Packet Radio

A passat alguns dies des de que vaig comprar el meu modem Baycom a 1200 per començar a fer aixó que anomenaven Packet Radio. Aquest mode digital, de grans capacitats que permet establir contactes de forma digital amb un establiment de connexió i un protocol de en el control del enviament i recepció de trames complex i robuts.
Les aplicacions de Packet es suporten sobre la base del protocol AX-25 , protocol de la capa d'enllaç, que copia característiques del X-25 de les xarxes de ordinadors i l'adapta per poder ser d'utilitat en el mon dels radio aficionats. La primera adaptació en la que podem pensar es el que les adreces (de origen, destí, repetidors,..) han de poder ser indicatius de radio.

Protocol de la capa d'enllaç

comencem per unes definicions.
Un protocol és una estrucutura que implementa unes característiques estandards en un sistema de comunicacions. Gràcies als estàndadrs es possible la compatibilitat entre sistemes que pertanyen a diferents fabricants.
En comunicacions anomenem capa a cada una de les parts que s'encarrguen de complir una funció concreta en la comunicació i funciona com si fos cola entre la capa que té per sobre i la que té per sota. Aquestes capes han de tenir certa independencia en referència al que pasa en altres capes i unicament han de fer de pasarela entre la capa inferior i la capa superior. Si aixó s'aconsegueix, és podria modificar o substituir una capa determinada (mantenint la seva entrada i sortida). de forma que no afecta a les altres capes que composen tot l'estack de la comunicació.

El protocol de la capa d'enllaç recull la informació que li arriva de la capa física i envia a la seva capa superior. Aquesta capa és l'encarregada de donar format a les trames que es transmeten. Diu quins tipus de trames hi pot haber, quins camps ha de tenir cada una de les trames i quina és la seqüència en que s'envian les trames. Ès a dir, determina com s'ha de respondre una sol·licitut de conexió entrant o com s'han de enumerar les trames enviades per tal que el receptor pugui ordenar-les en el moment que les rep.
Aquesta capa també disposa dels mecanismes per la detecció de errors. En un mèdi com és l'espectre radioelectric, qualsevol emissió és susceptible de estar corrompuda, pel QRM, per exemple. És per aixó que les trames tenen la capacitat de indicar si s'ha produït algun error en la recepció i, inclús, de corretgir enc erta manera alguns errors. Si l'error no és pot revertir en el receptor, aquest enviarà una sol·licitut per tal que l'emissor torni a enviar aquesta trama.

Aquests són només uns petits exemples del que la capa d'enllaç ha de fer. És pot entendre que la implementació d'aquest protocol és complexe, però que li dona una robustessa important.
Aquest protocol també incorpora un mode de funcionament sense control del flux de trames. Aquest mode és el que s'anomena UNPROTO. Aixó vol dir que el protocol pot generar unes trames amb un determinat format, però que aquestes són enviades sense preveure que existeixi una connexió prèvia. Són útils, per exemple, per fer broadcast. És a dir, realitzar transmissió de informació a múltiples usuaris no connectats amb el emissor. Tampé és el mètode empreat per fer anar el mode APRS sobre radio

APRS

Vaig obtenir la meva llicència de radio aficionat de classe 'B' l'any 1993, després d'haber estat uns anys actiu en la Banda Ciutadana (CB-27). En Banda Ciutadana vaig formar part d'un petit i jove club d'amics: El Radio Club QRM. Van ser uns anys fantàstics on varem compartir moltes experiències. Ja per aquell temps vaig començar a pràcticar en comunicacions digitals, el que ha estat una de les meves grans dedicacions en la radio fins a dia d'avui.

Una vegada vaig obtenir la meva llicència de ràdio vaig adquirir un petit Walky i vaig començar a fer ús dels repetidors de VHF, majoritariament el R5. Amb el temps vaig adquirir algún equip bi-banda (V-UHF) i vaig començar a formar part de Digigrup-EA3, el grup de comunicacions digitals de Catalunya.

SSTV

Bild

Des de els meus començaments en la CB27 m'ha interessat molt el mon de les comunicacions digitals. Aquest interès va ser potenciaqt per el meu gran amic José, C31ZK (SK). Amb ell varem poder començar a experimentar amb els símples modems Baycom, per anar passant fins a les TNC de Digigrup, equipades amb modems de 1200, 2400 i 9600 (de G3RUH). Més endavant varem formar un grup que va començar a experimentar amb SSTV en VHF i UHF. Josep (EB3GFG), Jaume (EA3EA),...

JT's i FT's

sadasda

En la foto inferior es pot veure la activació en portable des de JN00 que vaig fer en vacances (2016) on, sobretot, vaig treballar JT-65.

Bild