AD9850 ve PIC 16C84 (16F84) ile DDS devresi

 

 

Analog Devices firmasınca üretilen AD9850 entegre devresi, (+5V ile beslendiğinde) maksimum 125 MHz saat frekansı altında çalışabilen bir DDS devresidir. Normal olarak AD9850, maksimum saat frekansının %33’üne kadar frekans sentezleyebilir. Yâni, 100 MHZ’lik bir saat frekansında üst frekans sınırı 33 MHz ; 125 MHz’lik bir saat frekansında ise  41.25 MHz olacakdır.

 

 AD9850’ye kumanda edebilmek için gerekli olan datanın hazırlanması için bilgisayar kullanmak mümkün olduğu gibi, gerekli data bir mikroişlemci ile de hazırlanabilmekdedir. Bu amaçla sıkça PIC ailesi kullanılmakdadır. AD9850 ve PIC 16C84 veya 16F84 kullanılarak yapılan birçok devre internetde bulunabilmekdedir. (Bu devrelere bir PC vasıtası ile kumanda etmek için gerekli program Analog Devices‘ın sitesinde bulunabilir.)

Bu devrelerden birisi de İngiliz amatör telsizci Peter Rhodes (G3XJP) tarafından hazırlanan devredir. Devre, RadCom dergisinde yayınlanmış ve daha sonra da Analog Devices firmasınca AN-557 uygulama notu hâlinde kendi web sitesinde yayınlanmışdır.

Devrede kullanılan yazılım Peter Rhodes’dan temin edilebilmekdedir.

Burada hemen belirtilmesi gereken bir husus, Analog Devices firmasınca AN557 uygulama notu olarak yayınlanan devre şemasında bâzı hataların olduğudur.

AN557 uygulama notunun 20 nci sayfasındaki şemada yeralan hataları görmek için tıklayınız.

Devrede, bu tür uygulamalarda sıkça kullanılan LCD modül yerine LED gösterge kullanılmaktadır. Yazar, LED göstergelerin görüş konforu açısından tercih edildiğini belirtmekdedir.

TEKNİK ÖZELLİKLER:

Doğrudan frekans girişi: Tuş takımından istenilen frekansın girilmesi mümkündür.

Frekans adımları: 10 Hz (10 MHZ ve üstü frekanslarda, frekans adımı yine 10 Hz olmasına rağmen, gösterge 100 Hz ayrıcalıkla gösterir.)

IF kaydırma (IF shift): Tuş takımı kullanılarak, IF kaydırma yapılabilmektedir.

Farklı IF kaydırmaları: LSB, USB ve CW için 3 farklı IF kaydırma imkânı mevcutdur.

Akıllı Optik yukarı-aşağı devresi: Evde yapılabilen bir devre ile, optik metodla frekans yukarı ve aşağı kumandası yapılabilmekdedir. Yazılım, dönen optik ayar mekanizmasının hızını algılayarak, frekans adımlarını artırıp azaltabilmekdedir.

Bandlar ve çeşitli IF’ler için kumanda çıkışı: Devrede mevcut bir dijital arabirim ile, bir telsiz cihazında çeşitli amatör bandları devreye sokup çıkarmak için kullanılabilecek bir band çıkışı ve çeşitli IF değerleri için kumanda çıkışı mevcutdur.

Orijinal devrede olan ve IC6 ve IC7’den müteşekkil bu arabirim devresi, burada baskı devresi verilen uygulamaya dahil edilmemişdir. Ancak ek bir devre olarak bu devre yapılabilir.

Referans saat osilatörünün frekansını yazılım ile belirleme: Devrede kullanılan saat osilatörünü, 125 MHz’e kadar istediğiniz bir kristal kullanarak kurabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken husus, AD9850’nin sentezleyebileceği maksimum frekansın saat frekansı ile doğru orantılı olduğudur. Yâni, saat frekansı için 10 MHz’lik bir kristal de kullanabilirsiniz, çıkış frekansının küçüklüğüne (3.3 MHz) râzı olmak şartıyla.

AD9850 ile yapılan birçok DDS devresinde TTL osilatör modülleri kullanılmakla birlikde, bu devrede, faz gürültüsünü iyileştirmek için  bir TTL osilatör modülü yerine, konvansiyonel bir kristalli osilatör devresi kullanılmışdır.

 

 

ORİJİNAL DEVREDEN FARKLILIKLAR:

1) IC6 ve IC7’den oluşan dijital arabirim devresi kurulmamışdır.

Bu devre, evde yapılan ve her bir amatör band için kullanılan anten giriş filtrelerini devreye sokup çıkarmak maksadıyla rölelere kumanda etmek üzere tasarlandığı için devreden çıkarılmışdır. Gerçekden, hurdadan alınabilecek telsiz cihazlarında böyle band başına bir filtre değişimi sözkonusu olmadığı için bu devre gerekli görülmemişdir. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, baskı devre üzerinde bu amaç için ayrılan noktalardan çıkış alınarak, küçük bir pertinaks üzerinde bu devrenin kurulması herzaman mümkündür.

2) Orijinal devrede, SSOP kılıfa sâhip AD9850 için “ölü böcek pozisyonu” bir montaj şekli öngörülmüş ve AD9850, standart bir 28 bacaklı DIL sokete adapte edilmişken, benim devremde, AD9850 bir adaptör PCB üzerine monte edilmişdir. Dolayısı ile, orijinal devre şemasında, bu montaj şeklinden dolayı AD9850 devresinde bulunan adaptör bacak numaraları artık geçersizdir.

 

3) Orijinal baskı devre yerine kendi çizdiğim baskı devre kullanılmışdır.

4) Orijinal devrede, optik kumanda kısmında kullanılan HLC2705 entegre devresinin temininin zor olması sebebiyle, optik kumanda devresi için 4adet TTL entegre devreden oluşan bir devre kullanılmıştır. Eğer HLC2705 entegre devresini temin edebilirseniz, 4adet TTL entegre devreden oluşan devreyi monte etmeden, HLC2705’in giriş ve çıkışlarını doğrudan devrenin [Baskılı devre üzerinde (A) ve (B) olarak gösterilen] ilgili yerlerine bağlayabilirsiniz.

BASKI DEVRELER

DDS devresi:

Üst yüz

Alt yüz

Eleman

Yerleştirme plânı

GÖSTERGE

Alt yüz

Eleman

Yerleştirme plânı