SX9C: CQ WPX SSB MM από την Ιεράπετρα Κρήτης EU015 - 2016

sv1dpi in sx9c

Από τα Χριστούγεννα του 2015 έπεσε η ιδέα, οι τρεις μεγάλες ελληνικές ομάδες των Contests να συμμετάσχουμε σ' ένα διαγωνισμό όλοι μαζί. Μέχρι τώρα είχαν μπλεχτεί λίγο οι ομάδες, αφού στο παρελθόν και ο υπογράφων (SV1DPI) και ο SV1CIB είχαμε πάει δυο φορές στο J42T. Ο δε Στάθης SV5DKL είχε μπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράματα. Πήγαινε τακτικότατα και στο J42T και στο SZ1A, μη μπορώντας να αποφασίσει με ποια ομάδα είναι! Αυτός ήταν που είχε την ιδέα για ακόμη μεγαλύτερα "μπριζολομπερδέματα".
Έτσι βρεθήκαμε μες τις γιορτές να προσπαθούμε να βρούμε πώς μπορεί να γίνει αυτή η "μάζωξη". Ο Γιάννης SV9FBG προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή να φιλοξενήσει την ομαδική αυτή προσπάθεια: την ένωση των δυνάμεων του J42T, SZ1A και SX9C. Το Contest το βρήκαμε εύκολα: το CQ WPX SSB στα τέλη Μαρτίου (26-27). Στην αρχή συζητούσαμε για να συμμετάσχουμε στην κατηγορία Μ2, αλλά γρήγορα μαζευτήκαμε τόσοι πολλοί, που αλλάξαμε πλεύση. Έτσι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην κατηγορία Multi Multi. Από την απόφαση μέχρι τη δημιουργία όμως, απείχαμε μερικές "κεραίες"...
Γρήγορα δήλωσαν συμμετοχή από το SZ1A οι SV1DPI, SV1BDO, SV1DPJ, SV1ELF, SV1HKH, από τους J42T οι SV2DCD, SV2BXZ, SV1CLJ, SV2BFN, SV2DSJ, IK0EFR, κι από τους δυο μαζί οι SV1JG, SV5DKL, SV1GE και από την Κρήτη και το SX9C, οι SV9FBG, SV9DJO, SV9RGI, SV9GPV, SV9FBL, SV9COL, SV9QCF, SV9CJO.  Φυσικά (;) το βάρος της όλης διοργάνωσης έπεσε στους δύο Γιάννηδες SV9FBG και SV9RGI από υλικοτεχνικής πλευράς και στους SV9GPV και SV5DKL από οργανωτικής. Έπρεπε να διαμορφώσουν το σταθμό σε multi multi. Αποφασίσαμε να στήσουμε πέντε σταθμούς, από έναν για τα 15, 20, 40, 80μ κι έναν που τη μέρα θα ήταν στα 10μ και τη νύχτα στα 160μ. Από κει και πέρα έπρεπε να στηθούν κεραίες που δεν υπήρχαν, ρότορες, πύργοι, κομπιούτερ, bandpass φίλτρα και δεν ξέρω και τι άλλο. Όλα αυτά έπρεπε να στηθούν και να δοκιμαστούν. Το στήσιμο δεν ήταν εύκολο αλλά τέλος πάντων έγινε, οι δοκιμές όμως δεν ήταν δυνατές. Τουλάχιστον στα πάντα. Διότι τα μηχανήματα που θα απαιτούνταν θα έρχονταν "ρεφενέ" από όλη την Κρήτη, την τελευταία μέρα! Σε κάθε περίπτωση έγινε μια φιλότιμη προσπάθεια και τα περισσότερα λειτούργησαν στην εντέλεια. Κάποια μικρά προβλήματα παρεμβολών, RF και άλλων συναφών δεινών, ξεπεράστηκαν γρήγορα με την εμπειρία όλων.
Το πρωινό της 25ης Μαρτίου οι περισσότεροι Έλληνες ετοιμάζονται να πάνε στην Παρέλαση... Στην Κρήτη ετοιμάζονταν να υποδεχθούν μια ιδιότυπη και διαφορετική παρέλαση... ραδιοερασιτεχνών. Για όλους μας η πραγματική φετινή παρέλαση, δεν έγινε ποτέ, αφού ταξιδεύαμε. Νωρίς το πρωί, πριν την παρέλαση, έφθασε ο SV1GE. Λίγο πιο μετά, έφθανε η ομάδα του SZ1A. Και αμέσως μετά το μπακαλιάρο, κατέφθασε η ομάδα του J42T.
sx9c teamΣτο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν επιφορτισμένος με την υποδοχή μας ο πιο φιλόξενος "Κρητικός" ο Δημήτρης SV9COL.
Γρήγορα γρήγορα (οκ στην πραγματικότητα μετά από ένα καφεδάκι στο Ηράκλειο με τους SV9DJO και SV9COL), κατηφορίσαμε για το φιλόξενο QTH του Γιάννη SV9FBG στην Ιεράπετρα.
