagt. Vervolgens kan men simpel de ontvangen signaalpower berekenen. En dan de S waarden. De waarden bij spraakmodulatie ( J3E volgens CCIRR norm ) zullen overigens wel wat lager uitvallen.
     ( C ) Er is sprake van een 'S Meter EZB Delay' voor meting van een 'maximale gemiddelde' waarde. Een mogelijk moeilijk begrip, specifiek met de S Meter van doen hebbende. Vanwege de manier van meten in combinatie met de ingebouwde vertraging ( delay ). Raadpleeg de literatuur.
     ( D ) Deze S Meter is een VHF UHF type waarbij voor S9 geldt : P = 0.5 pW U = 5
µV in 50 Ohm ( antenne aansluiting ) dus een gangbaar type zoals 'ingebouwd' in je tranceiver. Het signaal op de antenne aansluiting betreft voor de bovenstaande afspraak een ongemoduleerde carrier met minimale bandbreedte ( in verband met de 'eigen' inbreng van de ontvanger ). Als nu aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan wordt dan is de kans groot dat bij EZB de berekende waarden overeenkomen met de S Meter waarden .....
     ( E ) Voor een 'gewoon' signaal ( bijvoorbeeld smalband FM ) werkt de berekening uiteraard ook. Tot slot met betrekking tot de bewering dat een S Meter een leugendetector zou zijn : beslist niet indien deze op de juiste manier geinterpreteerd ( indien nodig ) en gebruikt wordt. Natuurlijk moet de schakeling ook correct zijn afgeregeld.

Back to the Calculation

((-,O)) PC1L [email protected]