AVR ISP Programmer

Programator serial pentru microcontrolere din seria AVR


DSC00822

Un programator deosebit de simplu pentru microcontrolere din familia AVR ATMEGA8 se poate construi dupa schema de mai jos, pentru portul serial al PC-ului:Practic nu mai aveti nevoie de nimic altceva pentru programarea microcontrolerelor,decat de montajul final unde se folosesc acestea, bine’nteles alimentat la tensiunea de lucru de 5V. Aceasta metoda se numeste ISP (In Sistem Programing) si este foarte simpla si comoda.

Un link catre site-ul de unde m-am inspirat:

http://electronics-diy.com:80/avr_programmer.phpM/

Pentru a programa microcontrolere Atmega8, am construit si placa de interfata cu acesta, pe un soclu cu 28 pini, pe care se afla si un rezonator ceramic in cazul in care oscilatorul este setat pentru Quartz extern. Acest montaj separat necesita o alimentare externa pentru programare. Aceasta alimentare externa am luat-o de la mufa USB a calculatorului prin intermediul unui cablu adaptor corespunzator de la care am folosit numai terminalele de +/- 5V. Programatorul l-am asamblat in interiorul mufei seriale:

DSC00820DSC00821

Montajul de adaptare pentru Atmega8, cu soclu 28 terminale si rezonator ceramic:

Cristalul de Quartz folosit de mine provine de la o telecomanda de televizor si este un rezonator ceramic cu retea de condensatoare inclusa. Am mai adaugat pe tensiunea de alimentare de 5V si un condensator de decuplare de 100nF ceramic.

Softul de interfata si programare este PonyProg 2000 descarcat de pe site-ul: http://www.lancos.com/prog.html . Cu acest software se pot programa o multime de microcontrolere din familia AVR. Pentru functionarea cu acest programator se seteaza din meniul “Interface setings” :

Un alt tip de programator pentru circuitele din familia AVR, este programatorul paralel.

Schema acestui programator este deosebit de simpla si la indemana oricui, Practic toate componentele necesare sunt doar cateva rezistente de 330-470 ohmi care se lipesc in interiorul carcasei mufei LPT.

Acest tip de programator functioneaza foarte bine cu programul Pony-Prog 2000, iar pentru acest lucru trebuie sa fie setat din meniul “Interface Setup” optiunea :

In concluzie, daca aveti un PC care dispune de aceste doua porturi de comunicatie, serial si/sau paralel, puteti construi un programator infinit mai simplu decat cele de tip USB, care necesita circuite programate, drivere instalate si tensiune de alimentare. Si functioneaza la fel de bine!