HAMNET - Wat heb je nodig? (HAMNET voor "dummies")
Hamnet is een ip based netwerk exclusief toegankelijk voor gelicenceerde radiozendamateurs en is qua structuur te vergelijken met het reguliere internet.
Op internet is genoeg te vinden wat er allemaal mogelijk is met hamnet dus hierop ga ik niet verder in.
Om toegang te krijgen tot hamnet is het van belang om in de buurt te wonen van een hamnet accesspoint. In Nederland zijn momenteel (maart 2016) slechts 3accesspoints qrv:
1. Zierikzee 2. Amsterdam 3. Eindhoven
Maar ook op andere locaties wordt er gewerkt aan opstaplocaties, zoals in de TV toren van IJsselstein. Hier was tot voor kort wel een accesspoint maar vanwege interne verhuizingen, is dit hamnet accesspoint tijdelijk uit de lucht.
Een overzicht met actuele informatie over accesspoints en actieve stations is te vinden op: http://hamnetdb.net/lsp_map.cgi Wat tevens van groot belang is, dat je line of sight (los) hebt met het accesspoint. In Nederland werken alle accesspoints op 5GHz en dit betekent dat je letterlijk zichtverbinding moet hebben. In de praktijk komt het 5GHz signaal nog wel door enkele bomen maar een groot betonnen gebouw tussen jouw antenne en het accesspoint voorspelt weinig succes.
Op de bovengenoemde pagina staan de dekkingsplots van de accesspoints. Eindhoven als voorbeeld:
Binnen het rode gebied heb je genoeg aan een kleine dish op de schoorsteen van je huis, in het gele gebied moet je denken aan een 40cm dish op 15 meter hoogte terwijl het groene gebied al marginaal is. Echter, dit zijn predicties en alleen de praktijk kan uitwijzen of de link tussen jouw qth en het accesspoint zal werken.
Allereerst heb je een ip nummer nodig. Zendamateurs hebben een class A netwerk ter beschikking: 44.0.0.0/8
Om zo’n nummer te krijgen, stuur je een e-mail naar de landelijke coordinator. Voor Nederland is dit Rob Janssen, pe1chl (at) amsat(dot)org Vermeld ook erbij wat je precies wilt gaan doen met het ip-nummer.
De meest eenvoudige manier om qrv te worden op hamnet is met een dish ofpaneelantenne van Ubiqiti of Mikrotik. Goed bruikbare oplossingen zijn:
1. De M5-400 van Ubiquiti (ongeveer 125 euro) 2. De M5-nanostation van Ubiquiti (ongeveer 120 euro) 3. De SXTG-5HPnD-SAr2 van Mikrotik (ongeveer 110 euro) Deze antennes worden kompleet geleverd met beugels en transceivers! Dus een stukje UTP kabel naar de PC en het feest kan beginnen. Tevens is ook een PoE adapter bijgeleverd. Deze zorgt voor de stroomvoorziening van de transceiver.
Het enige dat je nog erbij moet kopen is de UTP kabel tussen de dish en de PoE adapter. Omdat normale UTP kabel niet bestemd is voor de buitenlucht, kan ik UV bestendige kabel van harte adviseren. Deze kost ongeveer 70-80 cent per meter. En tenslotte een kleine utp patch kabel tussen de PoE adapter en de computer. Schematisch ziet een eenvoudig hamnet station er als volgt uit: