CQ CQ CQ DE SM3LIVCQ CQ CQ DE SM3FJF

CQ CQ CQ DE SM3LIV             CQ CQ CQ DE SM3FJF

 
Uppdaterad 2021-08-29

Rallysamband vid Stjärnsvängen i Liden

 

2009-02-28

Lördagen den 28 februari anordnade SMK Sundsvall rallytävlingen "Stjärnsvängen" i Liden. Ansvariga för radiosambandet under tävlingarna var SK3BG, Sundsvalls Radioamatörer.

Tisdag 24 februari
En kort genomgång på radioklubben inför lördagens radiosamband. SM3YRC/Curt berättar om detaljerna för radiosambandet. SM3MEH/Tomas berättar att de håller på att bygga en repeater som ”om den blir klar” kommer att sättas upp på Storberget och då möjliggör att radiosambandet kan ske över en enda frekvens i det kuperade landskapet.

Förberedelser
Men för de tre bröderna Åberg dvs Tomas SM3MEH, Peter SA3AWE och Christer SA3AWZ är ingenting omöjligt. Den mobila repeaterstationen skulle hinna bli klar via support från duktiga tekniker på Tomas jobb så under natten mot fredagen tog sig Peter och Christer upp till Storberget. Någon plogad bilväg fanns inte och efter det intensiva snöandet de senaste veckorna så var det till och med svårt att med snöskoter ta sig upp på berget. Men grabbarna var envisa och lyckades efter flera timmars nattarbete och kämpande få upp två antenner som i brist på kompletta duplexfilter tvingades hållas ett stort antal meter från varandra. Nämnas bör, att om man klev av skotern så sjönk man ner till 150 cm i snömassorna. Detta gjorde arbetet utmanande som alla kan förstå. Hemkomst natt 1 skedde vid 04.30-tiden...! 

Den sista natten, under de skälvande småtimmarna inför rallyt, transporterades själva repeaterstationen upp till Storberget av brödratrion samt Tomas son Micael. Christer och Micael tog snöskotern upp den sista biten till stationsplatsen, gänget hade via goda kontakter (tack -3FNR!) tillgång till en uppvärmd teknikbod där Christer i lugn och ro kunde löda in de sista koaxialkontakterna innan stationen (för övrigt en Ericsson C704-duplex med ca 20-25W uteffekt och ombyggd F800-logik) kunde spänningssättas. Under tiden hade Tomas och Peter fortsatt med bilen ut till den punkt som bedömdes ha de sämsta förutsättningarna och satt där och väntade på signalen att repeatern kunde provköras. Och ganska snart var den igång och efter några smärre justeringar av antennplaceringarna och en fortsatt tur runt specialsträcka 1+3 kunde man konstatera att man skulle komma att klara hela sträckan utan större problem. På återvägen mot kusten då Christer, Micael och snöskotern hämtats upp körde man vägen mot Holmsjön för att få en känsla av hur repeatern skulle fungera mot SS2 och där kunde man bara lugnt konstatera att det handlade om full styrka. Återkomsten till Njurunda natt 2 skedde vid 04.00 och då vi visste att återsamlingen skulle ske bara drygt 4 timmar senare i Liden var det med viss nervositet man ställde väckarklockan....

Nämnas kan också att snöskotern fick följa med även på lördagsmorgonen...som en säkerhetsåtgärd IFALL något skulle gå snett på Storberget under tävlingsdagen...men lyckligtvis blev den kvar på släpvagnen hela dagen!


Lördag 28 februari
Klockan 08.15 på lördagsmorgonen var det samling vid Lidens skola för samtliga sambandsfunktionärer och naturligtvis fanns bröderna Åberg på plats, trots kort nattvila. Repeatern som de satt upp fungerade perfekt. Ansvarig för radiosambandet var SM3YRC/Curt som gick igenom dagens sambandsuppdrag.

HQ-stationen
HQ-stationen bemannades av SM3CER/Janne och SM3FJF/Jörgen.

Specialsträckor
På Specialsträcka 1 och 3 höll SA3AWE/Peter och SA3AWZ/Christer radiosamband ifrån starten. På delsträckan fanns radiokontroll 1 där SA3AWT/Pelle var placerad och vid radiokontrollplats 2 fanns SM3MEH/Tomas. I mål rapporterade SM3SJN/Kent in resultaten till HQ-stationen.

