Redresor pentru Óncarcare baterie auto

30 Aug.2018

Acest redresor este un proiect derivat dintr-o sursa de calculator defecta pe care am readus-o la viata si i-am dat o alta intrebuintare. Proiectul acesta l-am mai descris anterior in articolul despre sursa ATX modificata si are schema clasica bazata pe un controller TL494. Placuta controlerului am realizat-o la fel ca si cealalta si am adaptat-o la sursa actuala.

In esenta este vorba despre o sursa de tensiune constanta la un curent maxim prestabilit. In varianta aceasta am ales tensiunea de 14,2V si curentul maxim de 6,5A, necesar incarcarii unei baterii de acumulator auto cu capacitatea de 65Ah. Varianta de sursa ATX pe care am ales-o este una de putere mica si de aceea trebuie ventilata corespunzator chiar daca curentul de iesire este relativ mic de 6,5A.

Dimensiunile totale ale sursei sunt destul de mici fiind foarte compacta: L=155; l=105; H=70. A fost nevoie de modificarea transformatorului de iesire la care infasurarea secundara am bobinat-o cu trei fire simultan de 0,7mm si un numar de 2x10 spire. Curentul maxim la care am testat iesirea a fost de 10A, deci o putere maxima de 140W la tensiunea de 14V. Totusi pentru siguranta am redus curentul maxim la 6,5A din potentiometrul de curent.

Placuta cu circuitul controller am amplasat-o vertical pe placa de baza iar potentiometrele sunt semireglabile amplasate pe placa de baza.

Orice redresor de incarcat baterii auto are un indicator de tensiune a bateriei. Eu am optat pentru o schema veche de indicator de tensiune cu 3 LED-uri pe care o aveam demult. Adaptarea la cutie a fost destul de simpla deoarece aveam un spatiu gol ne-folosit deasupra mufei de alimentare.

Schema indicator de tensiune cu 3 LED-uri:

La final a iesit un redresor de toata frumusetea care isi va arata utilitatea in sezonul rece atunci cand va fi nevoie de incarcarea acumulatorului descarcat din cauza frigului, HI!