Bedoeling van deze site

Als je als radioamateur of zendamateur je ON3 of ON4-vergunning hebt behaald, kan je je amateurstation gaan opzetten. Je moet dus op zoek naar een amateurzender of "transceiver", en liefst één waarmee je zowel op de kortegolf als op de VHF en UHF-banden radioverbindingen kan maken.
Je hebt nog allerlei ander materieel nodig om te starten: zendantennes en diverse randapparatuur: een gestabiliseerde voeding, misschien een morsesleutel, een antennetuner of ATU en natuurlijk ook geschikte coaxkabels.
Je kan tegenwoordig ook niet buiten een computer en software om je logboek te houden en om de 'spots' te volgen op de "DX-cluster" waar zendamateurs ( of "hams" ) elkaar melden welke bijzondere stations er in de lucht zijn.

Deze site wil je een reeks praktische tips geven om een verstandige keuze te maken en al die elementen samen te brengen tot een goed werkend amateurstation.
We wijzen je waar je best op let als je geïnteresseerd bent in specifieke technieken. Aan een conteststation of DX-station worden immers andere eisen gesteld dan aan een zendstation voor "digitale modes" zoals RTTY en PSK31. Voorts proberen we ook een aantal hints en internetlinks te geven om verder je weg te vinden in deze boeiende wereld.

Het is hier niet de bedoeling om een hele technische cursus aan te bieden - daar bestaat genoeg informatie en lesmateriaal voor.
Beginnende zendamateurs hebben voor hun examen voldoende hun theoretische kennis bewezen, maar hebben dikwijls weinig ervaring met apparatuur en materieel. Bijgevolg beperken we ons dus tot praktische hints en concreet advies voor radioamateurs die hun eerste basisstation ( HF en VHF-UHF ) willen uitrusten.
Wie op zoek is naar informatie over specifieke technieken of wie een geavanceerd conteststation wil opzetten zal hier weinig interessants opsteken - maar dat is ook niet het opzet van deze site.

Wat eerst bedoeld was als een artikel van enkele pagina's is een beetje uit de hand gelopen: in combinatie met de mogelijkheden van internet wilden we op een gestructureerde manier uitleggen wat de mogelijkheden en alternatieven zijn voor een goede start op basis van een redelijk "beginnersbudget". Intussen zijn die "enkele pagina's" steeds verder gegroeid tot een vrij compleet overzicht van alles wat er komt kijken bij het opzetten van een amateurstation. Als je denkt dat de informatie over bepaalde aspecten onvolledig is, aarzel niet om dat even met een mailtje te signaleren aan de auteur via: .
NB: Deze website wordt door niets of niemand gesponsord en is zuiver vrije-tijdswerk !

De auteur

Gelicentieerd sinds 1978 als ON7PX.
Amateurstation gevestigd in Leuven, Vlaams-Brabant ( JO20iv ).

Station

Vast: TS-850S, FT-897
Mobiel: TS-7800
Portabel: FT60, FT-817

Antennes HF: steeds verschillende draadantennes: dipolen, verticals, windoms etc...
VHF/UHF: X-50 en diverse kleine Yagi's

Activiteiten

Vooral actief in SSB, maar ook in CW.
De laatste tijd vooral bezig als "SOTA"-activator, als occassioneel contest-operator en met zelfbouw-projecten.
Aangesloten bij UBA, de Radio Club Leuven, de Benelux QRP-Club en de G-QRP Club.

Feedback

Alle constructieve commentaar is welkom: stuur even een mailtje:
Alvast bedankt !

73,
Walter

Auteursrechten

© 2009-2017 0N7PX - alle rechten voorbehouden ( wet van 30 juni 1994 ).
De inhoud van deze website werd geregistreerd en de auteursrechten zijn beschermd door de wet van 30 juni 1994.
Het kopiëren van informatie is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.