På Specialsträcka 2 höll SM3EFS/Lennart och SM3FWT/Hasse i radiosambandet vid starten och vid mål fanns SA3BDR/Håkan som rapporterade in resultaten till HQ-stationen på Lidens skola.  

Tack
Radiosambandet flöt på problemfritt tack vare bröderna Åbergs radioinsats. Ett stort tack till alla som deltog vid sambandsuppdraget. SMK Sundsvall framförde sitt stora tack till Sundsvalls Radioamatörer och SMK Sundsvall återkommer när nästa sambandsuppdrag behövs.


Klicka på bilderna så blir de större.


 

På HQ-stationen har säkerhetschefen Ove Nilsson radiosamband om tidtagningen vid målet på Specialsträcka 1 och 3.

SM3YRC/Curt och SM3EFS/Lennart.

SM3FWT/Hasse är färdigklädd som sambandsoperatör. Bakom honom står SM3SJN/Kent och läser in sig på dagens radiouppdrag.

Längst bak står bisittaren Anders Persson tillsammans med SA3AWT/Pelle och tittar igenom dagens körschema. SM3SJN/Kent samtalar med tävlingsledningen.

Fikapaus och mat för de tävlande just innan tävlingen drar igång vid Lidens skola.

I tävlingbil nr 21 finns sändaramatören SM3ULK/Urban tävlande för SMK Hälsinge. Till sin hjälp finns SM3UVB/Peter och vid bordet sitter Thomas.

Tidtagarutrustningen är placerad i bussen.

Marcus Frändén har full koll på tidtagarutrustningen

 

Utsikt från fönstret från HQ-stationen och på masterna på Storberget där rallysambandsrepeatern är uppställd.

Repeaterfrekvens för denna dag är 145,775 MHz.

Karta över specialsträckorna SSK1, SSK2 och SSK3.

SA3AWE/Peter vid starten på SS1/SS3

Kenwood TR-751E som användes till körning mot sambandsrepeatern, och en Yaesu FT-897 som reservradio

En liten överblick över starten på SS1

SS1 mitt på sträckan - Rallybil nr 20

SS1 mitt på sträckan - Rallybil nr 27 en sväng uppe i snödrivan.

SA3AWT/Pelle hjälper till att dra lös en av de tävlande bilekipagen.

Rapportering från SS1 av SM3AWT/Pelle och Adam.

Tävlingsbil nr 22. Vilket kalasväder för en vintertävling och att hålla radiosamband.

SM3ULK/Ingemar Larsson med kartläsaren Anneli P Bäck tävlande för SMK Hälsinge.

Här går det undan...

SA3AWT/Pelle

SM3MEH/Tomas rapporterar från kontrollpunkt 2 några km före målet på SS1 och SS3.

Målgång på SS2 där SA3BDR/Håkan rapporterar in till HQ-stationen.

Starten på SS2 där SM3EFS/Lennar och SM3FWT/Hasse är placerad.

SS2 Start, SM3FWT/Hans rapportera in vem som just har startat.

Här är det SM3FJF/Jörgen som tar in resultaten vid målgång från Specialsträcka 2 som förmedlas av SA3BDR/Håkan.

HQ stationen på Lidens skola

Efter målgång på SS3.

SA3BDR/Håkan är nöjd med dagens premiärradioinsats.

2 av bröderna Åberg SA3AWZ/Christer och SA3AWE/ Peter som är oerhört nöjda med att repeatern fungerat prickfritt.

I SM3MEH/Tomas bil.Ericsson C704 för 2 m + marinVHF;Ericsson Aurora C52 för 68-88 MHz;ICOM IC2410E för 2m och70 cm;Portabel Yaesu VX6 för 2m och 70cm

SM3MEH/Tomas, SA3AWZ/Christer, SA3AWE/Peter, SA3AWT/Pelle, Anders Persson och SM3SJN/Kent.

 

CQ CQ CQ DE SM3LIV       -        CQ CQ CQ DE SM3FJF   
www.sm3liv.com - Copyright © Liv Ulla Norrmén, SM3LIV