LC meter

Aparat de masurat condensatoare si bobine, cu Atmega8


Fig.1 - LC-meter assembled

Sunt sigur ca acest proiect nu este o noutate, dar este altfel abordat de catre mine si de aceea doresc sa-l fac cunoscut. Schema este clasica si se bazeaza pe microcontrolerul Atmega8. Oscilatorul este clasic si este construit cu circuitul LM311. Ideea de baza de la care am pornit acest proiect este de a face un LC-meter cat mai ieftin si accesibil tuturor electronistilor amatori.

Schema de principiu

Caracteristicile tehnice ale acestui aparat:

-Masoara condensatoare in domeniul: 1pF-0,3uF
-Masoara inductante in domeniul: 1uH-0,5mH
-Afisaj LCD cu 1x6 sau 2x16 caractere in functie de softul ales

Softul acestui LC meter l-am conceput pentru a putea folosi orice afisaj LCD care se gaseste in atelierul fiecaruia. Se poate utiliza afisaj LCD 1×16 caractere sau 2×16 caractere dupa necesitatile fiecaruia.

Testele efectuate cu ambele afisaje, au dat rezultate excelente. In cazul utilizarii afisajului cu 2×16 caractere se vizualizeaza si frecventa generatorului pe randul de sus, iar la afisajul cu un singur rand, frecventa se afiseaza in continuare cu o rezolutie de 1KHz, aceasta fiind singura diferenta dintre cele doua modele de LC-meter.

Totusi, pentru a incape pe un singur rand de caractere si valoarea calculata si frecventa, am redus rezolutia de afisare in cazul variantei cu afisaj 1x16. Acest lucru nu a redus precizia aparatului ci a redus rezolutia de citire.

Ca si celelalte variante de LC metre cunoscute, care au la baza aceeasi schema universala, am adaugat acestui aparat un buton de calibrare, care actioneaza un condensator etalon de 1000pF 1%, care asigura precizia masuratorilor. La apasarea butonului se afiseaza:

Masuratorile facute cu acest aparat sunt surprinzator de precise, si aceasta acuratete depinde in mare masura de valoarea exacta a condensatorului etalon care se introduce in circuit in momentul apasarii butonului de calibrare. Modalitatea de etalonare a aparatului se rezuma la masurarea cu precizie a acestui condensator si introducerea valorii in memoria aparatului. Daca nu se cunoaste aceasta valoare cu precizie se poate etalona prin masuratori succesive si introducerea de valori pas-cu-pas pana la obtinerea masuratorii cat mai exacte a unui condensator cu valoare cunoscuta si foarte precisa. Pentru operatia de etalonare am prevazut doi Jumperi notati in schema cu “UP’ si ”DOWN” . Prin apasarea succesiva a acestora se ajusteaza valoarea condensatorului etalon pana la valoarea corecta.

Dupa atingerea valorii corecte a condensatorului etalon si eliberarea jumperilor, valoarea setata se memoreaza automat in memoria ne-volatila a mcu.

Punerea la zero a aparatului se face de fiecare data cand se apasa tasta "CAL". Pe domeniul "IND" este necesara punerea in scurt-circuit a bornelor de masura, apoi se apasa tasta "CAL".
Daca se calibreaza aparatul pe domeniul "COND" nu mai este necesara calibrarea pe domeniul "IND".

Intreg montajul l-am conceput cu componente cat mai usor de procurat si cat mai compact posibil. Dimensiunile cablajului imprimat nu depasesc dimensiunile LCD-ului. Am utilizat atat componente discrete cat si componente SMD.

Releul l-am recuperat dintr-o placa de modem PC si este la tensiunea de 5V. Cristalul de quartz are o valoare destul de mare de 8MHz, dar fiind o valoare standardizata nu se pune problema procurarii acestuia.

LC-meter montaj asamblat

LC-meter montaj general

LC-meter perspectiva

LC-meter pcb

Cablajul imprimat l-am executat pe hartie fotografica si l-am presat cu fierul de calcat. Softul l-am adaptat pentru diferite tipuri de afisaj folosit:

Atentie la setarea fusebitilor lui Atmega8! Acestia trebuie setati pentru quartz extern de frecventa mare. Deasemenea se va acorda atentie la fisierele .eep care reprezinta memoria de date EEPROM a microcontrolerului. Daca se va folosi un anume fisier hex se va utiliza fisierul eep cu aceeasi denumire in radacina. De ex: fisierul “LC METER_PIR_1X16.hex” se va folosi impreuna cu fisierul “LC METER_PIR_1X16.EEP”.

SUCCES! Si nu uitati, daca ati construit acest aparat sa-mi trimiteti un feed-back pe adresa mea de email pentru a imbunatatii performantele, in functie si de ce preferinte au altii care l-au construit.

BIG LCmeter Ver.3 (upgrade 2012)

Am conceput un nou software pentru acest LCmetru, care afiseaza valorile masurate cu ajutorul unor caractere mari pe acelasi afisaj LCD cu 2x16 caractere Schema se pastreaza in totalitate, afisajul este acelasi cu 2x16 caractere, si se schimba doar softul. Afisarea este facuta cu caractere speciale create in soft.

Apasand butonul de calibrare, aparatul afiseaza. .........Daca se tine apasat mai mult de 3 secunde, afiseaza:

Ce trebuie facut pentru a obtine versiunea de soft
BIG LCmeter Ver.3:

- Sa-mi scrieti pe adresa de email:yo6pir[at]yahoo.com
- Sa-mi trimiteti poze cu montajul facut si functional
- Sa-mi trimiteti impresii despre modul de functionare
Daca ati indeplinit aceste 3 cerinte, eu am sa va trimit softul pentru versiunea 3, BIG LCmeter.
Cine nu doreste sa indeplineasca cele trei cerinte, poate descarca softul direct din link-ul:
Download firmware BIG LCmeter Ver.3, Ver.4
Cele mai interesante realizari ale voastre am sa le postez aici pe site in sectiunea: "Alti constructori"

BIG LCmeter Ver.4 (upgrade 2014)

Am conceput un nou software pentru acest LCmetru, care afiseaza valorile masurate cu ajutorul unor caractere mari pe acelasi afisaj LCD cu 2x16 caractere. Diferenta fata de Versiunea 3, este afisarea cu 4 cifre semnificative a valorilor masurate, si o imbunatatire a rezolutiei de afisare. Cu 4 cifre citirea se face mai precis si mai clar. Iata cum arata pe afisaj noul soft:

Toti cei care au construit acest LCmeter de la mine, si au fost nominalizati aici pe site, vor primi fara nici o problema Update-ul la versiunea 4.10 prin Email. Cei care doresc sa primeasca softul pentru aceasta versiune, trebuie in continuare sa indeplineasca conditiile puse pentru versiunile anterioare.
Tuturor le urez succes in construirea proiectelor propuse.

Alti constructori:
LxCx Meter Ver.2 firmware
Cablaje: