Interfata
cu placa de sunet
Soundblaster

adapare de Florin Lupoiu, YO9GOH -  http://www.qsl.net/yo9goh/index.html
dupa articolul lui:
Ernie Mills, WM2U. http://www.qsl.net/wm2u

Articol bun de tiparit si distribuit ce poate fi gasit pe internet la adresa de mai jos:

Interfata Soundblaster


In aceasta pagina veti gasi cateva explicatii privind realizarea interfetei dintre placa de sunet a PC-ului dumneavoastra si tranceiver-ul pe care il aveti. Modelul acestei interfete se preteaza la aplicarea sa pe mai toate tipurile de aparatura existenta si pentru o multitudine de programe pentru comunicatii digitale si nu numai. Mai jos veti gasi pini unor conectoare de diferite proveniente care va vor fi de ajutor.


Pentru inceput o sa realizam ce este mai simplu de facut, adica realizarea legaturii fizice intre placa de sunet si  transceiver. Pentru asta este nevoie de doua bucati de cablu ecranat de lungime potrivita, o mufa specifica transceiver-ului (vezi indicatiile de mai sus - exemplu pentru TS2000 e nevoie de mufa ACC2 care are 13 pini), o mufa mono(microfon) si una stereo(iesire audio) pentru placa de sunet. Se realizeaza montajul din figura alaturata..

The most simple Sound Card hook-up. Use this first. If system works OK with no ground loops then stop right here. Your finished!

Divizorul 100:1 este foarte important deoarece iesirea din Soundblaster are un nivel foarte mare care poate atinge 1volt fata de iesirea unui microfon care poate atinge nominal 10mvolt. In cazul in care nu se tine cont de aceasta indicatie poate aparea fenomenul de "microphone input overload" care are ca rezultat cresterea dramatica a benzii si "spletere" nedorite.

In cazul in care doriti sa realizati o separare galvanica intre PC si transceiver se poate realiza montajul alaturat care foloseste transformatoare de audiofrecventa.

OK, with a bit of luck all is ok now. If not you must add isolation on your PTT and/or CW line. Carry on!


 
Acum, cu un simplu tranzistor si ceva "maruntisuri" realizam circuitul automat PTT . Acesta utilizeaza semnalul RTS de pe un port serial al PC-ului. Tensiunea pe acest port se situeaza intre -12v/-5v si +12v/+5v. 

Instead of using the VOX to operate the PTT line, this circuit will automatically switch over by using the Comm Port RTS line.

In figura alaturata se prezinta schema de realizare a PTT-ului din semnalul RTS.

Since you might already have used the RTS line you can use the DTR line for other switching chores. Very handy for sending Morse Code.

O alta posibilitate este aceea de a realiza si comanda cheia de manipulare, posibilitate oferita de o serie de programe, din semnalul  DTR al portului serial de comunicatie. In figura alaturata se prezinta aceasta realizare.

Daca se doreste separearea galvanica si a acestor comenzi se pot realiza montajele de mai jos folosind optocuploare.

In acest mod se elimina orice risc ridicat de neatentia in conectarea cablurilor de conexiune intre PC si transceiver.


Optocuploarele pot fi de tipul: 4N25, 4N29, ECG 3084, PS2601 sau echivalente.

If you still have some ground loop affects after using the 'isolated' circuit above, then this Opto Coupled PTT line switch offers complete system ground isolation

To maintain 'complete ground isolation' you should use this circuit if you are using the DTR line for auxilliary switching.