SOTA FOR FUN - Ghid de initiere in programul S.O.T.A.

Trasee GPS pentru SOTA

Poate pentru cei fara experienta in drumetiile montane, drumul catre un varf din programul SOTA poate parea un lucru foarte complicat.

In ziua de astazi, cu ajutorul tehnologiei, lucrurile se simplifica foarte mult. Cu ajutorul unui dispozitiv GPS se poate urmarii traseele disponibile pe aplicatia oficiala SOTAMAPS. In prezent, peste 100 de trasee sunt disponibile in aceeasta aplicatie si numarul lor este in continua crestere. Cum se poate observa in aplicatie, in lista de varfuri SOTA, langa numele varfului apare o "steluta".Acest lucru semnalizeaza ca acel varf are disponibil traseu in rubrica "tracks". Aceste trasee pot fi salvate sub forma de fisiere .GPX ce pot fi transferate pe dispozitivele GPS si folosite pentru navigarea catre varf.

 

 

In multe cazuri, varfurile din programul SOTA fac parte din trasee turistice marcate corespunzator. Cu toate astea, este bine sa folosim si navigatia GPS chiar daca cunoastem foarte bine acel traseu. La altitudini mari, vremea poate fi schimbatoare. In conditii de ceata sau ploaie puternica, marcajele turistice sunt greu de urmarit. In acest caz, un traseu pe GPS ne poate tine pe traseu, impiedicad ratacirea.

Putem accesa rapid rubrica "tracks" a unui varf care ne intereseaza mutand cursorul mouse-ului peste denumirea varfului respectiv. Accesand click dreapta pe mouse, se deschide un meniu intermediar cu link catre pagina de track-uri a varfului respectiv. Unele varfuri dispun de mai multe trasee. Cititi cu atentie descrierea traseului si alegeti traseul dorit bifand casuta corespunzatoare traseului din lista. Odata bifata o casuta (sau mai multe), apasand butonul "Display" obtineti reprezentarea traseului pe harta. Traseele bifate pot fi salvate ca fisiere .GPX pe computer si apoi transferate pe dispozitivul GPS.

Cel mai mare producator de astfel de dispozitive este GARMIN. Firma produce o gama variata de astfel de dispozitive. avantajele folosirii unui dispozitiv dedicat este ca a fost conceput pentru aceasta activitate. GPS-urile pentru drumetie sunt rezistente la apa, cazaturi si bateriile suficient incarcate tin pe tot parcursul activitatii. Chiar daca modelele noi sunt poate putin cam scumpe, ele pot fi achizitionate si de pe piata second hand la preturi accesibile. Chiar si modele mai vechi pot fi folosite cu succes in activitatea noastra. Chiar daca nu au harti topografice sau actualizate, pentru urmarirea traseului spre varf este suficient.

 

Toate aparatele GPS au functia de navigare dupa un track incarcat prealabil in aparat. Chiar daca aparatul nu dispune de harta instalata, traseul poate fi urmarit pe ecranul (color sau monocrom) si putem vedea directia noastra de deplasare fata de traseul instalat si alte informatii utile (distanta parcursa si cea ramasa, altitudinea, timpul estimat de ajungere la destinatie, etc). O alta functie importanta a unui GPS este cea ca ne poate duce inapoi la punctul de plecare. Chiar daca nu avem un traseu facut de acasa si plecam in explorare, suntem siguri ca ajungem inapoi la punctul de unde am plecat.

Chiar daca nu avem un astfel de aparat GPS dedicat drumetiei, putem folosii traseele GPX pe un smartphone ce are instalat o aplicatie de navigare corespunzatoare. Sunt multe aplicatii dezvoltate pentru acest domeniu. Internetul poate fi o resursa buna de informatii despre acest subiect. Un astfel de articol despre aplicatii outdor poate fi consultat aici...

Eu nu recomand folosirea telefonului mobil pentru navigare deoarece se consuma rapid bateria telefonului si telefonul nu este conceput sa reziste la cazaturi sau intemperii. Totusi, aplicatiile de navigare pe telefon sunt des folosite de cei ce fac drumetii montane.

   
Inapoi la pagina principala..
Contact: [email protected]