CQ CQ CQ DE SM3LIVCQ CQ CQ DE SM3FJF

CQ CQ CQ DE SM3LIV             CQ CQ CQ DE SM3FJF

 
Uppdaterad 2021-08-29

SSA:s Portabeltest höstomgången 2007

 

2007-08-19

Den första portabeltest jag körde var våromgången av SSA:s portabeltest, så naturligtvis ville jag delta igen.

Förberedelser
Jörgen och jag bestämde oss för att köra från samma plats som förra gången. Under lördagen åkte vi och kollade lite inför söndagens aktiviteter. När vi kom tillbaka packade vi bilen med all utrustning såsom antenner, radioutrustning, batterier, campingbord och stolar.

Söndagsmorgon
Vi ställde klockan på 06.00 på söndagsmorgonen. Efter en stärkande frukost så fixades mackor, the och kaffe. En sista kontroll att allt var med, inkl loggpapper och en väckarklocka (inte för väckning utan för att få rätt tid i loggen).

Antennuppsättning
Strax före klockan åtta var vi på plats och började sätta upp antennerna i träden. En FD4 hängdes upp i en gran och en dipol sattes upp i en annan gran. Dubbla Kenwood radiostationer, en på campingbordet och en radiostation på några väskor. Ett bilbatteri utgjorde nätkälla till den ena stationen och en bilstartladdare med inbyggt batteri blev nätkälla till den andra stationen.

Lite kyligt
Vi testade lite och allt verkade fungera till belåtenhet. Det var lite kyligt ute ca 12 grader, ganska dimmigt och en hel del småflugor fanns runt omkring oss i luften.

Testen börjar
Klockan 09.00 var vi igång och första QSO:et körde jag kl 09.03 med SA3ASZ/Sören i Sollefteå. Jörgen och jag turades om att vara ute i etern under söndagen.

40 meter
Strax före klockan 11.00 började vi lyssna på 40 meter men här hördes inga svenska stationer utan enbart europeiska stationer främst tyskar. Att ropa QSO gav inga svar. Jag lyckades köra två QSO:n på 80 varav Jörgen var den ena.

Under dagen klarnade det upp och blev riktigt varmt.

Rivning
Klockan 13.00 rev vi ner antennerna och plockade ihop vår radioutrustning och åkte tillbaka till stugan i Indal. Vi hann nästan bara hem innan regnet började ösa ner. Så jag sände en tacksamhetens tanke till någon som ordnade uppehåll under hela portabeltesten.

Loggen
Det blev 30 QSO:n i loggen varav 2 på 40 meter. De flesta kontakterna var med SM3:or. Den längsta var med LA1TPA.


Vi hörs till våren igen!

Liv Ulla
SI3A/portabel
 

Klicka på bilderna så blir de större.

 

Det behövs lite utrustning för att köra en portabeltest.

Då var det dags att sätta upp antenner.

Här är det FD4 som åker upp i luften.

Inte speciellt högt men det är helt störningsfritt i området.

FD4 på plats.

Radiostationen ansluts till ett nyladdat bilbatteri.

Testen har börjat.

Vi turas om att köra.

 

CQ CQ CQ DE SM3LIV       -        CQ CQ CQ DE SM3FJF   
www.sm3liv.com - Copyright © Liv Ulla Norrmén, SM3LIV