Υπήρχαν ακόμη δουλειές να γίνουν... Φθάνοντας και μετά την υποδοχή, μετακινήσαμε (!!!) ένα μικρό πυργάκι που φιλοξενούσε μια κεραία 5 στοιχείων για τα 10μ που είχε δανείσει ο SV1BDO και ξεναγηθήκαμε στο σταθμό. Λίγο αργότερα έφθασαν και οι Μακεδόνες και το πάρτυ ξεκινούσε. Η XYL του SV9RGI ετοίμασε ένα "σκασμό" φαγητά για το βράδυ της Παρασκευής και το τραπέζι στήθηκε στο ύπαιθρο, ανάμεσα στα θερμοκήπια του SV9FBG και έξω από το σακ. Λίγο αργότερα οι πρώτες βάρδιες απεσύρθησαν για ανασυγκρότηση και οι υπόλοιποι συνέδεαν τα μηχανήματα, που ακόμη στις 12 τα μεσάνυχτα, δυο ώρες πριν αρχίσει ο διαγωνισμός, έρχονταν από κάθε γωνιά της Κρήτης...
Έτσι διαμορφώθηκαν πέντε (5) σταθμοί ως ακολούθως:
80 m: ORION II, ενισχυτής ZZ1600 και για κεραία δίπολο
40 m: Yaesu Mark V, ενισχυτής Alpin και κεραία Ultrabeam 2 στοιχείων για τα 40μ
20 m: Kenwood 590s, ενισχυτής ACOM 2000A και κεραία 4 el Steppir για τα 20μ.
15 m: Elecraft KX3, ενισχυτής OM Power 4000HF και κεραία Optibeam 3 στοιχείων για τα 15μ.
10 m και 160 m: Yaesu ft2000, ενισχυτής ACOM 1010 και κεραίες για μεν τα 10 m 5 el homemade Yagi και για τα 160 m INV-L με κάθετο ύψος 20.5 m.
sx9c teamΚάπως έτσι ξεκινήσαμε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2016, γεμάτοι όνειρα, την ιστορική αυτή συμμετοχή. Ιστορική γιατί μερικοί από τους καλύτερους contesters της Ελλάδας, μαζεύτηκαν με σκοπό να κάνουν ένα πολύ καλό σκορ αλλά και παράλληλα να περάσουν καλά και κυρίως να παρασύρουν και τους υπόλοιπους συνέλληνες στο ρυθμό τους. Να φτιάξουμε ακόμη περισσότερους contesters.
Κι αυτό τελικά το πετύχαμε. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τον απίστευτο αριθμό Ελλήνων που μας κάλεσαν; Άνθρωποι, που πολλοί από αυτούς δεν είχαν ξανακουστεί σε διαγωνισμό, τόλμησαν. Μας απάντησαν και σίγουρα έκαναν μερικές ακόμη επαφές. Κάποιοι από αυτούς θα έστειλαν και log. Κι αν δεν το έκαναν ολοκληρωμένα αυτή τη φορά, είναι καλεσμένοι την επόμενη, είτε στο SZ1A, είτε στο J42T, είτε στο SX9C να συμμετάσχουν κι αυτοί, να βιώσουν την εμπειρία του διαγωνισμού, να γίνουν ακόμη καλύτεροι χειριστές, να βελτιωθούν ως ραδιοερασιτέχνες κάνοντας αυτό που ξέρουν όλοι καλά: να ανησυχούν για τη γνώση, να ερωτοτροπούν με το ράδιο... Όλα τ' άλλα έρχονται....
Τελικά από πλευράς σκορ, δεν κάναμε κάτι το ιδιαίτερο. Λίγο η κακή διάδοση, λίγο το Πάσχα των Καθολικών που ήταν το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο και η μειωμένη ως εκ τούτου συμμετοχή, λίγο η απειρία μας στο στήσιμο και τη διαχείριση ενός σταθμού multi multi, δε μας επέτρεψαν να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα όλοι μάθαμε κάτι. Την επόμενη φορά (ναι! Θα υπάρξει επόμενη φορά έστω κι αν δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα είναι!) θα το κάνουμε καλύτερα. Παρ' όλα αυτά όμως βγήκαμε 2οι στην Ευρώπη και 7οι στον κόσμο.

Εκτός από την καθαρά διαγωνιστική εμπειρία, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απαράμιλλη φιλοξενία των Κρητικών. Οι Μάνος SV9BMJ και Γιάννης SV9FBK ήταν οι καλύτεροι ψήστες, μαζί και ο πρόεδρος της ΕΡΚ Παναγιώτης SV9KIA και όλοι οι υπόλοιποι, που λησμόνησα τα διακριτικά τους. Όλοι μαζί, συζητήσαμε, γελάσαμε, ονειρευτήκαμε, φάγαμε κι ήπιαμε πολλές ρακές, τρώγοντας ωμή αγκινάρα με λαδολέμονο και ντοματάκια, ψήνοντας μπριζόλες, συκώτι και λουκάνικα, αλλά κυρίως οραματιζόμενοι μια καλύτερη Ελλάδα, με καλύτερους ραδιοερασιτέχνες, αγαπημένους και μονιασμένους... Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Κρητικούς για τη φιλοξενία και κυρίως στους δύο Γιάννηδες SV9FBG και SV9RGI που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης. Ευχαριστούμε επίσης το Σταύρο SV7BVM για το ωραίο λογότυπο. Μέχρι να τα ξαναπούμε κάπου αλλού... στην Υγειά μας κοπέλια.