CQ CQ CQ DE SM3LIVCQ CQ CQ DE SM3FJF

CQ CQ CQ DE SM3LIV             CQ CQ CQ DE SM3FJF

 
Uppdaterad 2021-08-29

SSA Portabeltest Höstomgången 2009
 

 

2009-08-16

Höstomgången av Portabeltesten

Ambitioner
Så var det då dags för portabeltesten. Efter förra höstens portabeltest, då vi var tvungna att flytta vårt bord med radioutrustningar, batterier etc. (eftersom vi stod på en skogsbilväg, som vi trodde ingen använde), så bestämde vi oss för att hitta en ny plats inför våromgången.  På grund av tidsbrist, revideringen av boken ”Bli Sändaramatör”, så hade vi inte tid att söka rätt på något nytt QTH utan vi körde portabelt från vårt sommar QTH.

Rekognosering
Lördagen den 8 augusti satte vi oss i bilen och åkte runt för att hitta en ny plats, vilken vi fann efter någon timmas letande. Vi hade med oss en radio, ett bilbatteri och antenn och testade och det var helt störningsfritt. Underbart!

Lördagkväll – dagen före portabeltesten
Jörgen kom till stugan vid niotiden på kvällen efter några dagar i Skellefteå. Vi packade bilen med bord, stolar, radioutrustningar, bilbatteri, antenner, presenningar etc. Webbsidan yr.no hade visserligen lovat regn, men de kunde ju ha fel. Dom hade nog inte fel…. för när vi hade lastat allt klart i bilen, började det dugga lite lätt.

Tidigt söndagmorgon
När väckarklockan ringde klockan 05.30 så smattrade regnet mot taket och regnmätaren visade på hela 13 mm regn. Hur gör vi nu? Familjeråd. Projektet portabelt från skogen skippades. Vi hade alldeles för dåligt skydd för radiostationerna mot regnet och tanken att sitta i regnkläder i 11 grader verkade inte alls lockande.

Vad gör vi nu?
Gäststugan, visserligen har den blivit ett förråd för allt möjligt under sensommaren, men det är ett bra alternativ. Vi började med att äta frukost, sedan bar vi ut så mycket så att vi kunde ställa in ett radiobord. Därefter hämtade vi radioutrustningar, bilbatteriet och antennerna som låg i bilen och hängde upp en FD4 i flaggstången, en dipol i träden på tomten och ställde i ordning det övriga.

Störning
Tyvärr har vi en kraftig störning i stugan på 80 metersbandet, den ligger på ca 55 men vi lyckades i alla fall köra ett antal QSOn på 80 meter och vi blev glada när vi även kunde köra svenska stationer på 40 meter i den öppning som kom i slutet av portabeltesten.

Regnet det bara öser ner
Under hela testen så regnade det kraftigt och det fortsatte även efter testens slut. När vi tittade på regnmätaren vid tvåtiden hade det kommit 24 mm regn.

Vi hörs igen till våren
Nu är det bara att hoppas att vädrets makter är på vår sida, när våromgången går av stapeln i maj.

73 de SI3A/Ulla och SD3A/Jörgen

Klicka på bilderna så blir de större.


 

I hällande regn hänger Jörgen upp FD4-antennen i flaggstången.

Bilbatteriet kopplas in.

Det var faktiskt skönt att sitta inomhus.

Jörgen lyssnar i bruset.

En kopp te smakar bra.

Ulla rattar runt på 7 MHz, för att höra om det finns någon station som hon inte kört.

 

CQ CQ CQ DE SM3LIV       -        CQ CQ CQ DE SM3FJF   
www.sm3liv.com - Copyright © Liv Ulla Norrmén, SM3LIV