Volt-Amper Meter

Voltmetru-Ampermetru digital cu Atmega8


Acest voltmetru-ampermetru digital se adreseaza celor care doresc sa afiseze tensiunea si curentul pe care-l debiteaza o sursa de laborator din dotare. Afisarea se face pe un display LCD care poate fi dupa dorinta cu 1×16 caractere sau 2×16 caractere. Acest proiect este preluat de pe site-ul : www.elfly.pl . Schema acestui aparat este deosebit de simpla si se bazeaza pe un microcontroler Atmega8.

Schema Voltmetru-Ampermetru digital

Acest aparat este deosebit de versatil, deoarece se conecteaza la iesirea sursei de tensiune pe care trebuie sa o supravegheze si citeste caderea de tensiune pe un divizor rezistiv pentru afisarea tensiunii si caderea de tensiune pe un “SUNT de curent” pentru afisarea curentului. Cea mai delicata operatie este masurarea rezistentei suntului de curent care de regula are valori foarte mici, sub 0,5 ? . Aparatul are o functie implementata in software care calculeaza direct rezistenta suntului si masoara corect caderea de tensiune pe acesta rezultand valoarea corecta a curentului care-l strabate.

Pentru a calibra aparatul s-a prevazut un program de setare, care poate fi afisat prin efectuarea contactului S1 si in acelasi timp alimentarea montajului. Procedura de setare se explica detaliat pe pagina autorului:
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm

Deasemenea montajul este prevazut cu o iesire de ventilator care actioneaza la depasirea unei puteri maxime setate in meniul de setare al aparatului, calculata cu ecuatia P=UxI, valori afisate pe display.

Cablajul imprimat l-am executat dupa propriile idei si a rezultat un mini-montaj mai mic decat un afisaj LCD, 1×16:

Software-ul se poate descarca de pe site-ul autorului.Cablajul imprimat in format pdf
BACK return