ANDROİD CİHAZLARLA YAZILIM TABANLI RADYO (SDR)

SDR (Yazılım Tabanlı Radyo) gelişen teknoloji ile paralel olarak amatörlerin hayatına daha çok girmeye başladı. Hele hele fiyatı 10 ilâ 20 ABD doları arasında değişen DVB-T modüllerinin ortaya çıkışı ile birlikte SDR iyice kolaylaştı. "RTL2832 DVB-T Modülü ile SDR (Yazılım Tabanlı Radyo)" ve "RTL2832 DVB-T modülü ile ADS-B alışı" sayfalarımda bu konuda bilgiler yeralmakdadır. Bu uygulamalarda windows veya linux altında çalışan PC'ler kullanılmakdadır.

Ancak, günümüzde Android işletim sistemi ile çalışan cihazlar günümüzde o kadar çoğaldı ki.. Cep telefonlarından tabletlere kadar pek çok mobil elektronik cihaz android işletim sistemiyle çalışmakdadır.
Peki android(le çalışan) cihazlarla bu iş yapılabilir mi? Cevap EVET!

Hemen nasılını anlatalım:

Bu iş için iki yazılıma ihtiyacınız var:

1) SDR-TOUCH :http://sdrtouch.com/ adresinden (veya Google Play'den) sdr-touch yazılımını apk kurulum dosyası olarak indirebilirsiniz.

2) RTL2832U driver: Bunu da Google Play'den indiriyorsunuz.

Her iki yazılımı da cihazınıza kurun. (Ben, Samsung Galaxy Note2 (N7100) cihazıma kurdum)

Cihazın, mikroUSB girişine DVB-T modülü bağlayabilmek için aşağıdaki gibi bir OTG ara kabloya ihtiyacınız olacak.

 

OTG Ara kablo

Bu OTG ara kabloya DVB-T modülünüzü takılıp cihaza bağlıyorsunuz.

 

Ara kabloya takılmış DVB-T modülü

SDRtouch yazılımını çalıştırın.  Önce size bu modül için hangi sürücüyü kullanmak istediğiniz sorulacaktır. RTL2832U driver'ı seçin.

Sağ taraftaki menüden OFF kısmına dokununca yazılım çalışmaya başlayacaktır. İstediğiniz modu seçerek ekranı kaydırmak suretiyle frekans ayarı yapabilirsiniz. Spektrumu görmek ve frekansı doğrudan girmek de mümkün. Ancak bu özellikler için yazılımın pro sürümünü satın almalısınız.