10 MHz ... 1100 MHz 256'ya ÖNBÖLÜCÜ ( PRESCALER)

Frekans sayıcı projelerinde karşılaşılan en önemli problemlerden birisi, 10 ilâ 40 MHz arasındaki bölgenin ölçümüdür.

Gerçekden, frekans sayıcılar ya 30-40 MHz'e kadar ölçüm yapabilecek şekilde tek girişli (HF) olarak veyâ 1 GHz'e kadar ölçüm yapabilmeyi mümkün kılan ikinci bir girişe sâhip olacak şekilde tasarlanırlar.  TTL veyâ CMOS teknolojisi ile 30 MHz'lere kadar çıkmak mümkün ve günümüzde, PIC kullanılarak yapılan frekans sayıcılarda bu HF girişi ile 50 MHz'e kadar ölçüm yapabilmekde ise de, girişte -genellikle- kullanılan FET'in veyâ mantık kapı devrelerinin özellikleri, PIC işlemcisinin hızı veyâ başka sebepler yüzünden bu frekanslara çıkılması zor olduğu gibi, VHF-UHF giriş devrelerinde kullanılan önbölücü entegrelerinin (bu amaçla çokça Telefunken firmasının U664 veyâ U6060 entegre devreleri kullanılmakdadır) asıl olarak TV'ler için üretilmiş olması sebebiyle, 40 MHZ'in altındaki frekanslarda hassasiyet çok düşer ve bu frekanslarda düşük seviyeli sinyallerin ölçümü zor hatta imkânsız olur. Ayrıca, ICM7226 gibi özel sayıcı entegre devreleri ile yapılmış frekans sayıcılarda da 10 MHz'in üstünde ölçüm yapabilmek için mutlaka önbölücüye ihtiyaç bulunmakdadır.

Bu problemin çözümünde Fujitsu firmasınca üretilen MB501L entegre devresi oldukça başarılıdır. Zirâ bu entegre devre, 10 MHz ilâ 1100 MHz arasında kullanılabilmekdedir. Aşağıdaki devre denenmiş ve hâlen kullanılmakdadır. Yapdığım ölçümlerde 6.5 MHz'e kadar inmek mümkün olmuşdur.

Devrede kullanılan bütün kondansatörler seramiktir. MB501L'in 3 ve 7 numaralı bacakları boşta kalacakdır. (DİKKAT! 3 numaralı bacak bölme oranını belirlediği cihetle hiç bir yere bağlanmaması GEREKLİDİR!)

 

 

Devre yapılırken yüksek frekansla ilgili bilinen hususlara dikkat edilmesi gereklidir. Bu cümleden olmak üzere, bütün elemanların bacak bağlantılarının mümkün olduğunca çok kısa tutulması şartdır. Devrede kullanılan bütün kondansatörlerin SERAMİK olması gereklidir. SMD elaman kullanılması özellikle tavsiye olunur. Devrenin bir metal kutuya konularak ekranlanması ve besleme girişinin bir geçit kondansatörü üzerinden verilmesi de gereklidir.