Aloittajan pikaopas

  • Home menu

  • Monilla radioamatööreillä on häiriöitä HF:llä, niin että kaupunki- ja taajamaolosuhteissa workkiminen ei onnistu, eikä antennien ja mastojen teko ole mahdollista. Satelliittiyhteyden pito on mahdollista myös kerrostalo- ja rivitalo-olosuhteissa eikä näillä taajuuksilla ole HF:n häiriöitä kaupunki- ja taajama-alueillakaan. Satelliitin kautta pidettävässä yhteydessä ei tarvita suuria antenneja. Ne voidaan helposti asettaa parvekkeelle, katolle, pihalle, antennin koon ollen mattopiiskan kokoluokkaa.

    Mielestäni Ham satellittiyhteys on "teknillisin radioamatööri QSO". Tässä ei noin vaan saa yhteyttä, koska tässä on paljon eri juttuja joissa voi mennä pieleen. Yhteys ei ole kelistä kiinni niin kuin esim HF:llä, yhteys on laitteista ja niiden käyttäjästä kiinni ja vähän muidenkin liikenteestä. Jos tekniikkakin kiinnostaa QSO:jen lisäksi niin.. lue lisää.

    Tarvitset:

    1. Ham radion tai radiot, jolla pääsee 145 ja 435 Mhz:lle FM, LSB ja USB modeilla. Käsipuhelinyhteyksissä joissa käytetään vain FM:ää yhteydenpito on huonoa, koska step askellus on liian suuri ja ollaan koko ajan väärällä lähetystaajuudella doppler siirtymän takia, mutta kyllä FM käsipuhelimellakin satelliittin kautta QSO:n saa.

    2. Antennit: 2 m:lle riittää pelkkä dipoli tai 2 EL yagi. 70 cm:lle 3 EL tai 4 EL yagi (periaatteessa dipolillakin kuuluu, mutta taajuudesta johtuen kaapelissa tapahtuu häviöitä ja pieni signaali häviää kaapelivaimennukseen). Antennien korkeudeksi maasta noin 1,3 m riittää, suuntaus ylöspäin, jos et halua käännellä. Polarisaatio on pyöreä, mutta siitä ei tarvitse välittää tässä vaiheessa. TX-teho riippuu yagistasi. 2 EL yagissa voit käyttää 5...20 W, mutta kun elementtejä laitetaan lisää, sinun pitää pudottaa tehoa huomattavasti. Ota huomioon, että satelliitti lähettää vain max 1W:lla, joten jos sinä kuulet satelliitiin, sinä kyllä pääset satelliitille. Eikä ongelma ole satelliitille pääsy, vaan miten sinä kuulisit paremmin sitä. Panosta siis kuunteluun ja laita parempi antenni kuuntelupuolelle. Muutenkaan satelliitille EI SAA LÄHETTÄÄ LIIKAA TEHOA. Esim. 10 EL yagilla joka on suunnattu satelliittiin pääset sinne jo kevyesti 1W:lla. Äläkä lähetä toisten päälle.

    3. Orbitron ohjelma jolla voit seurata radioamatöörisatelliittia, milloin se tulee kuuluvuusalueelle ja mistä päin. Samalla näet vastaanotto- ja lähetystaajuuden.

    Näillä pääsee alkuun ja voit kuunnella ja pitää QSO:n satelliitin kautta ihan hyvin. Monella sitten nälkä yltyy syödessä ja halutaan pikkuisen automatiikkaa ja parempia signaaleja mukaan.

    4. Ohjelma joka ohjaa rigiä. WiSP DDE Client ohjaa rigin TX/RX taajuutta, Doppler siirtymää ja modea. Näin olet aina oikealla taajuudella. Tämä on oikeastaan se asia joka ON OLTAVA ja on tärkein juttu että harrastus voi jatkua ja QSO:n pidosta ei tule sanomista (että lähetät väärällä taajudella).

    5. Kun halutaan parantaa vastaanottoa, tarvitaan useampielementtisiä yageja, koska satelliitin lähetysteho on vain 1W MAX, usein vähempikin. On hyvä olla myös antennin kääntömoottori. WiSP DDE Client ohjaa ja kääntää halutessasi antennia. Aseta antenni haluttuun kulmaan, esim 30 astetta.

    6. Kun taas halutaan parantaa, tarvitaan useampielementtinen yagi ja TILT moottori, joka säätää antennin pystykulmaa. WiSP DDE Client ohjaa myös tätä.

    Tästä se alkaa.

    Lisää juttua eri antennityypeistä, polarisaatiosta, FULL dumplex, radiosta, SPLIT, Duplexeristä ja kytkimistä. Parhaista satellittiradiosta ym muista tähän liittyvistä asioista löytyy ohjeita sivultani ja siellä olevista linkeistä.

     

    OH7FES pääsivu

     

     

     

    About us

    OH7FES