SOTA FOR FUN - Ghid de initiere in programul S.O.T.A.

Mic ghid de mers pe munte.

Pai e un pic mai greu de scris de acum cand nu stim daca o sa fie +15 grade la soare sau -10 soare in ceata si vant la 70km/h. Lucruri destul de posibile pentru 1 decembrie. Dar sa mergem pe worst case scenario pentru inceput de sezon de iarna fara zapada mare, cam ca la 1 decembrie.

a) Papuci : bocanci pentru munte ideal, pot fi si de oras daca nu e zapada mare, dar sa avem siguranta ca nu ne udam in ei. Crema de impermeabilizare sau ceara pentru ei ajuta mult. Sosete si papuci de schimb la masina, daca credem ca sunt sanse sa ne udam. E una din cele mai neplacute senzatii sa stai ud la picioare, mai ales iarna. Daca se intampla nenorocirea, sters/uscat piciorul, schimbat cu sosete uscate si folosit cate o punga/sac menajer intre soseta si bocanc pentru a nu ajunge apa din nou la picior, ceva miscare si te incalzesti.
b) Pantaloni - prin care nu trece vantul, pus la gura si suflat in material si vazut cum se simte pe partea cealalta in dosul palmei. Daca temperaturile sunt sub 0 grade si e de stat pe loc, pantalonii de corp devin necesari, pantaloni din material sintetic, precum cei de la Decathlon. Daca nu e mult de mers/urcat de la masina si se asteapta mult, e foarte frig, sunt buni si pantaloni de schi, cu dezavantajul ca puteti transpira in ei, si cand e de activat si stat pe loc, va ia frigul.
c) Haine de corp, aici se aplica usor principiul straturilor sau foitelor de ceapa. Si nu se foloseste bumbacul: ai transpirat, el absoarbe transpiratia, dar ramane rece pe piele si nu e bine.
- Bluza de corp, tot material sintetic, perechea pantalonilor de corp de mai sus, deci tot la Decathlon . Musai sa fie mulata pe corp sa va tina cald, dar totusi sa puteti respira Pe urcare daca transpirati, bluza va evacua transpirataia pe stratul urmator si ramaneti uscat si va fi cald. Eu in general, in maxim 3-5 minute ma usuc dupa ce ma opresc din urcat.
- Polarul - stratul intermediar, este pentru confort termic, daca este rece, dar nu bate vantul se poate purta doar el.
- Haina de vant/ploaie - stratul exterior care va protejeaza de vant/apa. Poate fi o geaca de oras, dar aveti siguranta ca nu trece apa prin ea sau macar vantul. La gecile de oras, ele includ si stratul intermediar, cel pentru izolatie termica. Insa pe urcare, e foarte posibil sa fie prea mult si sa va incalziti tare. Daca bate vantul sau ninge si e de urcat, stratul de baza(bluza de corp) si cel exterior(geaca de vant/ploaie) pot fi suficiente, astfel incat sa nu transpirati (prea tare). Pe varf, cand va opriti din efortul fizic, puneti si stratul intemediar sa fie cald.
d) Fes - unul mai subtire pentru urcare si unul mai gros sau o caciula pentru activare. E bine de avut casti daca va acopere urechile.
Plus un buff sau fular, daca bate vantul sa ne protejam fata/gatul/capul.
e) Manusi - 2 randuri si de grosimi diferite, daca udati una sa aveti de schimb.
Chiar daca e o tura de o zi/cateva ore, e bine de avut in rucsac ca si haine de schimb: o pereche de sosete, inca o bluza de corp, daca ati udat-o prea tare pe cea de pe voi, un polar, plus fes, manusi, toate intr-o punga/asc menajer sa nu se ude.
f) Un termos cu ceai fierbinte, facut in aceea dimineata. Ceaiul se pune in termos dupa ce am pus apa fierbinte in el si l-am incalzit 1-2 minute, apoi varsam apa si punem ceaiul. Daca e un termos bun, adica bine izolat, tine si 24h ceaiul fierbinte, dar nu va bazati pe el, decat dupa ce ati testat. O stica sau mai multe de apa, dar care sa fie in rucsac cand e iarna sa nu inghete.
g) Mancare/dulciuri: 1-2 sandwichuri, dar sa nu fie cu ceva prea gras, sa poata digera stomacul usor si cand faceti efort.
Batoane de ciocolata : Bounty, Mars, Snickers, biscuiti etc ce va place si mancati cu placere in oras. O tableta de gulcoza/dextroza iarasi sunt bune.
h) O trusa medicala de echipa, cu medicametne clasice:
- analgezice(calmante ) : algolcamin, paracetamol, aspirina, antinevragic , ketonal
- no-spa
- antinflamatorii,
- antihistaminice,
- pentru gat: streptils / faringosept
- pentru stomac : smecta, furalizidon
- ceva pastile cu minerale: Magneziu, Calciu.
- dezinfectant local: apa oxigenata
- diclofenac / fastum gel
- fasa elastica nu trebuie sa lipseasca, daca cumva calcati gresit si face o entorsa.
- compresa sterila
- plasuturi
O aspirina de luat dupa ce ati coborat de pe munte si ati mancat ceva, dar sa nu treaca mai mult de 30 minute, ajuta pentru febra musculara.
O lanterna, frontala ideal de pus pe cap, iarna ziua e scurta si se mai schimba programul.
Folie de supravetuire ar trebui sa aiba fiecare in rucsac.
i) Optionale
Bete de trecking ajuta, puteti sa mai folosit batul de undita de la antena de unde scurte, dar sa nu il stricati.
j) Specifice activarilor SOTA:
- Izopren pentru a sta pe el, pentru a instala statiile,
- Log de hartie si creion, cu cutit pentru ascutit creionul, la frig pasta de pix doar zgarie.
- Aparat foto
- Telefon cu aplicatia Locus Map si harta OpenStreetMaps a Romaniei, lista de varfuri SOTA importata in Locus si track GPS spre acel varf. Baterie externa

- De baterii incarcate, statie, antene nu trebuie sa amintesc.

YO8SDE

Inapoi la pagina principala..

Contact: [email protected]