Sursa de laborator (0...30)V - (0...5)A

REALTECH 2012 - Dual Power Supply

In Memoriam Petru CHIOREAN jr.


Aceasta sursa de alimentare am construit-o impreuna cu fratele meu care a fost si el un electronist pasionat. Partea mecanica si constructia a facut-o el iar contributia mea a fost la partea de software . Iata schema acestei surse:

Sursa are doua iesiri independente. Prima iesire este de 5V tensiune fixa la un curent maxim de 5A. Sursa de 5V a fost construita cu ajutorul unui circuit specializat de la LINEAR tip LT1074.

Cea de-a doua sursa este o sursa variabila construita tot cu circuitul LT1074ADJ si genereaza intre 1,5 – 30V la un curent maxim de 5A. Ambele surse sunt in comutatie. Sursa reglabila este conceputa cu o comanda in pwm (pulse width modulation) de la un micro-controler Atmega 164. Citirea curentului pe ambele surse se face cu circuite specializate tip ACS712-20, care pot sa citeasca curenti de pana la 20A iar la iesire genereaza o tensiune liniara in functie de curent de 100mV/A. Aceasta tensiune generata in functie de curent, este citita de catre microcontrolerul Atmega164 si este afisata pe LCD.

Iata o imagine de ansamblu a acestei surse de laborator

Partea de comanda cu microcontroler este construita pe o placa separata de partea de putere. Aceasta placa contine si tastele si se afla pe partea opusa panoului frontal.

Modul de Calibrare


Ca sa functioneze la parametrii optimi orice sursa de tensiune are o parte de citire a tensiunii si curentului, care necesita o calibrare a parametrilor care intra in formula de calcul. In cazul nostru ca si parametrii de calibrare am introdus: ·

 • Tensiunea de referinta de 5V a microcontrolerului
 • ·
 • Componentele din divizorul rezistiv R11 respectiv R12, pentru citirea tensiunii de la sursa de 30V
 • Aceste componente ale formulei de calcul sunt usor de masurat cu precizie folosind un DVM. De ce am recurs la aceasta metoda? Pentru a nu folosi elemente reglabile pasive, potentiometre semireglabile, care pot in timp sa-si modifice parametrii si astfel, sa influenteze masurarea corecta a tensiunilor.

  Daca se tine apasata tasta [UI] si se porneste sursa, pe ecran va apare mesajul:
  Se va elibera tasta dupa care...
  ...pe ecran va apare mesajul urmator:
  In acest moment se ajusteaza din encoder valoarea tensiunii de referinta de 5V care se masoara precis cu ajutorul unui DVM pe pinul 29 “AREF” al micro-controlerului Atmega164.
  Dupa atingerea valorii corecte se apasa tasta [UI].
  Apare mesajul:
  In acest moment se ajusteaza, din encoder, valoarea rezistentei R1 din divizorul de tensiune de pe sursa de 30V.
  Dupa atingerea valorii corecte se apasa tasta [UI].
  Apare mesajul:
  In acest moment se ajusteaza, din encoder, valoarea rezistentei R2 din divizorul de tensiune de pe sursa de 30V.
  Dupa atingerea valorii corecte se apasa tasta [UI].
  Dupa aceste ajustari aparatul masoara perfect toate tensiunile masurate raportate la precizia cu care au fost introduse valorile de referinta in formula de calcul. Aparatul se restarteaza

  Modul de Functionare

  Pe ecran va apare valoarea tensiunii de iesire pe sursa de 30V si curentul masurat iar daca este activata si sursa de 5V va apare si tensiunea si curentul pe aceasta, afisat pe linia a doua:
  Daca este nevoie de valori standardizate ale unor tensiuni de iesire, aparatul dispune de trei taste de memorie M1, M2, M3 cu ajutorul carora se pot selecta trei tensiuni diferite pre-selectate anterior.
  Iesirea din modul memorie se face prin apasarea tastei “CL” sau simplu prin rotirea encoderului.
  Pentru a se schimba valoarea tensiunii memorate anterior se ajusteaza din encoder si se tine apasata tasta de memorie pe care se doreste sa se memoreze. Pe ecran va apare mesajul:
  Susa controleaza curentul consumat pe ambele iesiri, iar pragul de alarma se poate ajusta in plaja 0,01-5A.
  Pentru afisarea acestor praguri se apasa repetat tasta “UI”. Pe ecran va apare:
  In aceste puncte se ajusteaza cu ajutorul encoderului, pragul la care se declanseaza alarma de depasire a curentului.
  Daca se consuma din sursa un curent mai mare decat cel selectat si memorat anterior atunci alarma auditiva se va declansa si pe ecran va apare :
  Cele doua indicatii I5 respectiv I30 se refera la sursa care a generat alarma si curentul la care s-a declansat. Daca sarcina se deconecteaza de la sursa, alarma inceteaza si se reia procesul normal.
  Semnalul de alarma este format din sunete scurte repetate periodic. Aceleasi sunete insotesc fiecare apasare a tastelor. Tonul acestui sunet repetitiv se poate ajusta dupa dorinta prin apasarea tastei “CL” prelungit, si in acelasi timp rotirea encoderului;pe ecran apare: