ATHnet
Το ραδιοερασιτεχνικό TCP/IP ασύρματο δίκτυο
της ευρύτερης περιοχής Αθηνών

Το ATHnet είναι μία ομάδα Αθηναίων ραδιοερασιτεχνών οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη αγάπη στα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών. Αυτή η ομάδα δεν ανήκει σε κανένα σύλλογο, ούτε χρηματοδοτείται από κανέναν φορέα. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά απο τους ιδιοκτήτες των διαφόρων κόμβων της ομάδας και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά αυτών των ανθρώπων. Ο λόγος ύπαρξης του ATHnet είναι η διασύνδεση, μέσω του PACKET RADIO, των Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών που κατοικούν εντός και εκτός Ελλάδος, των Ελληνοφώνων και Φιλελλήνων ραδιοερασιτεχνών από όλη την υφήλιο, με το Ελλαδικό ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο και κατ' επέκταση με τους Ελληνες ραδιοερασιτέχνες που ζουν στην Πατρίδα μας. Αυτό γίνεται για την προώθηση της φιλίας μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών και για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής φιλοξενίας σε όλο τον κόσμο.
Χρησιμοποιούμε σαν κύριο πρωτόκολλο διαδικτύωσης το TCP/IP αλλά όποιος έχει μόνο απλό AX25 μπορεί και αυτός να χρησιμοποιήσει τις δωρεάν υπηρεσίες του ATHnet. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες ραδιοερασιτέχνες που ζούν στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών αλλά και σε άλλα μέρη, να δικτυωθούν με άλλες ραδιοερασιτεχνικές κοινότητες που χρησιμοποιούν TCP/IP (αλλά και απλό AX25) και βρίσκονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, π.χ. (MACnet στην Θεσσαλονίκη, RDSnet στην Ρόδο, PATnet στην Πάτρα, LAMnet στη Λαμία, IOAnet στα Ιωάννινα κ.λ.π.) και φυσικά με τον υπόλοιπο κόσμο εκτός Ελλάδος, χρησιμοποιώντας REAL TIME εφαρμογές. Φυσικά προσφέρεται εκτός των παραπάνω e-mail και PBBS mail.

Οι χρήστες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ΑΘΗΝΩΝ μπορούν να συνδεθούν με το ATHnet στις συχνότητες που λειτουργούν οι SERVERS του ATHnet.
Οι κεντρικοί SERVERS που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όλο το 24ωρο είναι οι παρακάτω:

- 144.600 Khz (sv1aaw.ampr.org-SV1AAW-8),
- 144.625 Khz (byron.sv1uy.ampr.org-SV1UY-1),
- 144.625 Khz (sv1day.ampr.org-SV1DAY-5),
- 144.650 Khz (athnet.sv1uy.ampr.org-SV1UY-1),
- 144.650 Khz (sv1vv.ampr.org-SV1VV),
- 438.025 Khz (uhf.sv1uy.ampr.org-SV1UY-14),

Στους SERVERS των VHF μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας TCP/IP ή ακόμα και απλό ΑΧ25 PACKET με 1200 bps. Στους κόμβους των UHF μπορείτε να συνδεθείτε με TCP/IP αλλά και με απλό AX25 PACKET με 9600 bps. Ολοι οι κόμβοι (εκτός του SV1VV) συνδέονται μεταξύ τους με 9600 bps στη συχνότητα 430.650 ΚHZ. Αυτή η συχνότητα είναι BACKBONE και για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι χρήστες να μήν δοκιμάζουν να συνδεθούν εκεί επειδή έτσι καθυστερούν όλους τους άλλους. Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν 9600 μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν την UHF συχνότητα στο 438.025 με αυτή την ταχύτητα. Εκεί δεν θα ενοχλούν την BACKBONE συχνότητα και οι ίδιοι θα πηγαίνουν πολύ πιό γρήγορα .

Θυμηθείτε ότι αν είστε συνδεδεμένοι σε έναν απο αυτούς τους κεντρικούς κόμβους και θέλετε να συνδεθείτε σε κάποιον από τους άλλους, δεν χρειάζεται να αλλάξετε συχνότητα. Ολοι οι κεντρικοί κόμβοι του ATHnet σας επιτρέπουν να κάνετε CROSS CONNECTION σε οποιονδήποτε AMPRnet (TCP/IP) σταθμό στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την υφήλιο.

