SOTA FOR FUN - Ghid de initiere in programul S.O.T.A.

Antena Dipol pentru 14 Mhz

Cea mai populara antena pentru SOTA este antena Dipol Inverted V.

Este usor de instalat si nu ocupa mult loc in bagajul activatorului. Daca nu doriti sa o comandati de la producatori consacrati (SOTABEAMS), cu putina munca si cateva materiale puteti realiza singuri o antena pentru banda de 14 Mhz, cea mai populara banda pentru activarile SOTA.

Lista de materiala este destul de scurta: un bat telescopic pentru undita, 9m cablu RG174, cablu electric 0.75, 1 mufa BNC, un tor RF, sfoara si alte cateva materiale din recuperari.

 

Antena se ridica cu ajutorul unui bat de undita telescopic cu lungimea de 6m. Batul din fibra de sticla poate fi procurat din magazinele de specialitate sau din DECHATLON unde costa in jur de 80 RON. In capacul de la baza batului se poate monta un surub. Surubul are rolul de a fixa batul in pamant ca sa nu permita alunecarea. Lungimea batului strans fiind de 60 cm, permite atasarea lui de rucsac cu usurinta.
. Cablul RG174 se bobineaza pe un tor RF (se poate recupera dintr-o sursa PC) la un capat iar la celalat capat se ataseaza mufa BNC. Majoritatea statiilor radio QRP au mufa BNC pentru conectarea antenei (YAESU FT817, Elecraft KX series, mc HF, BTIX etc). Shock-ul RF are rolul de a nu transforma cablul in element radiant. Singurul element radiant sunt cele doua brate ale antenei care se conecteaza la cablul coaxial imediat dupa iesirea din balun. Modul de bobinare este ilustrat in imaginea din stanga. Imaginea din dreapta reprezinta conectorul BNC de la statia YAESU FT 817.
Cele doua vibratoare, pentru frecventa de 14.285 Mhz trebuie sa aiba 4.74 m fiecare. Este bine sa acordati cativa centimetrii in plus pentru a putea face un acord fin prin taiere.Vibratoarele se prelungesc catre pamand cu ajutorul a doua sfori cu lungime de 2.3 m. Sforile au la capete cate un cui ce se infinge in pamant. Lungimea celor doua brate (vibrator + sfoara) fac ca unghiul de 90 de grade dintre ele sa genereze impedanta de 50 ohmi. Puteti calcula si alte variante cu calculatorul de pe SOTAMAPS.
Shock-ul RF si conexiunile se pot face intr-o cutie de plastic cu gauri pentru: cablu, cele doua brate ale antenei si batul antenei. Gaura prin care trece batul de undita trebuie sa aiba diametrul corespunzator bazei elementului din varf. In acest fel, cutia se opreste la nivelul celui de al doilea segment. Primul segment este prea subtire si elastic pentru a permite o buna ancorare a antenei. In acest fel, montarea si demontarea de pe batul telescopic, devine o treba foarte simpla.

Cele doua brate ale antenei se fixeaza in pamant cu ajutorul unor tije metalice. Pentru o mai buna flexibilitate se pot monta si cate o carabina la capatul sforii. Tijele din imagine au fost procurate din magazinul de bricolj. Ele se folosesc la montarea tavanului fals si costa putin. Fiecare brat al antenei se poate bobina pe o bucata plata, plastic de ex. Se poate modela bucata de plastic pentru a fixa pe el si tija de metal. Capetele placii se indoaie la 90 grade si se dau doua gauri prin care se fixeaza tija. Avem nevoie de 3 astfel de bobine. Doua pt. brate si una pentru cablul coaxial.

In functie de maiestria fiecaruia in prelucrarea materialelor, se poate obtine o antena de mici dimensiuni numai buna de folosit in activarile SOTA. Batul telescopic al antenei se poate fixa pe verticala folosind benzi elastice. De cele mai multe ori, in locul de activare se gasesc copacei, borne, cruci, stalpi etc. Daca nu exista nimic de ancorat la fata locului (foarte rar intalnit), antena se poate sprijinii in 3 folosind cele doua brate si cablul coaxial.

YO8SSH

   
Inapoi la pagina principala..
Contact: [email protected]