W3DZZ Antenna

Antena multi-band cu trapuri


Aceasta antena am construit-o din considerente de a avea o antena multi-band. Documentatia tehnica de unde m-am inspirat se poate vedea aici:

Trapurile antenei sunt confectionate din bucati de cablu coaxial RG58, bobinate peste cilindrii de plastic care sunt taiati din conducte de canalizare de 50mm diametru.

Se taie bucati de 10cm lungime si se perforeaza gauri de 5mm acolo unde se introduc capetele cablului coaxial. In interiorul acestor tuburi se executa sumarea celor doua capete ale bobinajului prin lipire. Eu am adaugat si suruburi de 4mm cu care sa fac legatura la terminalele trapurilor. Dupa confectionarea trapurilor acestea se masoara cu ajutorul unui Grid-Dip-Metru sau cine are, cu ajutorul unui ANTAN (analizor de antena).
Metodele de masurare a frecventei de rezonanta a trapurilor, difera de la un aparat la celalalt, dupa cum urmeaza:


Metoda Grid-Dip-Meter

  • Aparatul se apropie de trapul neconectat la antena, adica liber, si se roteste rotorul pana indicatia instrumentului inregistreaza o cadere maxima de amplitudine: "DIP".
  • In acest moment se departeaza bobina GDO-ului si se verifica la o distanta mai mare de trap aceeasi cadere de amplitudine a acului indicator.
  • In acest moment se citeste frecventa pe scala aparatului GDO.
  • Aceea este frecventa de rezonanta a trapului si se noteaza.

  • Metoda ANTAN

  • Aparatul se cupleaza la o sarma cu lungimea de cca 25cm care uneste in scurt-circuit iesirea de antena a aparatului.
  • Se porneste aparatul si se apropie aceasta bucla formata din sarma, de corpul trap-ului fara ca sa se atinga intre ele cele doua parti. Cuplaj mutual.
  • Se va avea grija sa se efectueze o apropiere cat mai plan-coaxiala.
  • Se roteste butonul ANTAN-ului pana se va citi pe afisaj valoarea de SWR=1.00 si impedanta de 50 Ohmi.
  • In acest moment se citeste valoarea frecventei si se noteaza.
  • Avand cele doua trapuri executate si masurate, am trecut la executia piesei centrale de conectare a antenei. Aceasta piesa este confectionata tot dintr-o bucata de teava de plastic cu acelasi diametru de 50mm, pe care am montat doua carlige de prindere cu surub, a celor doua brate ale antenei. Am bobinat deasemenea si un numar de spire, cate au incaput, din cablu coaxial de 50 Ohmi, tip RG58, care formeaza un soc de radiofrecventa, ce previne formarea undelor de suprafata de-a-lungul cablului de coborare al antenei.

    In interiorul acestui balun-shoc am conectat firele de legatura la bratele antenei, cu ajutorul unor suruburi de 4mm. La finalul operatiilor de conectare electrica a bratelor antenei am izolat cu silicon sanitar toate suruburile pentru a preveni oxidarea lor in timp. Deasemenea am izolat si astupat capetele ramase libere ale cilindrilor trapurilor si balun-ului de adaptare.

    Dupa ce am terminat antena de instalat am trecut la teste in toate benzile de la 80m, 40m si 20m acolo unde aparatura mea dispune de capabilitati de transmisie, si am primit controale bune de la corespondenti.
    Ceea ce vreau sa mai adaug este ca in toate benzile necesita acordare cu transmatch. Acest lucru se datoreaza faptului ca antena este amplasata la distanta destul de mica de terasa blocului in care locuiesc si de aceea dimensiunile bratelor ar mai trebui ajustate din lungime. Dar asta la o data ulterioara cand ma voi urca pe bloc! Pana atunci este antena cu care lucrez in toate benzile si ma slujeste bine, zic eu.

    BACK Return