Ο κόμβος athnet.ampr.org (ο AMPRnet GATEWAY της Αθήνας) είναι μέρος ενός παγκοσμίου ραδιοερασιτεχνικού πειράματος όπου πολλοί AMRnet GATEWAYS συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα παγκόσμιο ραδιοδίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί το Internet για να συνδέσει τα τοπικά ραδιοδίκτυα όλων των χωρών που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το πείραμα. Μόνο αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες επιτρέπεται να λάβουν μέρος και οι AMPRnet GATEWAYS σε όλο τον κόσμο λειτουργούν και σαν Firewalls ώστε να μη μπορεί κάποιος που δεν είναι αδειούχος να εισβάλλει στο ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο. Το Internet χρησιμοποιείται σαν μία γρήγορη δίοδος μεταξύ των AMPRnet GATEWAYS ενώ οι υπόλοιποι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους με φτηνούς VHF/UHF πομποδέκτες και απλά MODEMS ή TNCS για να συνδεθούν με αδειούχους ΜΟΝΟ ραδιοερασιτέχνες άλλων χωρών όλης της υδρογείου οποιαδήποτε ώρα, χωρίς προβλήματα λόγω διάδοσης, και χωρίς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των BLACKLISTS κ.λ.π. Βλέπετε το PACKET RADIO δεν είναι μόνο διακίνηση αλληλογραφίας (την οποία συνήθως λογοκρίνει ο εκάστοτε ΣΥΣΩΨ) αλλά ένα πλήθος άλλων εφαρμογών, όπως το ONLINE-CHAT, CONVERS, DX-CLUSTER, APRS, TELNET, FILE TRANSFER, COMPUTER GAMES, WEB PAGES και ότι άλλο φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Ο κεντρικός SERVER (www.athnet.ampr.org) προσφέρει FREE WEB PAGES στους ραδιοερασιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Ελληνικής ραδιοερασιτεχνικής TCP/IP κοινότητας. Για να πάρει κανείς FREE WEB SPACE δεν χρειάζεται να είναι μέλος πουθενά ούτε και απαιτούνται χρήματα για κάποια συνδρομή όπως σε άλλα δίκτυα. Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να φτιάξετε την WEB ΣΕΛΙΔΑ σας, στείλτε e-mail στον sv1uy AT yahoo.com ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του GATEWAY. Φυσικά επιτρέπονται σελίδες αυστηρά ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

O WEB SERVER του ATHnet είναι ακόμη και σήμερα ένας από τους μοναδικούς πραγματικούς ραδιοερασιτεχνικούς WEB SERVERS στην ΕΛΛΑΔΑ, δηλαδή με πρόσβαση εκτός του Internet και από το ασύρματο ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο σε ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, σε αντίθεση με άλλους WEB SERVERS που οι ιδιοκτήτες τους προσποιούνται ότι έχουν δικό τους SERVER μέσα στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιώντας ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ και πλείστα άλλα τεχνάσματα και φυσικά δεν έχουν καμμιά σχέση με το ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο δίκτυο παρά μόνο στα χαρτιά, ή άλλους SERVERS που δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανοίξουν κάποια πόρτα στο ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο δίκτυο και να προωθήσουν το PACKET RADIO. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να συνεχίσουμε να λεγόμαστε ραδιοερασιτέχνες πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ασύρματα δίκτυά μας και όχι μόνο το Internet.

Βέβαια υπάρχουν και οι http://agrinio.ampr.org (administrator ο SV1CPO) και http://lefkas.ampr.org (administrators οι SV8BUS και SV8BUR) οι οποίοι έχουν κάνει σοβαρή δουλειά και προωθούν το AMPRnet και το PACKET RADIO.

