Tarih: Ana Sayfa Düzce Hakkında İlçelerimiz Turizm Hakkımda
      Düzce Hakkında

Amatör Sayfasına Dönüş 

  DÜZCE HAKKINDA : Coğrafi Yapısı

www.qsl.net/ta2lg

 

DÜZCE OVASININ DURUMU : Düzce Batı Karadeniz havzası içinde yer alır. İstanbul-Ankara Karayolu (D-100, TEM Otoyolu)ovanın ortasında geçmektedir.

Düzce doğusunda Bolu, batısında Sakarya ve kuzeydoğusunda Zonguldak illeri ile komşudur. Ova etrafının yüksek dağlarla çevrili olmasından dolayı 2.400 km2’lik küçük bir havzaya sahiptir. Ovanın doğu-batı istikametindeki uzunluğu 23 km, kuzey-güney istikametindeki genişliği 20 km’dir. Denizden yüksekliği 120-180 metre arsında değişmekte olan Düzce Ovası, kuzey batıda Büyük Melen Vadisi ile Karadeniz’e açılmaktadır.

DÜZCE OVASININ JEOLOJİK DURUMU : Düzce Ovası jeolojik bakımdan IV. Zaman (kuarterler) alüvyon teşekküllerini kapsamaktadır. Alüvyon malzemeler akarsular boyunca oluşmuştur. Ova genel olarak toprak arazi ile kaplıdır. Yamaç, arazi ve tepelerde yer yer volkanik, andazit ve diabaz kayalar ile kesilmiştir. Ovanın kuzeydoğu kısmında da kalker örtülerine rastlanmıştır. Düzce ovası 1. derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır.

DÜZCE’NİN İKLİMİ : Bölgede yazlar sıcak kışlar soğuk geçmesine rağmen iklimi, Batı Karadeniz iklimi ile Orta Anadolu iklimi arasında geçiş niteliğindedir.

TOPRAK DURUMU : Ova toprakları yapı bakımından alüviyal (%90.4) ve koliviyal (%9.6) topraktan oluşmuştur. Düzce ovası verimlilik bakımından Türkiye’nin ender illerinden biridir. Ova toprağının verimi çok yüksek düzeydedir. Bölgede daha çok tütün, mısır, buğday, fındık ve her türlü buğdaygil ve sebze tarımı yapılmaktadır.

SU KAYNAKLARI

Büyük Melen : Efteni Gölünün ayağıdır. Gölün kuzeybatısından çıkarak Karadeniz’e dökülür.

Küçük Melen : Baba Dağı eteklerinden doğup Yığılca ilçesinden geçerek Hasanlar Barajı’na dökülür ve oradan Efteni Gölü’ne ulaşarak Büyük Melen’e karışır.

Asar Suyu : Bolu Dağı’nın kuzey batısından çıkar, Düzce Merkez ilçenin güneyinden geçer, Küçük Melen ile birleşerek Efteni Gölüne gelir.

Uğur Suyu : Düzce’nin güney doğusundaki dağlardan çıkar, Beyköy Beldesi’nden geçerek Efteni Gölüne dökülür.

Aksu Deresi : Düzce’nin güneyindeki dağlardan çıkar ve Efteni Gölü’ne dökülür.

Efteni Gölü : her ne kadar eski fonksiyonunu yitirdiyse de yine kaynaklardan, Uğur Suyu’ndan Aksu’dan aldığı sularla beklenmektedir. Gölün kodu 118 metre en derin yeri ise 6 metredir. Deprem sonrası rakamların değiştiği tahmin edilmektedir. Efteni Gölü Düzce’nin 14 km güney batısında, Gölyaka İlçesi’nin yanında yer almaktadır.

ORMANLAR : Ülkemizin ve hatta dünyanın en güzel ormanları Bolu Dağları üzerinde bulunmaktadır. Bolu Dağları’ndaki ormanlar özellikle büyük kentlerde yaşayan insanlar için bir dinlenme ve eğlenme yeri olmaktadır.

  • Düzce’nin %47.95’i

  • Gümüşova’nın %56.13’ü

  • Gölyaka’nın % 65.99’u

  • Çilimli’nin %17.59’u

  • Cumayeri’nin %43.05’i orman ve fundalık alandır.

Bölgede bulunan ormanların sorunları, köylünün sosyo-ekonomik yapısından kaynaklanan yerleşim ve tarım için yapılan açmalar ile kaçak orman ürünleri ticareti, böcek zararlıları ve dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlar oluşmaktadır. Özellikle dağlık kesimlere yerleşen aileler fındık bahçesi kurmak için bilinçsizce yaptıkları açmalar sonunda fındık bitkisinin toprağı tutmaması nedeni ile erozyonu artırmaktadır. 12 Temmuz- 25 Temmuz 1995, 16 Haziran 1997, Mayıs 1998 tarihlerinde Kaynaşlı, Darıyeri Hasanbey ve Düzce’de meydana gele seller bölgede büyük hasar yaratmış ve maddi kayıplara neden olmuştur.

Bölgemiz ormanlarında özellikle karaçam, sarıçam, köknar, kayın, meşe ve diğer yapraklılar şeklinde orman ağaçları bulunmaktadır. Muncurlu bölgesindeki meşe ormanları bölge için olduğu kadar Türkiye için de tip itibarı ile korunma zorunluluğu vardır.

Samandere Şelalesi tabiat anıtı olağanüstü güzellikleri, insanı ürperten seve düşüşü ile mutlaka koruması gereken bir doğa harikasıdır.

Efteni Gölü yaban hayatı koruma alanı olarak tescil edilmiş yaklaşık 150 civarında kuş türünü barındıran önemli bir sulak alandır.

Gölyaka İlçesi’nde orman içi dinlenme yeri olarak tescil edilen, çevresi düzenlenen Güzeldere Şelalesi mutlaka görülmesi gereken tabiat harikalarındandır. Kocayayla, Torkul Yaylası, Odayeri Yaylası, Kardüz Yaylası ve pek çok yayla ormanlarımız içerisinde de yer almakta ve önemli bir turizm pazarı oluşturacak potansiyele sahiptir.
 

Yukarı

Hazırlayan :Halil AYYILDIZ Kaynak: Düzce Valiliği
 
 
 

 

 

Tarihçesi

Coğrafi Yapısı
Kültürel Yapısı
Ekonomisi
Nufusu
Ulaşım
Basın - Yayın
Linkler
      İlçeler
Akçakoca
Cumayeri
Çilimli
Gölyaka
Gümüşova
Kaynaşlı
Yığılca
      Turistik Yerler
  Yaylalar
Şelaleler
Mağaralar
Plajlar
Su Varlıkları
Tarihi Eserler
Kaplıcalar
Türbeler
Piknik-Mesire Alanları
Festival ve Şenlikler
Otel ve Konaklama
      Önemli Telefonlar
Resmi Kurumlar
Hastaneler ve      Sağlık Ocakları
Genel Telefonlar
Alan Kodları