SX12ASTRO: ειδικό διακριτικό για τη 12η Συνάντηση των Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων στο Δρυμώνα Θέρμου - 2018
Δεν φανταζόμασταν την εμπειρία που θα ζούσαμε, όταν ο Κώστας Μπακολίτσας SV1CID μας παρακάλεσε να στείλουμε μια επιστολή συμπαράστασης, προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, να αναλάβει τη διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Η επιστολή στάλθηκε λοιπόν και ο αγώνας των φίλων ερασιτεχνών αστρονόμων ευοδώθηκε. Η 12η Πανελλήνια συνάντηση θα λάμβανε χώρα σ' ένα πλάτωμα στα 1200μ ύψος, χωρίς κανένα φως να ενοχλεί τους αστροπαρατηρητές, κοντά στο Δρυμώνα Θέρμου, στις 13-15 Ιουλίου 2018.
Η ΕΡΔΕ αποφάσισε να «τρέξει» ένα σχετικό διακριτικό από 1-15 Ιουλίου και να παραστεί με επιτόπου σταθμό τις 3 μέρες της διοργάνωσης. Έτσι γεννήθηκε το SX12ASTRO.
Άρχισε μάλιστα και μια προσπάθεια, μέσω σχετικής αίτησης να κλειστεί ραντεβού με τον ISS ώστε να υπάρξει επικοινωνία κατά την παρουσία μας εκεί. Παράλληλα δημιουργήσαμε, με βάση φωτογραφίες του αστροφωτογράφου τοπίου Άγγελου Μακρή, 4 υπέροχα, καθ' ομολογία όλων, βραβεία, προκειμένου να δημιουργήσουμε περισσότερο ενδιαφέρον. Κατά τις 15 μέρες καταφέραμε κοντά στις 4600 επαφές και δώσαμε δεκάδες βραβεία. Ενεπλάκησαν στον τομέα αυτό οι SV1CIB, SV1CQN, SV1DPI, SV1DPJ, SV1ELF, SV1HKH και SV1JMC.
Η ανταπόκριση Ελλήνων και ξένων ραδιοερασιτεχνών στο γεγονός ήταν συγκινητική και μεγάλη. Πόσοι Έλληνες μόνο μας τηλεφώνησαν για το πότε και πού θα βγούμε, ώστε να καταφέρουν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δυστυχώς, και το λέω με μεγάλη λύπη, δεν καταφέραμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουλίου οι SV1CQK, SV1CQG, SV1CIE και SV1DPI ανηφορίσαμε προς το Δρυμώνα. Το τοπίο άγριο: γκρεμοί και Άγιος ο Θεός! Δεν έχω ξαναδεί αλλού τόσους πολλούς γκρεμούς. Οι βράχοι υψώνονταν σα δόντια ενός άγριου δράκου! Σκέψεις του στυλ "πού πάμε ρε φίλε" δεν κρύβω ότι πέρασαν από το μυαλό μας εκείνη την ώρα!
Με τα πολλά, φτάσαμε στο χώρο. Απέραντα λιβάδια με πολλά έλατα λίγο κάτω από την κορυφή της Τριανταφυλλιάς. Πρώτη έκπληξη: Πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν ήδη εκεί. Σκηνές κάθε είδους, από ινδιάνικες μέχρι ιγκλού, είχαν ήδη στηθεί και μερικά εντυπωσιακά τηλεσκόπια είχαν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον ειδικών και μη.
Ο χώρος και η ταξινόμησή του με πινακίδες, εθελοντές, κλπ. μας προδιέθετε για μια εξαιρετική οργάνωση. Κάτι που επίσης μας εξέπληξε είναι πόσοι πολλοί από μας ασχολούνται με την αστρονομία. Το Σαββατοκύριακο πολλοί συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες, βλέποντας την κεραία, μας επισκέφθηκαν. Ήρθαν να τα πούμε από κοντά, αν και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στο χώρο ήταν το άλλο τους χόμπι: η αστρονομία!