Αν θέλετε λοιπόν να μας επισκευθείτε, χρησιμοποιήστε το URL http://www.athnet.ampr.org

Εκτός από τον WEB SERVER, το athnet.ampr.org και οι υπόλοιποι κεντρικοί κόμβοι του ATHnet προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ AMPRnet e-mail, MAILING LISTS ραδιοερασιτεχνικού περιεχομένου, WORLD PACKET Radio Connectivity (AX25 και NETROM), WORLD AMPRnet Connectivity, WORLD DX-CLUSTER, WORLD WIDE CONVERS, APRS IGATE και πολλά άλλα. Ακόμη και PBBS MAIL προσφέρουμε, αλλά αυτό είναι η τελευταία μας προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι οι BBSάδες που κάνουν μόνο MAIL FORWARDING είναι αυτοί που έκαναν πολλούς ραδιοερασιτέχνες να βαρεθούν το PACKET RADIO. Ο κόμβος athnet.ampr.org είναι ο GATEWAY για το Αθηναικό TCP/IP Metropolitan Area Network.

Ολες οι παραπάνω ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σε όλες τους ΚΟΜΒΟΥΣ του ATHnet ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΗΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ.


Internet εναντίον Ραδιοερασιτεχνισμού; Ποτέ!

Το όνειρό μας είναι ότι κάποια μέρα θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το Internet κομμάτι του δικτύου μας με ερασιτεχνικές ραδιοζεύξεις και έτσι να φτιάξουμε ένα καθαρόαιμο ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο όπου όλες οι ζεύξεις θα είναι με ραδιοερασιτεχνικά και μόνο μέσα. Ομως μέχρι να βρούμε τέτοιες ζεύξεις οι οποίες θα είναι ικανές να συνδέσουν χώρες αλλά και ηπείρους μεταξύ τους συγχωρήστε μας αλλά θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Internet και το AMPRnet. Βέβαια κάνουμε και εμείς τους πειραματισμούς μας (βλέπε τα Νέα Projects περί PACTOR λίγο πιό κάτω). Οι ελάχιστες ζεύξεις που υπάρχουν σήμερα στα βραχέα, μαζί με τη συμπεριφορά των sysops αυτών των συστημάτων, επιτρέπουν μόνο ότι MAIL αυτοί θέλουν να περνάει από χώρα σε χώρα λογοκρίνοντας όσα μηνύματα περνάνε από τις BBS τους. Φυσικά και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει πως το MAIL FORWARDING δεν είναι δίκτυο. Είναι αστείο πράγμα. Εδώ συζητάμε για εφαρμογές REAL TIME όχι για βλακείες. Ενας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε γεωστατικούς δορυφόρους, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ οι ραδιοερασιτέχνες να μπορέσουν να διαθέσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για αυτό το σκοπό. Σκεφτείτε ότι ένας δορυφόρος δεν φτάνει να καλύψει όλη την υδρόγειο. Και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα ώστε να τρέξουμε REAL TIME εφαρμογές μόνο όταν αποκτήσουμε το καθαρόαιμο διακρατικό/διηπειρωτικό ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο!!! Οποιος πιστεύει το αντίθετο, τότε καλά θα κάνει να σταματήσει τελείως να χρησιμοποιεί το Internet καθώς επίσης και να σταματήσει να μιλάει για ραδιοερασιτεχνικά θέματα από το τηλέφωνο (κινητό ή σταθερό)!!!


ΝEA Projects


HF Pactor <===> AX25/TCPIP GATEWAY

Ο SV1UY ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει ένα PACTOR <===> AX25/TCPIP GATEWAY που θα λειτουργεί κυρίως στα 20 και 40 μέτρα και έτσι θα μπορεί κάποιος χρήστης που χρησιμοποιεί PACTOR να βγαίνει στο τοπικό μας αλλά και στο παγκόσμιο ραδιοερασιτεχνικό TCPIP δίκτυο AMPRNET από τα HF. Αυτό το GATEWAY θα είναι πολύ χρήσιμο σε όσους ταξιδεύουν στην ξηρά ή στη θάλασσα και σε όσους βρίσκονται σε διακοπές, και γενικότερα σε αυτούς που για κάποιο λόγο δεν έχουν πρόσβαση στα VHF/UHF PACKET δίκτυα αλλά έχουν μαζί τους εγκατάσταση σταθερού, κινητού ή φορητού σταθμού HF που υποστηρίζει PACTOR.

