LOPORA VOOR DE RTL.SDR DONGLE
(2019)
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION

LOPORA voor QRSS ontvangst met eem RTL.SDR dongle!
RTLSDRlop is de naam van het programma.
Ik wilde LOPORA geschikt maken voor de RTL.SDR dongle! In plaats van een extra optie was het beter om een compleet nieuwe versie van LOPORA te maken. Anders zou het programma erg complex worden en ook het configuratiebestand is niet hetzelfde. Ook zijn bepaalde knoppen zoals de selectie van audioapparaten niet nodig en zijn er extra keuze's zoals de BiasT en AGC. Veel instellingen staan vast en staan niet in het configuratiebestand. RTLSDRlop is de naam van het nieuwe programma.
Ik wilde er niet veel moeite voor doen, want er is een perfect programma "QrssPiG" dat kan worden gebruikt. En de RTL.SDR-dongle is niet de beste keuze voor een QRSS-ontvanger. Maar het kan worden gebruikt als een goedkope QRSS-ontvanger met een acceptabele prestatie! En voor 10 meter en 6 meter is de ontvangst van QRSS signalen prima, voor die hoge frequenties wordt de interne tuner toegepast.

De schermindeling met knoppen is niet hetzelfde als die van Lopora.
Het ontwikkelen van software is veel gemakkelijker met Python dan met C en het heeft een eenvoudigere syntaxis. Maar C is veel sneller en heeft veel minder processing power nodig. Dit programma is dus niet geschikt voor de oudere Raspberry Pi versie 2. Je kunt hem alleen gebruiken met de nieuwere Raspberry Pi versie 3b en hoger. Maar er is altijd een perfecte oplossing die minder CPU-kracht vereist, gebruik "QrssPiG"! Je moet een selectief bandfilter toepassen wanneer je de direct sampling (HF) ingang gebruikt. Ik had zeer goede resultaten met een selectieve loop antenne met een diameter van 1 meter. Of je kunt de VF-tuneringang zonder enige wijziging gebruiken voor frequenties hoger dan 25 MHz. De prestaties voor frequenties boven of dichtbij 14,4 MHz (de sample frequentie van 28,8 MHz gedeeld door twee) van de directe sampling (HF) ingang zijn niet zo goed.
Maar toen kwam de RTL.SDR dongle Versie 4! En met deze Versie 4 zijn ook de frequentie banden tussen 14 en 28 MHz prima te ontvangen! Deze Versie 4 heeft een ingebouwde up-converter zodat je niet meer de direct sampling mode gebruikt. De up-converter converteert de korte golf banden naar een hogere frequentie die geschikt is voor de tuner. Daarom zijn er twee nieuwe knoppen te zien in de software. GAIN+ en GAIN-. Hiermee kan de tuner versterking worden geregeld tussen 0 en 50 dB. Voor frequenties lager dan 10 MHz is 30 dB bij mij een goede waarde. Voor hogere frequenties 40 dB. Speel gerust met de instellingen. Wanneer je plotseling vreemde signalen ziet verschijnen op het beeldscherm, moet je de versterking verminderen.
De software "ziet" automatisch of je een oude Versie 3 dongle of een nieuwe Versie 4 dongle hebt door te kijken welk tuner type is geinstalleerd. Mocht dat niet werken, dan kun je de software settings in de eerste regels van het programma aanpassen.

Instellingen worden opgeslagen in het configuratiebestand "rtlsdr-01.cfg".
Wat is het verschil met Lopora?
In plaats van de audiostream wordt een datastream van de RTL.SDR-dongle geopend met een vaste sample rate van 225600 samples/sec. In de nieuwe versie van RTLSDRlop wordt deze data stream eerst gedownsampled met een factor 2 of 4. Daardoor wordt de benodigde processing power behoorlijk gereduceerd. De hogere decimation in de vorige versie van 10 en 12x leverden toch problemen op.
De sample frequentie en FFT-samples zijn allemaal vast ingesteld in het programma.
Normaal wordt de PC performance ingesteld op "0". Maar je kunt ook "1" en "2" kiezen En wil je geen downsampling gebruiken, stel de PC performance dan in op "3". Dan heb je meer CPU vermogen nodig, maar het werkt nog met een Raspberry Pi V4.

Instellingen in het programma die kunnen worden gewijzigd.

En het werkt!
ZIP file
In het ZIP-bestand vind je een tekstbestand "InstallationAndUse.txt" met informatie over het installeren en gebruiken van het programma. Save alle uitgepakte bestanden en mappen in je werkmap voor RTLSDRlop.
Download de ZIP file hier:
ZIP-bestand met programmabestanden en handleiding "InstallationAndUse.txt".
Voordat je dit programma gebruikt, moet je Python installeren. Dat is heel eenvoudig. Het is al geïnstalleerd op de Raspberry Pi! Maar lees eerst iets over Python door op de volgende link te klikken::
WHAT IS PYTHON AND HOW DO YOU INSTALL PYTHON
Omdat de broncode van een Python-programma in ASCII is geschreven, is het heel eenvoudig om het programma naar je eigen wensen aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het scherm, de kleuren etc.

QRSS is een heel ontspannende hobby!
Index PA2OHH