VLF ve LF YUKARI ÇEVİRİCİ (UPCONVERTER)

VLF (very low frequency) Ve LF (low frequency) Bantlarında çok ilginç yayınlar vardır.
VLF bandı, denizaltı haberleşmesinde kullanılır. Bunun yanında Rusya tarafından işletilen ALPHA navigasyon sistemi 11 ilâ 14 kHz arasında işaret yayar. LF bandı, atomik saat sinyal istasyonları (40 kHz, 50 kHz, 60 kHz, 77,5 kHz gibi), LORAN yayını, RTTY meteoroloji istasyonları, uzun dalga radyo yayınlarınca kullanılır. Amatörler için "profesyonelce" üretilen cihazlarda bile çoğu zaman alt alış frekansı 30 kHz'dir.

VLF ve LF işaretlerini dinleyebilmenin en kolay yolu bir çevirici ile bu frekanslardaki işaretleri pek çok alıcının kapsadığı daha yüksek frekanslara aktarmakdır. Klaus Betke'nin şu an kapalı olan  internet sayfasında alçak frekanslar için biribirinden ilginç devreler vardı; VLF ve LF upconverter de bunlardan birisi idi. Aşağıda şeması bulunan bu devre, çok bilinen SA612 dengeli karıştırıcıyı kullanmakdadır. Girişteki BF247A ile kurulan FET'li devre empedans dönüştürücü olarak görev yapmakda ve böylece empedansı oldukça yüksek olan teleskopik anten ile karıştırıcının uyumunu ve maksimum güç transferini sağlamakdadır. FET'in çıkışı ile SA612'nin RF girişi (1 inci bacak) arasında C2,L1 ve C3'ten oluşan ve kesim frekansı 150 kHz olan bir alçak geçiren filtre vardır.

 Dolayısı ile 150 kHz'in altındaki frekanslar 14 MHz'lik osilatörün ürettiği işaretle karıştırılmakda ve VLF ilâ LF bandlarındaki işaretler bir kısa dalga alıcısından 14 MHZ'lik bir kaydırma ile dinlenebilmekdedir. Alınan işaretin frekansını kesin olarak bilebilmek için 2-20 pF'lık ayarlı kondansatör ile kuvars osilatörünün frekansı tam olarak 14 MHz'e (14.000) ayarlanmalıdır. Böylece, -diyelim ki- 77,7 kHz'de yayın yapan DCF77 saat sinyali istasyonu 14.077,5 kHz'de dinlenebilecekdir.

Karıştırıcının çıkışındaki Tr1 transformatörü için 10.7 MHz'lik bir ara frekans bobininin içindeki kondansatör çıkarılacak ve 56 pF'lık bir harici kondansatör ile kullanılacakdır.

 

    Devrenin giriş ve çıkışı

 

Kutulanmış devre