Clock-Temp-Date

Ceas-Data-Temperatura cu PIC16F84


Acest proiect nu este ceva deosebit fata de celelalte proiecte de acest gen dar cred ca merita o atentie deosebita din punctul de vedere al facilitatilor oferite de afisare si reglare. Schema este bazata pe un mcu PIC16F84, si este preluata de pe site-ul: http://www.bogdi.ro/

Schema de principiu

Afisajele folosite sunt cu anod comun. Senzorul de temperatura este un senzor tip DS18S20 dar poate fi folosit si DS18B20 cu fisierul .HEX adecvat descarcat de pe site-ul autorului. Din butoanele “INCREMENT”, “DECREMENT” si “SET” se regleaza toti parametrii functionali ai acestui ceas. Prin apasarea butonului “SET” se selecteaza succesiv diferite meniuri de ajustare ale functiilor ceasului, iar din butonul “INCREMENT” sau “DECREMENT” se modifica valoarea setata, dupa cum urmeaza:

Reglaj ore

Reglaj minute

Reglaj ziua

Reglaj luna

Reglaj anul ultimele doua cifre.

Reglaj mode de afisare luna. 01: afisare litere (JA,FE etc); 02: afisare cifre (01, 02, etc). Luna martie va fi afisata 03, iar luna mai va fi afisata 05, indiferent de mod.


Reglaj afisare timp pe display, in secunde 0-60 (Default=08)

Reglaj afisare data pe display, in secunde 0-60 (Default=02). Daca se seteaza valoarea zero, data nu va fi afisata pe display.

Reglaj afisare temperatura, in secunde 0-60 (Default=02). Daca se seteaza valoarea zero, temperatura nu va fi afisata pe display.

Reglaj timer baza de timp HIGH.

Reglaj timer baza de timp LOW

Valoarea de o secunda este reprezentata de prescalerul bazei de timp raportata la 1000000 care in hexazecimal are reprezentarea : “F4240″. Valoarea timerului se modifica din ultimele doua grupe de cate 8 biti, “42″ si respectiv “40″, in hexazecimal, valoarea “F” de la inceput ramane neschimbata. O explicatie mai buna are autorul .

Indicatia temperaturii pe afisaj

Indicatia datei pe afisaj. De ex: 12 Februarie.


Cablajul este foarte simplu de realizat iar legaturile la display se fac cu fire simple. Un film cu functionarea ceasului postat de autor.