Αρχίσαμε γρήγορα να διαμορφώνουμε το χώρο και να στήνουμε τις σκηνές, ενώ στη συνέχεια στήσαμε, εύκολα είναι αλήθεια, έναν ιστό, δώρο του SV1BDO και της SILCOM Telescopic Masts and Antennas. Στην κορυφή του τοποθετήσαμε την A3S (μαζί με το κιτ των 40μ), παλιό δώρο του SV2FWV στην ΕΡΔΕ. Γρήγορα-γρήγορα είμαστε στον αέρα, έτοιμοι για όλα.
Μετά απ' όλες αυτές τις ετοιμασίες όμως πεινάσαμε. Ο Θανάσης έβαλε μπρος τη φορητή ψησταριά, και άρχισε η. κατεδάφιση, όπως μόνο εμείς ξέρουμε. Όμως η αστροσυνάντηση είχε πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις, οι οποίες έμελλε να μας πάρουν τα μυαλά: Εν αρχή ήταν ένα σεμινάριο αστροφωτογραφίας τοπίου, που μ' έκανε να εγκαταλείψω τον ασύρματο. Λίγο πριν μια ομιλία για την ανακύκλωση και πιο μετά είχαμε τα εγκαίνια με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ρώσικης πρεσβείας, Δημάρχων και λοιπών. Στο τέλος της βραδιάς μια εκπληκτική παρουσίαση του ουρανού και των αστεριών του. Ενός ουρανού που δεν είχα καταλάβει ως τότε πόσα πολλά, αλλά και με πόση μεγάλη ιστορία, αστέρια έχει!
Και κάπου εκεί, ανάμεσα στην ουρανογραφία μιλήσαμε «ανεπισήμως» και με τον ISS! Ο πρόεδρος της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας είχε κανονίσει ραντεβού με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όχι μέσω της κανονικής οδού (των Αμερικάνων), αλλά μέσω της Ρώσικης πρεσβείας! Και οι Ρώσοι είναι πάντα πρόθυμοι για λίγες δημόσιες σχέσεις. Και το απόφθεγμα της βραδιάς ειπώθηκε από τον Ρώσο Κοσμοναύτη μετά από σχετική ερώτηση: «όλες οι χώρες από δω πάνω είναι ένα, δεν ξεχωρίζω σύνορα μεταξύ τους».
Τα βράδυ είχε δροσιά στα όρια του κρύου. Ο Ρώσος εκπρόσωπος της πρεσβείας, Θοδωρής (Φιόντορ) Καλάιντοφ, είχε κατασκηνώσει δίπλα μας και μετά τις «επίσημες» εκδηλώσεις μοιραστήκαμε μερικά σουβλάκια, λουκάνικα, μπύρες και μπόλικη κουβέντα. Αυτός και η οικογένειά του, μεταξύ των οποίων κι ένα 3 μηνών κοριτσάκι, ήταν οι μόνοι που δεν κρύωναν. Η κουβέντα και η παρατήρηση των αστεριών μας συνεπήρε! Πού μυαλό για ράδιο. Λίγο αργά πήγαμε για ύπνο τυλιγμένοι στα sleeping bags.
Σάββατο και ήρθε και ο SV1CQN, ενώ αργά το απόγευμα της Παρασκευής είχε έρθει και ο SV1HLA με την οικογένειά του. Άρχισαν και οι επισκέψεις ραδιοερασιτεχνών και αστρονόμων, ενώ ο Ρώσος συνεπαρμένος από την παρέα μας αναφέρθηκε στην ομιλία του στους «ραδιοερασιτέχνες αστρονόμους» αντί του σωστού «ερασιτέχνες αστρονόμοι»..
Η μέρα κύλησε παρόμοια: πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες (πάντα γενικότερου ενδιαφέροντος), εκδηλώσεις, ορειβασία και εξερεύνηση σπηλιάς, μέχρι και παρακολούθηση μουντιάλ είχε. Και φυσικά αρκετό ράδιο! Το SX12ASTRO δονούσε τον αέρα, ενώ επίσημοι κάθε είδους μας επισκέπτονταν να δουν το σταθμό.
