ANTAN - Antenna Analiser

Analizor pentru testarea antenelor


In atelierul meu de radioamator, am doua analizoare de antena construite dupa scheme si proiecte deja realizate de catre alti radioamatori din lume care au obtinut performante notabile cu acestea.

VK5JST - Analizor de antena digital


Am construit un analizor de antena dupa proiectul lui VK5JST, care este o clona mai mult sau mai putin reusita dupa vestitul MFJ-296. Schema acestui analizor de antena se poate vedea aici: Schema ANTAN VK5JST
Intreg montajul l-am incasetat intr-o jumatate de tablou de sigurante, singura optiune pe care am gasit-o la mine in atelier.

Nu am avut un microprocesor in capsula PDIP-28 si a fost nevoie sa modific cablajul original pentru a adapta o capsula SMD.Noul cablaj imprimat al antanului:Alimentarea aparatului se face prin intermediul unei mufe Jack iar faptul ca nu are baterii incluse, am considerat ca nu este necesar un intrerupator pe alimentare. Pe mufa de alimentare am montat un stabilizator de 12V gen LM7812, pentru a limita tensiunea de alimentare la o valoare la care aparatul s-a dovedit ca functioneaza stabil. Limita de frecventa superioara a ajuns la 46MHz ceea ce este arhi-suficient pentru benzile de radioamatori. Utilitatea acestui aparat s-a dovedit foarte eficienta in testarea antenelor si a balun-urilor. Balun-urile se pot testa foarte eficient, si se poate vedea limita de frecventa superioara la care nu mai asigura un transfer optim de radiofrecventa.
Pentru cei care doresc sa-l construiasca, softul se gaseste pe site-ul autorului: VK5JST Per-intreg ansamblu s-a dovedit o investitie foarte buna. Il recomand cu caldura oricarui radioamator mai experimentat. Succes!

F6BQU - Analizor de antena analogic


Acest analizor de antena este compus dintr-un generator de frecventa bazat pe circuitul specializat de la Linear Technology, LTC1799, un frecventmetru cu PIC16F628 si o punte de masura de radiofrecventa. Ideea apartine lui F6BQU si se poate vedea pe site-ul sau: http://lpistor.chez-alice.fr/antan.htm.

Acest generator poate acoperi o plaja larga incepand de la 1MHz pana la 33Mhz, modificand doar valoarea unei rezistente. Alimentarea se face de la o baterie de 9V sau de la o sursa exterioara. Frecventmetrul utilizat in acest aparat l-am preluat de la DL4YHF. O mentiune foarte importanta este ca adaptarea dintre frecventmetru si ANTAN trebuie facuta cu un etaj bufer. Schemele frecventmetrului si ale buferului se gasesc pe site-ul lui DL4YHF de unde m-am inspirat eu.
Galerie foto cu ANTAN-ul: