CQ CQ CQ DE SM3LIVCQ CQ CQ DE SM3FJF

CQ CQ CQ DE SM3LIV             CQ CQ CQ DE SM3FJF

 
Uppdaterad 2021-08-29

SSA Portabeltest hösten 2008

 

2008-08-17

Fjärde gången
Tiden går snabbt och så var det åter dags för portabeltest. Det är nu fjärde gången som vi ställer upp. Även denna gång valde vi den skogsbilväg som vi nyttjat tidigare år. Det var kallt när vi vaknade på söndagmorgonen och när vi åkte iväg vid halvåtta tiden så visade termometern på ca 9 grader. Det var uppehållsväder och vi bad en stilla bön att det regn som
meteorologerna talat om, var långt borta.

Uppsättning av antenner
Eftersom vi varit på platsen tidigare visste vi vilka träd vi skulle välja och det gick ganska snabbt att sätta upp en Windom FD4 och en dipolantenn.

Radioutrustningar
De tre föregående gångerna hade det inte kommit några bilar så vi hoppades att vi skulle få vara ensamma även denna gång. Vi monterade upp våra riggar en Keenwood TS440 samt en Kenwood TS680.

Kraftkällor
 Som kraftkällor använde vi en batteriladdare och ett bilbatteri. Det var tur att vi kontrollerade utrustningen dagen innan, för något bilbatteri hittade vi inte i sommarstugan. Då var det bara att sätta sig i bilen och åka hem till Njurunda och kolla i garaget. Ja visst, där stod batteriet. Varför? Efter lite funderande så kom vi ihåg att vi tidigare lånat ut det till SK3BG och Amatörradions Dag i Sundsvall.

Konditioner
Helt QRM-fritt däremot väldigt mycket myror. Troligtvis hade vi placerat bordet precis där de hade ett gångstråk eller så var det något annat som lockade dem. Inget QSO från SM1 och SM2. Ett QSO från SM4, ett SM6 och ett SM7 samt ett enda QSO på 7 MHz. Men det var aktivitet på banden hela tiden.

Avbrott
Naturligtvis kom det en älgjägare med bil som skulle fram på skogsbilvägen för att förbereda den kommande älgjakten. Det var bara att plocka bort radioutrustningarna, batterierna och övrig utrustning och släppa fram honom och sedan ställa tillbaka allt igen.

Vädret
Vi hade jättetur, solen kom fram och det var riktigt varmt och skönt där vi satt. Inte förrän på eftermiddagen kom regnet.

Vi hörs väl  i portabeltesten till våren igen?


Klicka på bilderna så blir de större.

 

 

CQ CQ CQ DE SM3LIV       -        CQ CQ CQ DE SM3FJF   
www.sm3liv.com - Copyright © Liv Ulla Norrmén, SM3LIV