Het werk van Bouwman kenmerkt zich door de liefde voor detail, "het geluk op de vierkante centimeter" noemt hij het zelf ook wel. Zijn visuele handicap beperkt hem niet bij het tot in de kleinste details weergeven van het middeleeuwse stratenpatroon, de Zutphense Markten en bijbehorende huizen en monumenten.

Niettemin getuigt zijn werk van groot vakmanschap. Zijn ziel wordt zichtbaar achter gevel en dak.

 

Derde project

Hampshire hotel in vogelvlucht

 

 

Op 1 januari 2024 is Henk begonnen aan zijn derde megaproject, dit keer brengt hij het Hampshire hotel in Zutphen van bovenaf in beeld, zelf is hij elke donderdag en zaterdagmiddag aanwezig van 13.00 - 16.00 uur in de lounge van het Hampshire hotel toegang is gratis.

het podium wordt hem geboden door het Hampshire hotel Zutphen.

 

De Oude Stad definitief afgerond

 
 

Acht jaar heeft het tot nu toe geduurd om het meerjaren tekenproject De Oude Stad in zijn afrondende fase te krijgen. Het tweede levenswerk van henk Bouwman (zijn magnum opus) moet dit jaar zijn definitieve beslag krijgen.

"Ik ben aan de rand van het project gekomen, vanaf nu is elke boom en struik onderdeel van de voltooiing, een mega klus met een perspectief vol valkuilen en verrassingen"

zegt hijzelf.

Elke donderdag en zaterdagmiddag is hij te vinden in het Museumcafé / hotellounge van het Hampshire Hotel in Zutphen. De toegang is gratis.  

 

 

Koningklijke onderscheiding 2022

 

 

Onze ‘artist in residence’ Henk Bouwman ontving op 14 december 2022 een lintje. Locoburgemeester Sjoerd Wannet reikte hem de Koninklijke onderscheiding uit tijdens de première van ‘Opgetekend’, filmpjes over de gesprekken die Bouwman had met de bezoekers van het museumcafé.  

Henk Bouwman is een uitzonderlijk pentekenaar. Hij verwierf landelijke bekendheid met zijn werk Panorama Zutphen, een vijf meter lange pentekening van het IJsselfront van Zutphen. Op dit moment werkt hij aan een nieuwe, grote tekening: De Oude Stad, een werk van 2×2 meter. Op donderdag en zaterdag kun je hem aan het werk zien in het Museumcafé.

Bouwman heeft oog voor wonderlijke details in de wereld om hem heen. Een gave die zelf iets van een wonder heeft, want van kinds af aan is Bouwman blind aan zijn linkeroog. Later raakte hij door trombose 75 procent zicht in zijn rechteroog kwijt. Dit had geen invloed op zijn grote drang tot expressie en zijn tekentalent: “Ik wil mensen laten delen in wat ik zie”, zo zegt hij zelf.

Bouwman is niet alleen begenadigd tekenaar, hij is ook een stadsambassadeur pur sang voor Zutphen, een van zijn grote liefdes. En hij is een steun en baken van hoop voor veel lotgenoten die moeten leven met een visuele beperking. Dit alles maakt dat Bouwman dubbel en dwars een Koninklijke onderscheiding heeft verdiend. Hij is benoemd als lid in de Orde van Oranje Nassau. Namens de gemeente Zutphen en natuurlijk ook namens de Musea Zutphen van harte gefeliciteerd!

(bron Musea Zutphen)

 

vriendenprijs 2018

 

ZUTPHEN - Tijdens het feestelijke Vriendencafé van de Vereniging Vrienden van de Musea Zutphen ontving Henk Bouwman uit handen van juryvoorzitter Arnold Gerritsen de Vriendenprijs 2018. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar of cultureel gezelschap, die iets betekenisvols gedaan heeft voor de kunst in de gemeente Zutphen in het algemeen en in relatie met de Musea Zutphen in het bijzonder. De prijs bestaat uit een beeldje 'De Kunstkijker' van kunstenares Annewietske Stavast en een geldbedrag van 2.500 euro.Naast Henk Bouwman waren genomineerd Gerard de Kleijn voor zijn inzet bij de reizende tentoonstellingen, waaronder als start de tentoonstelling 'Lage Landen' in het Stedelijk Museum Zutphen en het gezelschap Cor Witbraad, Paul Woerlee en Mies van der Schuyt voor hun initiatief bij de start van het Cultuurhistorisch Platform Zutphen en de cursus Zutphenkunde.De jury oordeelde dat Henk Bouwman als een onovertroffen vakman werkt aan zijn enorme projecten, die rechtstreeks betrekking hebben op Zutphen. Na de afronding van zijn 5 meter lange pentekening 'Panorama Zutphen' werkt Henk Bouwman sedert 2015 aan het ambitieuze project 'De Oude Stad'.Juryvoorzitter Gerritsen noemde Bouwman in vele opzichten een doorzetter en een echte ambassadeur voor zijn Zutphen. Bouwman vertelt graag over zijn werk en vertelde ook nog tijdens de interviews vooraf enkele anekdotes over de reacties, die hij kreeg tijdens zijn openbare tekenactiviteiten. Deze activiteiten zijn voor iedereen te volgen als Bouwman op donderdag en zaterdagmiddag werkt aan zijn project in het Museumcafé in het Hampshirehotel.Na afloop van de prijsuitreiking werd Henk Bouwman door de vele aanwezige Vrienden en kennissen van harte gelukgewenst.

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Voor meer informatie over het werk van Henk Bouwman kunt U gebruik maken van het volgende email adres:

[email protected]