Επίσης θα είναι χρήσιμο επειδή αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν θα μπορέσουν να δούν πώς πρέπει να είναι ένα πραγματικό ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΔΙΚΤΥΟ. Φυσικά θα είναι κάπως αργό σε σχέση με το AMPRnet, αλλά παρόλα αυτά χρήσιμο γιατί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση καταστροφής του ATHnet, ή σε κάποια φυσική καταστροφή όπου το τηλεφωνικό δίκτυο του ΟΤΕ δεν θα λειτουργεί.

Ετσι λοιπόν ο SV1UY τελευταία πήρε το PTC-II από την SCS και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει σαν HF PACTOR <===> AX25/TCPIP GATEWAY. Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του καλοκαιριού του 2004 (ή όποτε βρεθεί ελεύθερος χρόνος, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ΧΟΜΠΥ κάνουμε) και θα λειτουργεί στα 7030/14063/14073 KHZ, και αργότερα ίσως και στα 80 μέτρα.

Οσον αφορά το CLIENT κομμάτι του παραπάνω GATEWAY, απλώς θα χρειαστείτε ένα φορητό ή mobile πομποδέκτη HF, έναν CONTROLLER που υποστηρίζει PACTOR, έναν μίνι υπολογιστή από PALMTOP μέχρι NOTEBOOK και τέλος κάποιο είδος κεραίας για τα βραχέα. Θυμηθείτε ότι ένα σύρμα ελάχιστα μεγαλύτερο από μισό μήκος κύματος σε συνδιασμό με ένα μικρό L-ATU είναι μια θαυμάσια φορητή κεραία και δεν χρειάζεται τεχνητή γη (radial) ή τέλος πάντων ένα πολύ μικρό radial μήκους 1 μέτρου ίσα ίσα για να κρατάει ευτυχισμένο το ATU. Επίσης αν κανείς χρησιμοποιήσει ένα καλάμι ψαρέματος γύρω στα 4 - 9 μέτρα, μπορεί τυλίγοντας ένα τεράστιο πηνίο με 20 μέτρα σύρμα γύρω από το καλάμι να έχει μία helical πτυσσόμενη φορητή κεραία για τα 40-10 μέτρα και με 40 μέτρα σύρμα για τα 80 - 10 Μ. Φυσικά μπορεί κανείς να δέσει απλά χρησιμοποιήσει το καλάμι για να στηρίξει την κεράια σαν ανάποδο L. Βεβαίως είναι πάντα καλύτερα να χρησιμοποιούμε 1 radial και φυσικά μην ξεχνάμε το ATU.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του ATHnet καλώντας τα παρακάτω links:

ATHnet's WEB SERVER

ATHnet's WEB CONVERS

ATHnet's GATEWAY . Χρησιμοποιήστε το TTYlink για TELNET.

*** Πατήστε "CONV" για να συνδεθείτε με την CONVERS.

Μόλις συνδεθείτε με την CONVERS (ίσως χρειάζεται να ενεργοποιήσετε το LOCAL ECHO στο πρόγραμμα TELNET που χρησιμοποιήτε), πηγαίνετε στο κανάλι 154 για να μιλήσετε με όποιον είναι συνδεδεμένος εκείνη την ώρα. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε το CALLSIGN σας για να κάνετε logon στην CONVERS. Συνήθως θα βρείτε αρκετούς Ελληνες εκεί από όλο τον κόσμο να τα λένε.

*** Πατήστε "DXC" για να συνδεθείτε με το DX-CLUSTER.

Ισως χρειαστεί να απενεργοποιήσετε το LOCAL ECHO στο TELNET. Αν έχετε πρόβλημα με τους παραπάνω SERVERS, στείλτε e-mail στον SV1UY τον ιδιοκτήτη των SERVERS.

Αθήνα 1 Οκτωβρίου 2004

73 Δημήτρης SV1UY
e-mail sv1uy at sz8l.gr

Επιστροφή στον WEB SERVER του ATHnet

Επιστροφή στη σελίδα του SV1UY (ATHnet)