MAX712 ile HIZLI PİL (AKÜ) DOLDURMA DEVRESİ

MAX712 ve MAX713 MAXIM firmasınca üretilen hızlı pil (akü)  doldurma kontrol tümdevreleridir. Eğer 2C’den C/2’ye kadar olan doldurma akımı kullanılacaksa, hem NiCad ve hem de NiMH piller için MAX713 kullanabilirsiniz. Ancak, daha küçük doldurma akımları kullanacaksanız, NiCad piller için MAX713, NiMH piller içinse MAX712 tümdevresini kullanmanız gerekmekdedir.

Tümdevrenin doğrusal (lineer) ve anahtarlamalı (switching) olmak üzere 2 uygulama imkânı vardır. Burada anlatılan doğrusal devre, kısmen yapım kolaylığına sahiptir. Eğer soğutma problemleriyle uğraşmak istemiyorsanız anahtarlamalı uygulamayı tercih etmelisiniz. Anahtarlamalı doldurma devresi, tümdevrenin veri kağıdında (data sheet) verilmekdedir.

Tümdevre, 1 ilâ 16 pil arasını doldurmak üzere tasarlanmıştır. 11 pile kadar burada verilen doğrusal doldurma devresi kullanılabilir. 11 pilden daha fazla pil aynı anda doldurulmak isteniliyorsa, anahtarlamalı  tip doldurma devresi tercih edilmelidir.

Devre yapılmadan önce MAX712-713 ün veri kağıdı mutlaka incelenmelidir.

Burada verilen uygulama devresinde, verilen şema buradadır.

Benim yaptığım devrede, MAX712’nin SMD tipi kullanılmış ve baskılı devre buna göre çizilmişdir. Baskı devre plânı gerçek büyüklüğü ile max712-pcb.pdf dosyasındadır.

 Devrenin yerleştirme plânı buradadır.

 

Gerçekleştirdiğim devrenin görünüşü

 

DEVREYE UYGULANACAK VOLTAJ

Devreye doğrudan AC uygulanabilir. Eğer DC uygulanacaksa, 4 adet 1N4001 diyodu ve 2200uF’lık süzme kondansatörü kullanılmadan, DG Giriş noktasına bağlantı yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Devrenin ihtiyacı olan DC mutlaka hesaplanmalıdır. Doğrultularak devreye uygulanan DC voltaj her şart altında en az 6V. olmalıdır.

Gerekli DC voltaj değeri şöyle hesaplanır:

DC V=1,5 + (1,9 x doldurulacak pil sayısı)

DEVRENİN DOLDURMA AKIMININ HESAPLANMASI:

Devrenin pil doldurma akımı Rsense direnci tarafından belirlenir ve şöyle hesaplanır:

Doldurma akımı(mA)=0,25/Rsense

Yaptığım devrede sürekli takılı Rsense direnci 2 Ohm’dur ve 0,25/2=125 mA’lik bir doldurma akımı sağlar. Ayrıca Rc-1 ve Rc-2 noktalarına,  ilave paralel dirençler takarak değişik doldurma akımları sağlayabilirsiniz. Gerekirse, ilâve dirençler bir anahtar yardımıyla devreye sokulup çıkarılarak birden fazla doldurma akımına sahip bir devre yapabilirsiniz. Benim yapdığım devrede, bir anahtar vasıtasıyla 2 ohm’luk dirence orta akım konumunda 1 ohm ve yüksek akım konumunda ise 0,33 ohm paralel bağlanmakdadır. Böylece 180 mA, 375 mA ve 1200 mA’lik üç farklı doldurma akımı elde edilmekdedir.

DOLDURMA SÜRESİNİN HESAPLANMASI:

SK-3 soketindeki PGM2 ve PGM3 girişleri, devrenin maksimum doldurma süresini belirlemeye yaramakdadır. Ancak, tümdevre, piller tamamen dolunca tampon şarja geçtiğinden, -değişik kapasitede piller kullanılabileceği düşünülerek- maksimum doldurma süresi olan 264 dakikanın seçilmesi uygun olacaktır. Bunun için, PGM2 ve PGM3 girişlerini, tümdevrenin 12. bacağına doğrudan bağlamalısınız. (PGM2 ve PGM3 girişlerini, hemen yanındaki 22k.luk direncin üst ucu ile kısa devre edebilirsiniz.)

PİL SAYISININ BELİRLENMESİ:

PGM0 ve PGM1 girişleri ise, pil sayısını belirlemeye yaramakdadır. Bunun için aşağıdaki tablo-1 kullanılır.

