12V Pb Battery Charger

Incarcator pentru acumulatori de 12V cu Plumb


Acest redresor pentru baterii de acumulatori de 12V este un aparat care supravegheaza in mod automat tensiunea si curentul de incarcare al bateriei. Principiul de functionare este similar cu cel al releului de incarcare de pe alternatorul masinii. Tensiunea la bornele bateriei este monitorizata si stabilizata in jurul valorii de 13,8V. Daca tensiunea este la valoarea de 13,8V, baterie incarcata complet, atunci tiristorul este blocat si curentul de incarcare scade la valori de cativa mA. In momentul cand tensiunea bateriei scade, din cauza cresterii curentului de sarcina de pe aceasta, atunci imediat intra in functiune circuitul de incarcare prin tiristor, care se deschide, si controleaza tensiunea la bornele bateriei, care urca pana la valoarea de 13,8V si se mentine acolo. Deci, acest redresor face si functia de stabilizare a tensiunii la bornele bateriei. Acest mod de incarcare este foarte util in cazul folosirii bateriei de acumulatori pentru alimentarea unui transceiver sau liniar de emisie, unde mentinerea tensiunii de alimentare in limite normale este foarte importanta. Eu utilizez acest redresor impreuna cu o baterie auto de 12V/65Ah la alimentarea
etajului de emisie de 150W al statiei mele.

Sursa de alimentare este un transformator care are in secundar o infasurare care debiteaza tensiunea de 15V la un curent de 5A. Puntea redresoare trebuie sa suporte deasemenea acest curent. Pentru elementul de comanda, am folosit un tiristor tip 2N4444, dar poate fi folosit orice model compatibil care sa suporte curentul de incarcare. Evident, acest tiristor trebuie montat pe un radiator adecvat.

In completarea redresorului am folosit un circuit de monitorizare al tensiunii format din 3 tranzistoare care comanda 3 LED-uri colorate diferit. Astfel, daca tensiunea bateriei se situeaza sub pragul de 11V, lumineaza LED-ul rosu. Daca tensiunea se situeaza intre 11V si 12,4V, lumineaza LED-ul galben. Daca tensiunea se situeaza intre 12,4V si 14,2V lumineaza LED-ul verde care indica de fapt functionarea in limite corecte de tensiune, ale redresorului. Daca din diverse cauze tensiunea la bornele bateriei depaseste 14,5V, atunci peste LED-ul verde se aprinde si LED-ul rosu care indica supra-tensiune si regim de avarie. Acest lucru este de altfel periculos pentru ca poate sulfata bateria de acumulatori.

Intreg redresorul l-am construit intr-o carcasa de UPS de calculator, de la care am folosit ca si componenta de baza transformatorul. Acest transformator are mai multe infasurari in primar, de la care am selectat o infasurare care are impedanta cea mai mare si am conectat-o la 220V ca. In secundar am identificat 3 terminale cu sarma groasa de 3x1mm care debiteaza o tensiune maxima de 14,7V ca, pe care am trimis-o la puntea redresoare. Astfel am obtinut sursa de tensiune a redresorului. Deasupra transformatorului am montat un ventilator de PC pentru o mai buna racire a acestuia in situatii de sarcina mare.

Pentru a conditiona cuplarea corecta a bateriei de acumulator la bornele redresorului am folosit un releu de 12V care sa cupleze tensiunea de 220V numai in cazul in care bateria este cuplata corect la borne si numai in cazul prezentei bateriei; redresorul nu porneste decat daca are baterie la borne!