Auto-Scale Voltmeter

Voltmetru digital cu auto-scalare cu Atmega8


Acesta este un instrument de panou pentru sursa de laborator a fiecarui electronist. Acest voltmetru digital este surprinzator de precis. O comparatie foarte buna se poate face cu vestitul C520 care era, deasemenea, un voltmetru digital pentru panou, numai ca acesta realizat de mine, are cateva avantaje care trebuie luate in seama atunci cand doresti sa construiesti un instrument de citire a tensiunii :
- Fata de alte circuite specializate in afisarea tensiunii, acesta are avantajul de a fi executat la un cost redus, iar digitii se gasesc la fiecare dintre noi prin atelier aruncati prin vreo cutie.
- Nu necesita circuit suplimentar driver pentru LED-uri, multiplexarea facandu-se direct din microcontroler. Acest lucru are un mic dezavantaj, avand o iluminare mai redusa, fiind limitata la curentul maxim suportat de iesirile MCU.
-Afisarea se face cu auto-ranging sau cum se mai spune auto-scalare, pe doua scale de masura: prima scala pe un interval de 0-10,2V, iar a doua scala 10,2-102V. Aceasta are un avantaj pentru citirea cu precizie de zecimi de volt a tensiunilor mici sub 10V.

Afisarea pe scala de 0-10,2V:...................Afisarea pe scala de 10,2-102V:

Se observa schimbarea pozitiei punctului zecimal in functie de scala de masurare.

Limita maxima de masurare a acestui voltmetru digital este la 102V

-Nu necesita sursa de tensiune separata pentru alimentarea lui, aceasta facandu-se direct din tensiunea de intrare in regulatorul sursei de laborator unde va fi montat. Atentie insa sa nu se depaseasca tensiunea maxima admisa la intrarea in stabilizatorul integrat LM7805 care este de cca. 35V. Un mic radiator pentru acesta nu ar strica deloc, dimpotriva!

-Calibrarea se face separat pe cele doua scale de masurare conferind aparatului o precizie foarte buna in comparatie cu un DVM specializat, precizie de cca. 2% zic eu, destul de buna pentru un instrument Home-Made.

Schema electrica si ideea acestui DVM apartine lui Richard Cappels si se poate vedea pe site-ul acestuia: http://cappels.org/dproj/Home.htm. Deasemenea softul de programare al microcontrolerului se poate descarca de acolo.

Cablajul imprimat al acestui DVM de panou, l-am executat pe doua placute suprapuse ca sa fie cat mai compact si sa ocupe un loc cat mai mic pe panoul aparatului

Asezarea pieselor pe cablaj:DVM_PCB_miror
DVM_PCB_no-miror

O comparatie facuta cu alte doua instrumente de masura:
1. Un multimetru digital profesional
2. Un voltmetru de scala construit cu C520
Iata rezultatele testelor facute pe diferite domenii de tensiune masurata:


BACK return