Belli sayıda pil doldurulacaksa ve pil sayısı sabitse, ilave bir anahtar kullanmaya gerek kalmadan devre üzerinde gerekli bağlantılar yapılır. Eğer birden çok sayıda pil doldurmak istenilirse, aşağıda verilen tabloya uygun olarak bağlantı sağlayacak bir anahtar kombinasyonu kullanılmalıdır.

 

AKÜ Sayısı

PGM1 Bağlantısı

PGM0 Bağlantısı

1

V+

V+

2

Boşda

V+

3

REF

V+

4

B-

V+

5

V+

Boşda

6

Boşda

Boşda

7

REF

Boşda

8

B-

Boşda

9

V+

REF

10

Boşda

REF

11

REF

REF

12

B-

REF

13

V+

B-

14

Boşda

B-

15

REF

B-

16

B-

B-

Pil sayısına göre bağlantılar

 

En kolay çözüm, 6 dipswitch’ten oluşan bir anahtarlama sistemi kullanmakdır. Aşağıda, benim kullandığım anahtar sisteminin bağlantısı görülmekdedir.

 

Devrede, 2 adet LED vardır. Bunlardan LED-1 hızlı doldurma işlemi sürdüğü sürece yanar, pil dolup tampon doldurmaya geçilince söner. LED-2 ise doldurma devresine güç verilince yanar. BD242 mutlaka bir soğutucuya bağlanmalıdır. BD242’nin kılıfı transistorün kolektörüne bağlıdır. Bu sebeple, şaseden yalıtılmalıdır.

 

 MAX 712'Lİ DOLDURMA DEVRESİNİN PIC İLE KONTROLÜ

 Doldurma devresindeki DIP switch'i kaldırıp pil sayısını bir daha kolay girme ve doldurma gerilimini kontrol etme gibi maksatlarla PIC16F877A ile çalışan bir kontrol devresi tasarlanmışdır. Bu devre ile pil adedini bir butona basarak ayarlayabilirsiniz. 

Devre, ısınma problemlerini azaltmak üzere, 2 kademeli bir trafoyu devreye sokup çıkarabilmekdedir. Benim yapdığım devrede 2X12 V'luk bir trafo kullandım. Trafonun 12v'luk 1. sekonder sargısı doğrultma devresine bağlanmışdır. Yukarıda da belirtildiği üzere, MAX712 ile yapılan doldurma devresinde gerekli en az giriş gerilimi DC V=1,5 + (1,9 x doldurulacak pil sayısı) formulüyle hesaplanabilmekdedir. Devre, doğrultulmuş gerilimi ölçmekde, eğer doldurmak istenilen pil sayısı için 1. sekonder sargıdan elde edilen gerilim kâfi değil ise, 2. sekonder sargıyı (24v) devreye sokmakda; bu hâliyle de gerilim kâfi değil ise ikaz vererek doldurma işlemine başlamamakdadır. Ayrıca doldurma esnâsında kaç pilin doldurulduğu da ekranda gösterilmekdedir.

Devrenin şeması, isis mantığına uygun bir şekilde çizilmişdir. ŞEMA'yı indirmek için buraya tıklayınız.

Devrede kullanılan RL1'den RL5'e kadar röleler DIL kılıftda 5v ile çalışan reed rölelerdir.(Günhter 3573 1231 053, Clare 1C05C,  Hamlin HE721C05 gibi)

RL6 rölesi HJR12L05 model 5v'luk röledir. Aynı bacak bağlantısına ve elekriksel özelliklere sâhip diğer röleler de kullanılabilir.

Yerleştirme plânı için buraya tıklayınız.

Baskı devre (PCB) için buraya tıklayınız.

PIC16F877A yazılımını indirmek için buraya tıklayınız.

DEVRENİN KULLANILMASI

Kontrol devresini hem lineer ve hem de switching modda çalışan MAX712'li doldurma devresiyle kullanabilirsiniz. Yukarıda da belirtildiği üzere, PGM0 ve PGM1 girişleri , pil sayısını belirlemeye yaramakdadır. Kontrol devresindeki SKT-1 ana devredeki SK-1 konnektörüne; SKT-2 ise SK-2 konnektörüne bağlanacakdır. Doldurma devresinin besleme gerilimi kontol devresinde G3'e bağlanacakdır. Bu bağlantıyı yapmadan önce, G3'e değeri bilinen bir gerilim uygulanır ve PIC'in 5. bacağındaki gerilim giriş geriliminin 1/10'u olacak şekilde 2k'luk çok turlu pot ayarlanıp bırakılır. DİKKAT! G3 girişine hiçbir zaman 50V'un üzerinde gerilim uygulamayınız!

Eğer tek kademeli bir trafo kullanacaksanız, bu durumda RL6 rölesinin kullanılmasına gerek yokdur.

 

 

Devrenin prototipi

Devrenin kutulanmış hâli

 

Muhtelif ekran görüntüleri