Η δήλωση της ημέρας από τον Πρόεδρό μας SV1CQK: Κάποια στιγμή μιλώντας στο τηλέφωνο, είπε στο συνομιλητή του ότι είναι πολύ ωραία και ενδιαφέροντα όλα εδώ και αφού η άλλη πλευρά ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, είπε «για να καταλάβεις μέχρι και πύραυλο πέταξαν»! Κι η πλάκα είναι ότι ήταν αλήθεια!
Την Κυριακή ήρθε κι ο SY1AGB. Ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί και να λιγοστεύει σιγά σιγά. Το μεσημέρι αρχίσαμε κι εμείς σιγά σιγά να μαζεύουμε. Ένα ζεστό μπάνιο άρχισε να είναι το όνειρό μας. Το μυαλό δεν έλεγε να ξεκολλήσει πια από αυτή τη σκέψη.
Τελειώνοντας δε μπορώ να μην αναφερθώ στις γλαφυρές σκέψεις του Νίκου Κωστακόπουλου, εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου Θέρμου, για τη 12η συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων:
«Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Άφησε όμως πίσω του, στις καρδιές και στο νου των συμμετεχόντων, την υπέροχη αίσθηση της ψυχικής πληρότητας που δημιούργησε. Κι αυτό, γιατί ήταν ένα ταξίδι διαφορετικό. Ένα ταξίδι στον έξω κόσμο. Στον κόσμο που περιβάλλει τον γήινο κόσμο μας. Ένα ταξίδι με όχημα τις αισθήσεις, τη δύναμη της σκέψης, της φαντασίας και της έγκυρης πληροφόρησης. Ένα νοερό ταξίδι πού αλλού, αλήθεια, παρά στ' αστέρια και στους πλανήτες! Κι ακόμα, στην πιο απρόσιτη γωνιά της γήινης στεριάς, .στην Ανταρκτική! Ένα ταξίδι στους σταθμούς που έστησε στο διάστημα το δημιουργικό ανθρώπινο πνεύμα και που μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε απευθείας με ανθρώπους που υπηρετούν εκεί, ν' αφουγκραστούμε τις σκέψεις τους και τις παραινέσεις τους από τον δικό τους τεχνητό κόσμο εκεί πάνω στο ουράνιο στερέωμα. Ένα ταξίδι που διαδραματίστηκε τόσο μέσω της αστροπαρατήρησης τις νυχτερινές ώρες με τηλεσκόπια, αλλά και μέσω της αστροφωτογράφισης, όσο και μέσω δράσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως workshops και ομιλίες σχετικά με την αστρονομία. Στον Δρυμώνα, το χωριό - μπαλκόνι του πάνω ορόφου του ορεινού Θέρμου προς τη λίμνη Τριχωνίδα και το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλίας! Εκεί όπου το ηλιοβασίλεμα, ανάμεσα στα άλλα πολλαπλά θέλγητρα που διαθέτει αυτός ο ξεχωριστός τόπος, εκεί λίγη ώρα πριν την αστροπαρατήρηση παίρνει άλλη διάσταση, καθώς διακρίνεται ο ήλιος να δύει πίσω από κάποιο νησί στη θάλασσα του Ιονίου, ενώ στο ενδιάμεσο προβάλλουν διάσπαρτες οι γαλαζωπές λωρίδες των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας, του Πατραϊκού Κόλπου και της θάλασσας πλησίον των δυτικών ακτών της Ακαρνανίας!»
Αναρωτιέμαι γιατί εμείς οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουμε μια τέτοια συνάντηση, όπου μαζί με τις οικογένειες θα πάμε σ' ένα μέρος, θα στήσουμε κεραίες, θα μιλήσουμε με φίλους στο εξωτερικό, αλλά θα έχουμε και ομιλίες και σεμινάρια για όλα αυτά που μάθαμε, που μας προβληματίζουν, που μας απασχολούν, για τις καινοτομίες που κάναμε, θα κάνουμε παράπλευρες εκδηλώσεις, θα φάμε, θα πιούμε και. νηστικοί θα κοιμηθούμε.. Για σκεφτείτε το..