Liniar 50W cu 2xIRF510

Etaj final de putere 50W pentru transceivere
Acest liniar de 50W l-am construit dupa o schema preluata de pe site-ul: Radioamator.ro Schema este foarte simpla si a fost incercata si de alti radioamatori cu succes. Carcasa folosita la acest liniar este de la un radiotelefon cordless pe care am modificat-o corespunzator. Alimentarea se face de la o sursa de tensiune de 31V-3,5A, caz in care puterea debitata este in jur de 50W. Iata cateva imagini cu acest amplificator:Cablajul imprimat pentru acest final se poate descarca din sectiunea Download. Cooler-ul montat in cutia amplificatorului este prevazut pentru situatiile de lucru intens pentru racirea corespunzatoare a radiatorului. In cazul folosirii acestuia la intervale mai rare cand incalzirea nu este excesiva, am prevazut un montaj suplimentar pentru reglarea turatiei ventilatorului in functie de temperatura acestuia. Montajul a fost preluat dintr-o sursa de PC numita "silentioasa". Acum a devenit silentios liniarul meu.


Deasemenea in aceeasi carcasa am incorporat si un reflectometru foarte eficient construit dupa o schema preluata de pe site-ul Radioamator.ro: PWR-SWR-metru

UPGRADE

Ultimul upgrade pe care l-am facut la acest liniar, este adaugarea unei scale digitale de masurare a SWR-ului si a puterii. Detaliile de constructie ale acestui modul le puteti vedea aici: SWR-PWR meter Ver.4.
Am mai facut o varianta de final bazata pe aceeasi schema, dar adaptata la un radiator pe care l-am avut prin atelier, de la o veche statie de amplificare.
Iata o galerie foto cu noul final:Pentru cei care doresc sa realizeze acest amplificator si au la dispozitie un radiator ca cel folosit de mine aici, pot descarca imaginea cablajului in format jpeg, pentru transfer press and peel,in sectiunea "Download". Dimensiunile sunt 125x70 mm.Cablajul imprimat