Links
SWR-PWR meter Ver.10 - iulie 2017

Acest aparat este rodul unor studii pe care le-am facut de-a lungul timpului in domeniul radio si masuratorilor radio. Am ajuns la o concluzie certa in legatura cu masurarea puterii de radiofrecventa si a raportului de unde stationare. Ca urmare am construit o serie de aparate de acest gen care sa masoare parametrii enuntati. Aparatele vechi si teoria despre acestea se pot vedea in link-ul "History" din aceasta pagina. Aparatul pe care-l prezint acum, este cel mai nou din seria aparatelor de masurare a SWR-ului si al puterii de radiofrecventa pentru domeniul HF (1-30MHz), si-l denumesc "SWR Ver10".   
Caracteristicile acestuia sunt:
- Masoara SWR-ul semnalelor radio din domeniul HF(1-30MHz).
- Masoara puterea de radiofrecventa pana la 1KW in functie de cuplorul folosit.
- Afiseaza valorile masurate cu indicatie digitala si analogica (bargraf)
- Afiseaza analogic si digital valorile semnalelor Dir-Ref
- Semnalizeaza optic si acustic depasirea puterii maxime admise (Over Load!).
- Are posibilitatea de dezactivare a avertizarii de depasire a puterii maxime.
- Masoara tensiunea de alimentare
- Masoara temperatura ambianta.
- Nu necesita balansarea cuplorului de antena din elemente de reglaj (trimeri)
- Puterea pe bargraf se afiseaza pe doua dimenii High-Low cu auto-scalare.
NOTA: Pentru microcontroler se seteaza fusebitii la 4MHz oscilator intern.
Aparatul are trei meniuri principale: SWR-PWR meter, Power meter si Dir-Ref analogic. Schimbarea meniurilor se face din butonul de pe panoul frontal. Aceste meniuri se afiseaza numai in modul de stand-by. Daca se sesizeaza semnal RF la intrare atunci indicatia de stand-by se schimba in indicatia de masurare, diferita, in functie de meniul ales, precum urmeaza:  
Indicatie in mod Stand-by
Indicatie in mod masurare
Bargraful care indica puterea, se auto-scaleaza pe doua trepte de putere: HIGH power, adica puterea maxima setata a aparatului si LOW power adica 1/4 din puterea maxima.
Puterea maxima care poate fi masurata de acest aparat este data de raportul de transformare al transformatoarelor din cuplorul de antena, si depinde in stransa legatura de numarul de spire cu care este bobinat fiecare tor din cuplor. Acest numar de spire poate sa fie diferit de la caz la caz dupa necesitati. Astfel, daca se construieste un cuplor de antena cu doua toruri bobinate cu Ex: 26 spire, atunci puterea maxima masurata cu acest aparat este de 170W, iar puterea LOW la care se scaleaza automat aparatul este 170/4=42W.
Vizionarea pe afisaj a scalei de putere este semnalizata cu caracterul "W" de la Watt cu litera mare daca se masoara pe scala HIGH power si caracterul "w" cu litera mica daca se masoara pe scala LOW power. Lungimea bargrafului se scaleaza automat in functie de scala de putere pe toata lungimea disponibila de pe display in meniul ales.

Pentru a seta limita maxima de putere se tine cont de nr. de spire cu care se bobineaza torurile si acest numar de spire se introduce in meniul de setare al aparatului.

Meniul SETARE
La pornire se tine apasat butonul in timpul afisarii antetului:

Dupa cateva secunde va apare meniul de schimbare al numarului de spire din trafo cuplor. Se apasa succesiv butonul pentru a schimba numarul de spire de la 5 - 64.
Dupa atingerea cifrei corecte care reprezinta nr. de spire din trafo cuplor se elibereaza butonul. Dupa doua secunde valoarea se memoreaza si apare pe afisaj valoarea puterii maxime calculata.
Daca se tine apasat butonul aparatului pe ecran apare versiunea de program urmata de versiunea hardware. La versiunea de hardware prima cifra semnifica versiunea de cablaj iar ultima cifra semnifica versiunea de bargraf folosit, din trei versiuni disponibile, 1, 2 sau 3.
Aparatul este dotat cu un temporizator pentru iluminare setat la 20 sec. Daca nu se mai apasa nici o tasta si nu se sesizeaza nici un semnal la intrare, iluminatul afisajului scade la o valoare minima pentru a nu deranja ochiul. Orice apasare a butonului sau sesizarea semnalului RF va duce la iluminarea ecranului la intensitate maxima.  

Pentru anularea semnalului de avertizare acustica si optica a depasirii nivelului de putere maxima setata, se atinge la masa pentru aprox. 1 sec. terminalul marcat cu "AL" de pe cablaj. Alarma va fi dezactivata definitiv si nu se va activa decat daca se atinge din nou terminalul "AL" la masa, pentru aprox. 1 sec.
Copyright © 2008-2013 YO6PIR

Solder mask
Silk screen
HOME    YP6HMR      ABOUT ME       PROJECTS        QSL CARD         AWARDS         CONTACT