Links
Automat de Semnalizare

De multe ori cand conducem un automobil uitam sa semnalizam schimbarea directiei de mers sau semnalizam in ultimul timp iar asta deruteaza partenerii de trafic, ceea ce nu e bine. In acest sens vine sa ne ajute acest dispozitiv care face urmatorul lucru:
- La atingerea manetei de semnalizare, pentru scurt timp, releul de semnalizare va transmite 3 semnale in directia respectiva. Astfel masina va semnaliza concret schimbarea directiei de mers.
Acest dispozitiv ne ajuta si in cazul rularii pe autostrada cand trecem de pe o banda pe alta. O simpla atingere a manetei face ca semnalul sa se aprinda intermitent de trei ori, si astfel sa semnalizam corect schimbarea directiei de mers. Ideea este preluata de la unele masini de provenienta germana care sunt dotate cu astfel de dispozitive. Am implementat si un Jumper JP1 care poate schimba numarul de semnale emise de dispozitiv, la 3 respectiv 5 semnale.
Schema este construita in jurul unui PIC12F6xx care poate fi 629 sau 675 depinde de fiecare ce are prin setrare. Conectarea se face pe contactele de la maneta de semnalizare a masinii si contactul KEY-12V.

Schema de principiu:

Copyright © 2008-2015 YO6PIR

Montajul l-am realizat intr-o carcasa de releu de semnalizare existent, pe doua placute atasate la un unghi de 90 grade. Montajul a iesit foarte compact si se poate monta pe masina in compartimentul de sigurante-relee. Iata cateva imagini cu montajul finalizat:

 
HOME    YP6HMR      ABOUT ME       PROJECTS        QSL CARD         AWARDS         CONTACT