SWR-PWR meter Ver.6

SWR-metru, power-metru pentru domeniul HF, cu Atmega8





Aceasta versiune a SWR-Power-meter-ului, este una de "face-lift", bazata in totalitate pe vechea schema cu Atmega8, (indragesc foarte mult acest mcu!) si cu o noutate in ceea ce priveste afisajul folosit. Este vorba de un afisaj LCD cu doua randuri a cate 24 caractere fiecare. Nu este un afisaj clasic, care sa se gaseasca in comert, este unul recuperat dintr-un telefon vechi Goldstar, dar care confera o foarte buna rezolutie a bargraf-ului afisat, de data asta pe mai multe caractere decat cel cu 2x16, folosit in versiunile anterioare.


Practic nu exista diferente majore in schema doar conexiunile la LCD sunt diferite, la buzzer si la releele de comutare a benzilor, pentru a face un cablaj cat mai convenabil, ca si trasee. Cablajul imprimat l-am conceput cu rezistente smd, iar elementele de comanda ale ventilatorului pentru cooler si releul de protectie le-am inclus pe placa.



Ordinea terminalelor LCD-ului este aranjata pentru conexiunea cu panglica, nu cu conector tip spate-in-spate placa cu LCD-ul.




Cablajul imprimat Ver.6
Software Ver.6.01









Selectia meniurilor de lucru se face actionand un singur buton de pe panoul frontal al aparatului. Acelasi buton apasat mai mult de 2 secunde, schimba releele de banda. Fiecare actionare a butonului este insotita si de un sunet generat de buzer. Calibrarea acestui aparat se face intr-un mod asemanator ca si la versiunea anterioara, imbunatatita cu functia de scalare, pentru a se adapta la orice nivel de tensiune dat de catre cuplorul de antena. Astfel, acest aparat poate fi adaptat la orice tip de cuplor de antena si poate fi setat pentru orice nivel de putere, de pana la 999W. Pentru a initializa meniul de calibrare a puterii masurate,se opreste aparatul, se apasa tasta SET care este amplasata pe cablaj si care nu are iesire directa pe panoul frontal al aparatului. Se porneste aparatul cu tasta SET apasata. Pe afisaj va apare:


In acest moment se relaxeaza tasta SET. Pe ecran va apare mesajul:


Indicatia DIV de pe ecran semnifica nivelul de semnal de pe intrarea DIR a aparatului raportata la numarul de diviziuni cu care este scalata la intrarea digitala a mcu. Pentru a obtine aceasta indicatie se injecteaza un semnal RF pe intrarea cuplorului de antena, in timp ce la iesirea sa este conectata o sarcina rezistiva ne-inductiva de 50 ?. Nivelul de putere injectat la intrare trebuie sa fie bine-cunoscut de catre cel care executa calibrarea, deoarece vom avea nevoie de acea valoare in cele ce urmeaza. Pentru memorarea nivelului de semnal se apasa inca odata tasta SET. Pe ecran va apare:


Nivelul de semnal si valoarea puterii masurate la acel nivel, va fi memorata in memoria ne-volatila a aparatului si din acest moment toate masuratorile ulterioare de putere se vor raporta la aceasta scala de putere. Prin aceasta metoda se poate calibra aparatul ca sa masoare nivele de putere de la cativa Wati pana la 999W, cu reducerea corespunzatoare a nivelului de intrare in microcontroler. Acesta poate masura nivele maxime de intrare de pana la 5Vdc, limitate de diodele Zenner puse pe intrarea ADC a fiecarui canal Dir/Ref. Puterea masurata cu acest aparat se raporteaza la formula:

P = (U * R * Fact)^2 / 100

Unde:
- "U" este tensiunea continua de la iesirea cuplorului de antena
- "R" este raportul dintre tensiunea reala de la bornele rezistentei de sarcina si tensiunea data la iesirea cuplorului de antena.
- "Fact" este factorul de scalare al tensiunii "U" cu intrarea ADC, de maxim 5V, a microcontrolerului, rezultata din procedura de calibrare.
Precizia aparatului depinde in mare masura de exactitatea datelor introduse in procedura de calibrare. Daca nivelul de tensiune de la intrarea ADC a mcu, este clar, memorat in momentul apasarii tastei SET, valoarea puterii masurate in acel moment, pe sarcina ne-inductiva, este influentata subiectiv, de catre operator. Trebuie mentionat faptul ca tensiunea masurata cu sonda cu divizor 1:10, dioda cu Germaniu, si Digital-Voltmeter, da rezultate multumitoare in cele mai multe din cazuri. Aceasta tensiune reprezinta tensiunea efectiva pe sarcina, si nu tensiunea Varf-la-Varf. Daca cunoastem tensiunea efectiva, o introducem in formula arhi-cunoscuta [P=U^2/100 ] si aflam puterea reala de radiofrecventa pe rezistenta de sarcina. Apoi aceasta valoare o introducem in meniul de calibrare al aparatului, iar de aici incolo, restul il rezolva formula implementata in soft.